"Випалюйте в собі всю російську субкультуру. Інакше це все випалить вас": Пам'яті Романа Ратушного

|
Версия для печатиВерсия для печати

У бою з російськими окупантами загинув відомий київський громадський діяч, засновник руху "Захистимо Протасів Яр" Роман Ратушний. З часу того злощасного бою під Ізюмом 9 червня, коли з Романом зник зв’язок, ще жевріла надія на диво. Але вчора 93-тя бригада "Холодний яр" підтвердила смерть свого розвідника.

Батько загиблого Тарас Ратушний розповів про останні ниточки надії:

"Коли Рома не повернувся з бойового виходу, я не вірив у його загибель. Доповідь про обставини суперечлива, шпилька на карті – у ворожому тилу, на місці бою – засідка. Пробитися до нього не могли, тим часом документи сина майоріли у ворожих пабліках.

Хочу подякувати всім, хто щось чув, але все розумів і тримав режим тиші, а також рішуче зупиняв тих, хто не розумів. Всі ви насправді зробили чудо. Цим чудом наші забрали Рому, і тепер він повертається до Києва".

ІСТОРІЯ СТАНОВЛЕННЯ: НА ЗАХИСТІ ГІДНОСТІ Й КИЄВА

Менше ніж за місяць, 5 липня Роману виповнилося б 25 років. Ще з підліткового віку він обрав свій шлях борця за правду, брав участь у Революції гідності, разом з іншими студентами постраждав від атаки "Беркута" в ніч на 30 листопада 2013 року.

Потім став захисником зелених зон столиці. У 2018 році Ратушний очолив ініціативу "Захистимо Протасів Яр", а в 2019 році - однойменну громадську організацію, що були націлені на недопущення забудови зеленої зони Протасового Яру в центрі Києва, яку має намір здійснити ТОВ "Дайтона Груп", близька до великого бізнесмена Геннадія Корбана.

У жовтні 2019 року Роман заявив про погрози фізичною розправою, що надходили йому, і опублікував записи відповідних діалогів із заступником голови Офісу Президента Андрія Смирнова, а згодом також Геннадія Корбана. Ратушний був вимушений переховуватися.

Зрештою, правда була за Романом. Господарський суд у 2021 році визнав недійсним договір суборенди земельної ділянки, де вирубала дерева "Дайтона" і де два роки тому активісти зупинили будівництво через суд.

У березні 2021-го Роман був арештований після акції протесту під Офісом Президента, коли прибічники Сергія Стерненка палили фаєри, пошкодили двері і обписали стіни.

ГО "Захистимо Протасів Яр" трохи розповіли про смерть воїна: "Так сталося, що в його останньому бою, він був у розвіддозорі в складі бойової групи і загинув під час виконання бойового завдання".

Там наголосили, що склалися як природо- і міськоохоронна організація саме завдяки Роману, пообіцяли продовжити його справу – заснувати у Протасовому Яру парк і висадити дуб імені захисника, який зберіг цей зелений куточок для киян, і розбудовувати ту Україну, в якій Роман хотів би жити.

ШЛЯХ ВОЇНА

Роман Ратушний з перших днів повномасштабного наступу Росії боронив Київ. 24 березня Роман писав у фейсбуці: "За цей місяць (від початку великої війни) ми встигли половити диверсантів, роззброїти базу проросійських чортів на 50 тітушок (…), навчитись літати на дронах, навчитись не помирати від мін/куль/танків. Це була наша учебка, і я радий, що під час нашої практики постраждало і загинуло достатньо росіян. Достатньо для того, аби бути переконаним, що ти в разі чого розмінявся на двох-трьох. Але недостатньо для того, щоб з війною не стикнулися наші діти".

Знімайте рожеві окуляри. Випалюйте в собі всю російську субкультуру: Памяті Романа Ратушного 02

Далі визволяв Сумщину, зокрема Тростянець. З початку квітня Ратушний воював у Харківській області, зокрема в Ізюмському районі, у розвідувальному взводі 2-го мотопіхотного батальйону 93-ї окремої механізованої бригади ЗСУ "Холодний Яр".

Вже крилатим став його вислів: "Чим більше росіян ми вб’ємо зараз, тим менше росіян доведеться вбивати нашим дітям".

Є інший світоглядний текст, який Роман опублікував 22 квітня:

"Дві поради.

Знімайте рожеві окуляри. Не намагайтесь врятувати свою картинку світу і зону комфорту, загортаючи реальність у фентезійний володар перснів або слова арестовіча.

Ви 8 років ховались за рожевими окулярами від реальності, дружили з хорошими росіянами, підсилювали російське поле і це вам допомогло? Ні. 24 лютого ви виявились неготовими стикнутися з реальністю.

Зараз ви намагаєтесь знайти будь-які нові елементи до вашого старого світогляду, аби він знову запрацював і ви знали як орієнтуватись в просторі. Від надій на ліберальних росіян до перекладання відповідальності лише на керівництво Росії чи спроб націоналізувати російську субкультуру.

У вас нічого не вийде. Ваша система сприйняття світу початково неправильна. Її неможливо відновити так, аби ви могли жити в реаліях війни.

Ось вам проста модель: є орда, яка рухається зі сходу за багатствами заходу. Вона буде туди рухатись незалежно від вашого бажання і хуйні яку ви прочитали у Харарі. Просто раніше це були монголи, тепер росіяни, а за ними будуть китайці. Ми або тримаємось форпостом західної цивілізації, або орда нас приєднує до себе і робить нас своїм гарматним м'ясом знову.

Тому друга порада:

Випалюйте в собі всю російську субкультуру.

Випалюйте в собі всі спогади з дитинства пов'язані з російським-радянським.

Випалюйте в собі стосунки з родичами чи друзями по ту сторону, з усіма хто є носієм російської субкультури.

Інакше це все випалить вас.

Ви можете в це не вірити, думати що це пропаганда, тощо. Але ви, вибачте довбойоби, теж саме казали 9 років тому. Ви вважали маргіналами тих, хто давав вам панацею. А тепер повторюєте за ними кожне слово".

Прощання з Романом на Майдані Незалежності в Києві попередньо заплановане на суботу чи неділю.

У зв‘язку з тим, що чинне законодавство обмежує кількість транзакцій на особисті картки громадян України, ГО "Захистимо Протасів Яр" перераховувати допомогу для родини Романа Ратушного на наступний рахунок. Гроші будуть використані належним чином.

БО "БЛАГОДІЙНИЙ ФОНД" СКЕЛЯ" код ЄДРПОУ 41052266

Р/Р 403052990000026005006710938

Примітка:

1.БЛАГОДІЙНА ДОПОМОГА чи

2.ДОПОМОГА СВІТЛАНІ ПОВАЛЯЄВІЙ.

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Новини

20:00
У суботу в Україні хмарно з проясненнями, дощі в центрі та на півдні
18:08
Смерть на колесах: чому китайські електромобілі становлять серйозну загрозу для нашої безпеки
17:04
"Після перемоги Революції Гідності": чому по Татарова, Портнова та інших зрадників з цієї кодли українці все одно прийдуть
16:58
Продаж картин Медведчука, які мають музейне значення, буде зупинений - АРМА
16:05
Генерал СБУ, покидьок Ілля Вітюк у 2014 році знімав Майдан з боку «Беркута» - Слідство.Інфо
15:33
Олександр Чупак: Чому держава не спроможна розв’язати демографічну проблему
13:18
Новини агентури ФСБ: нардеп Артем Дмитрук співпрацює зі священником УПЦ МП Чертиліним, якого підозрюють у держзраді, – Bihus.Info
12:18
Геть від москви: Молдова скоротила зовнішні торговельні відносини з рф до 3%
11:02
Перше збиття Ту-22М3 у повітрі: ЗСУ вразили літак за 300 кілометрів від України (ВІДЕО)
10:54
Ракетний удар рф по Дніпру та області: вбито 9 осіб, зокрема 3 дітей, понад 25 дістали поранення

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]