Як ХАМАС править сектором Гази: тунелі зі складами зброї, багатомільйонні транші від Ірану, розправи над опонентами

|
Версия для печатиВерсия для печати

ХАМАС – це абревіатура від назви арабською мовою, перекладається як "Ісламський рух опору". Організація, яка в Ізраїлі, ЄС, США, Канаді та Японії визнана терористичною, є як політичне, так і військове крило. До речі, Росія не визнала ХАМАС терористичною організацією. Так само, як і Китай та більшість мусульманських країн. З 2007 року ХАМАС фактично контролює сектор Газа. Офіційно у своїх документах організація зазначає, що її мета – знищення Ізраїлю. Бойовики ХАМАС активно використовують теракти як спосіб досягнення своєї мети.

Про терористичне угруповання видання currenttime.tv поговорило з журналістом, який неодноразово бував у секторі Газа, а зараз служить у ЗСУ, Юрієм Мацарським. У виданні The Insider вийшла його стаття під назвою: "Професія - терорист. Як ХАМАС захопив владу в секторі Газа і чому Ізраїль не готовий до нападу".

– Чому так сталося, що у Газі у ХАМАС зосереджена вся влада?

– Так сталося з тієї простої причини, що ХАМАС 2006 року вирішив стати легальною політичною силою, пішов на вибори. Це були другі в історії палестинської квазідержави, або частково визнаної палестинської держави, вибори та останні, до речі. ХАМАС на них переміг, тобто набрав більше голосів і спробував влаштуватися в якусь легальну систему разом з іншими політичними силами Палестини. Але зрештою з ними посварився і вирішив, що йому з ними не по дорозі – не по дорозі з менш радикальними, з якимись більш налаштованими на діалог силами – і фактично розпочав громадянську війну в секторі Газа, на одній із двох палестинських територій. За підсумками цієї війни, яка тривала кілька тижнів і була досить-таки кривавою і багатою на різні жорстокі розправи, ХАМАС отримав владу в секторі Газа.

Після цього Ізраїль поступово, але досить жорстко запровадив блокаду щодо сектора Гази. І так вийшло, що в результаті ХАМАС виявився єдиною силою всередині сектора Газа, тому що конкурентів він або знищив, або загнав кудись у підпілля, підім'яв під себе всі ЗМІ, підім'яв під себе машину пропаганди або побудував її під себе. І з того часу, з 2007 року, править нероздільно. Хоча хтось намагався кинути йому виклик. Досить, що кілька років тому ІДІЛ намагався якось проти ХАМАС виступати, але ні в кого нічого не вийшло.

– Мене вразила у твоїй статті деталь про те, що хамасівці викрадали своїх опонентів та ампутували їм руки та ноги і таким чином залякували. Як населення сектору Газа ставиться до ХАМАСу?

– Дуже складне питання з тієї простої причини, що сектор Газа сповнений людьми з ХАМАСу. Ти не знаєш, хто перед тобою: хамасовець чи не хамасовець. Вони якось так особливо не помічені, окрім тих, що носять зелені пов'язки та які збираються влаштовувати теракти. Тому, якщо ти просто в людини на вулиці запитуватимеш: "Ну що, любиш ти ХАМАС?" Звичайно, тобі всі дадуть відповідь: "Дуже люблю, просто жити без них не можу". Тому що будь-яка інша відповідь означатиме розправу чи принаймні якісь довгі неприємні розмови.

Я знаю, одна організація, яка працює на палестинських територіях, напевно, рік чи півтора роки тому проводила анонімне опитування громадської думки. І згідно з анонімними опитуваннями громадської думки, де людям не обов'язково було називати ім'я, де люди могли відповідати саме анонімно, не афішуючи себе, приблизно половина всіх жителів палестинських територій, це і сектор Газа, і куди демократичніший, куди цивілізованіший якраз у плані політичного життя, у плані економічного розмаїття Західний берег річки Йордан, навіть трохи більше половини опитаних сказали, що якщо завтра чи післязавтра будуть вибори президента Палестинської автономії, вони скоріше проголосують за кандидата від ХАМАС. Тобто зрозуміло, що ХАМАС справді популярний, ХАМАС справді має підтримку великої кількості мешканців сектору Газа та інших палестинських територій.

– Звідки у ХАМАС гроші на зброю насамперед на утримання територій?

– У ХАМАС гроші від різних спонсорів. Є багаті монархії Перської затоки, наприклад за рахунок грошей багатих монархій ХАМАС роздавав зарплати чиновникам. Всі чиновники в секторі Газа утримувалися на гроші багатих монархій, на транші, які регулярно приходили з Катару, Бахрейну та інших держав.

ХАМАС мав неофіційне, але таке досить стабільне джерело доходу через ті самі тунелі, які вели у бік єгипетського Синаю. Через ці тунелі йшла контрабанда, у тому числі зброя для ХАМАС, у тому числі компоненти для ракет, у тому числі якісь необхідні для кібервійни пристрої, комп'ютери та комп'ютерна периферія.

Через ці тунелі багаті жителі сектору Газа або більш-менш забезпечені жителі сектору Газа могли собі замовити якісь предмети розкоші, ті ж айфони або великі плазмові телевізори. Більшість їх йшла саме через ці тунелі. Більше того, до того, як під час єгипетської операції проти ІДІЛ на Синайському півострові було майже повністю зруйноване єгипетське місто Рафах, там працювало KFC. І з сектора Газа можна було замовити собі курочку з KFC: її також доставляли через ці тунелі. І за кожну доставку треба було сплачувати ХАМАС.

Але це все-таки швидше за побічні джерела фінансування, тому що головним і найбільшим джерелом фінансування для ХАМАС був багато років Іран. Є підрахунки, я не називатиму зараз, хто це конкретно вважав, але мені нещодавно на очі траплялася цифра: $100 мільйонів щорічно Іран виділяв "Ісламському джихаду" та низці інших організацій, насамперед ХАМАС. Зрозуміло, що з цих $100 млн щороку більша частина належала саме ХАМАСу.

– А які стосунки у ХАМАС із Росією?

– Досить теплі. Ми бачимо, що представники ХАМАСу постійно приїжджають до Росії. Простий приклад: у секторі Газа спокійнісінько працює Russia Today. Вони там просто займалися провокаціями щодо досить великої та досить активної української діаспори у секторі Газа. Так, у них чудові стосунки. Я думаю, що не тільки на дипломатичному рівні Путін та його банда підтримують і облизують ХАМАС, але й є якісь фінансові відносини, що, можливо, чи безпосередньо, чи через Іран ХАМАС отримує якісь необхідні їм технології, отримує, ймовірно, які дані, у тому числі дані розвідки, які дозволяють їм у тому числі планувати ці кошмарні теракти на кшталт тих, які ми спостерігаємо прямо зараз.

 Чи можеш ти припустити, що буде зараз, як там сприймуть наземну операцію, якщо Ізраїль її таки розпочне?

– Такого ніколи не було. Я був у секторі Газа. Кілька разів я був у мирний час і двічі був під час проведення військових операцій у секторі Газа. Але такого не було, в принципі, ніколи. Це просто щось неймовірне. Насправді бойових дій такого масштабу Ізраїль не знав півстоліття – 50 років з початку війни Судного дня 1973 року.

Але важливо розуміти, що у війні 1973 року проти Ізраїлю воювали армії Єгипту, Сирії, було багато військових з Йорданії, з Іраку, з Саудівської Аравії був експедиційний корпус, з Марокко, були військові льотчики з Північної Кореї, були якісь військові фахівці з Куби. І ось тільки таким величезним міжнародним альянсом вони змогли проти Ізраїлю виступити і справді завдати досить серйозної шкоди, але зрештою програти.

Наразі немає такого величезного альянсу у тих, хто нападає на Ізраїль. Немає бронетехніки – принаймні не було до початку атак – немає своєї авіації, окрім дронів і цих дивних дельтапланів чи парапланів. І все одно вони змогли зробити один із найкривавіших нападів на Ізраїль за всю історію існування єврейської держави.

Тобто якщо ми прямо зараз бачимо абсолютно безпрецедентну історію, то навряд чи можемо прогнозувати те, як ця безпрецедентна історія продовжуватиметься, розвиватиметься, просто тому, що прикладів не було, ми не можемо припустити, як воно піде далі.

 Чи розумієш ти, де зараз можуть перебувати ізраїльські заручники, захоплені ХАМАС? Що може зараз із ними відбуватися?

 Практично весь сектор Газа поцяткований цими самими тунелями, про які я говорив, які називаються "метро ХАМАС". Це не якісь смердючі лази, як ми бачили у фільмах про в'єтнамську війну. Це такі величезні тунелі, в яких можуть переміщатися, наприклад, триколісні вантажні мотоцикли, там є вентиляція, там є освітлення, там організовані цілі цехи та склади, де виробляються та зберігаються ракети та інше озброєння. Я припускаю, що якісь із цих тунелів можуть бути використані навіть для того, щоб утримувати там полонених.

Вгорі: наслідки авіаударів щодо Гази, 11 жовтня 2023 року. Крім військових об'єктів, Армія оборони Ізраїлю атакує будинки, в яких мешкають високопосадовці ХАМАС. Фото: Fatima Shbair / AP / Scanpix / LETA

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Новини

14:39
СБУ нарешті оголосила підозру скандальному митрополиту УПЦ МП Луці
14:20
Західні банки в минулому році проспонсорували російських загарбників на 800 млн євро
14:19
Адвокат Евгений Шевцов рассказал о нюансах работы полиции в Германии и Украине
13:20
ДБР повідомило колишньому високопосадовцю ЗСУ, викритому на незаконному збагачені, ще одну підозру
12:34
В столиці на ремонтах доріг, за участі гендиректора "Київавтодору", вкрали 10 млн гривень
11:23
На Великдень у Києві, влада закликає містян не відвідувати церкви з міркувань безпеки
10:06
Грошове забезпечення військовослужбовців ЗСУ - роз’яснення Міноборони (ІНФОГРАФІКА)
08:00
Масовий протест у Грузії: ФСБшна влада Грузії пішла шляхом Януковича, але поліція припинила розгін людей
20:00
Перший день травня в Україні - без опадів, вдень 19-24°
19:04
Гастрит у дітей: розуміння, діагностика та лікування

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]