Винна росія: ПАРЄ поклала відповідальність за збиття літака рейсу МН17 на рф

|
Версия для печатиВерсия для печати

Парламентська асамблея Ради Європи одноголосно затвердила резолюцію про притягнення до відповідальності винних за збиття літака рейсу MH17 авіакомпанії Malaysia Airlines, внаслідок чого загинули 298 людей.

Як передає власний кореспондент Укрінформ, за резолюцію проголосували 80 депутатів із 81, жоден не проголосував проти, один утримався.

Під час голосування у сесійній залі був присутній король Нідерландів Віллем-Олександр. 198 нідерландських громадян стали жертвами атаки на літак.

“На підставі доказів, наданих доповідачеві українськими та нідерландськими органами влади, Асамблея вважає найбільш переконливим сценарієм, що рейс MH17 був збитий ракетою "Бук", наданою проросійським збройним формуванням російською армією”, - зазначається в резолюції ПАРЄ.

Асамблея не сумнівається, що кримінальні суди Нідерландів, Європейський суд з прав людини, Міжнародна організація цивільної авіації (ICAO) та Міжнародний суд (ICJ) своєчасно винесуть рішення щодо кримінальної відповідальності обвинувачених, а також щодо відповідальності російської держави за Європейською конвенцією з прав людини та іншими міжнародними конвенціями, йдеться в документі.

ПАРЄ стурбована, що російська влада не сумлінно співпрацювала з розслідуванням щодо безпеки польотів, проведеним Управлінням безпеки Нідерландів (OVV), і кримінальним розслідуванням, проведеним Спільною слідчою групою (JIT), до складу якої входять слідчі з Австралії, Бельгії, Малайзії, Нідерландів та України.

У резолюції, зокрема, зазначається: “Замість надання достовірної інформації компетентним слідчим органам російська влада практикувала дезінформацію, зокрема поширюючи кілька послідовних суперечливих версій фактів з метою створення плутанини. Як показують розвідувальні дані з відкритих джерел, опубліковані в численних звітах, російська влада пішла так далеко, що представила сфальсифіковані дані радарів, супутників та інші дані, щоб приховати правду. Зокрема, версії, згідно з якими український винищувач СУ25 або МіГ29 збив MH17, були повністю спростовані, як і версія про те, що причиною катастрофи стала українська ракета «Бук», випущена з підконтрольної уряду території”.

Тож Асамблея закликала російську федерацію надати всі супутникові та радіолокаційні дані у розпорядження OVV та JIT.

В резолюції підкреслюється, що “дезінформація російської влади та контрольованих державою ЗМІ, а також нешанобливе ставлення до останків жертв катастрофи з боку військових формувань, підконтрольних російській федерації, які контролювали місце катастрофи, збільшили страждання родин і друзів жертв катастрофи”, тоді як “цим людям відчайдушно потрібно знати правду про те, що трапилося з їхніми близькими, включаючи умови та причини цього, та притягнути винних до відповідальності”.

Тому у резолюції Асамблея закликала російську федерацію співпрацювати з JIT шляхом надання їй усієї запитуваної інформації та шляхом виправлення вже наданих сфальсифікованих даних, а також вибачитися перед родинами та друзями жертв аварії за біль і страждання, спричинені дезінформацією.

Крім того, ПАРЄ просить Сполучені Штати Америки та НАТО надати JIT усі радіолокаційні та супутникові зображення, перехоплені комунікації та інші дані, які можуть допомогти JIT притягнути до відповідальності всіх тих, хто винен у збитті MH17, включно з тими, хто запустив ракету, віддав наказ про запуск та перевіз ракету в Україну.

Також Асамблея закликала всі компетентні національні та міжнародні органи оновити свої процедури щодо обльоту зон конфлікту відповідно до рекомендацій OVV.

ПАРЄ високо оцінила дії влади Нідерландів за важливий внесок у міжнародні розслідування та підтримку родинам жертв. Вона також дякує Австралії, Бельгії, Малайзії та Україні за їхню непохитну підтримку міжнародних розслідувань у сфері авіаційної безпеки та кримінальних розслідувань Нідерландами.

Як повідомлялося, пасажирський Boeing-777 «Малайзійських авіаліній», що виконував рейс MH17 з Амстердама в Куала-Лумпур, зазнав катастрофи на тимчасово окупованій частині Донецької області 17 липня 2014 року. На борту лайнера перебували 283 пасажири та 15 членів екіпажу, всі вони загинули.

Міжнародна слідча група дійшла висновку, що літак був збитий із зенітно-ракетного комплексу «Бук», який належить 53-й зенітно-ракетній бригаді протиповітряної оборони російських збройних сил, дислокованій у Курську.

19 червня 2019 року слідча група назвала імена чотирьох підозрюваних, яких вважають причетними до транспортування та бойового застосування ЗРК "Бук". Це колишній офіцер фсб, колишній "міністр оборони" так званої днр Ігор Гіркін (Стрєлков), генерал, а на час збиття літака полковник гру генштабу збройних сил рф, глава "гру днр" Сергій Дубинський, підполковник гру Олег Пулатов (усі - громадяни рф), громадянин України Леонід Харченко, який воював на боці "днр".

Окружний суд Гааги у березні 2020 року розпочав розгляд справи про катастрофу літака рейсу МН17.

На фото: на місці падіння рештків збитого росією цивільного літака

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Новини

20:00
У п'ятницю дощитиме в Карпатах і на сході, вдень до +20°С
19:59
Українці гинуть за мільярди Ахметова: благодійне товариство ФК "Шахтар" отримало бронь від мобілізації
19:28
США та Великобританія перевіряють криптовалютні транзакції на суму понад $20 млрд, що пройшли через російську біржу
19:10
The Telegraph: Яка зброя може змінити хід війни в Україні
18:46
Зеленський: рф готує новий наступ у травні-червні, ми не готові до цього (уточнення)
18:07
Як Китай поглинає колись вільний Гонконг
16:59
Чисельність населення України на вільних територіях 31,5 мільйона
14:10
«Чия система витримає, той і переможе»: що стоїть за останніми обстрілами росією енергетичної інфраструктури України
13:59
РПЦ оголосила “священну війну” Україні (документ)
12:04
Бурштинська та Ладижинська ТЕС зруйновані майже повністю: чим Україні загрожують нові атаки на енергосистему

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]