Юрій Бутусов: Стратегічна операція проти нафтової промисловості рф - успіх озброєння, тактики та управління

|
Версия для печатиВерсия для печати

За два місяці, з 24 січня по 25 березня 2024 року, українські сили оборони вперше провели масштабну операцію по ураженню стратегічної галузі російської економіки - нафтопереробних заводів.

Російська ППО чинила відчайдушний спротив, але завдяки якісному плануванню, координації та високій якості дронів українського виробництва наші воїни уразили 10 нафтопереробних заводів, 1 завод скраплення та переробки газу, 1 районну електростанцію. Раніше Росія під час війни зазнала тільки одного стратегічного удару по своїй економіці - невідомі у 2022-му підірвали газопроводи Північний потік, з допомогою якого Росія шантажувала Європу та отримувала надприбутки від ЄС.

Але удари українських дронів відкривають нові великі можливості для ведення економічної війни проти РФ, ураження російської інфарструктури та промисловості у набагато більших обсягах.

Результати ударів

Були виведені з ладу частково, або повністю зупинені:

1. Туапсинський НПЗ.

2. Нижньогородський НПЗ.

3. Рязанський НПЗ.

4. Новокуйбишевський НПЗ.

5. Сизранський НПЗ.

6. Словянський НПЗ.

7. Ільський НПЗ.

8. Волгоградський НПЗ.

9. Новошахтинський НПЗ.

10. Куйбишевський НПЗ.

11. Усть-Лузський СПГЗ.

12. Новочеркаська ГРЕС (трансформаторні підстанції).

Для високоточних ударів були обрані найвразливіші місця НПЗ - ректифікаційні колони. Прямий збиток від знищення цінного обладнання українські фахівці оцінюють у близкьо 1,5 млрд доларів.

Непрямі збитки - падіння потужностей нафтової промисловості РФ оцінюється у понад 70 млн тонн на рік, що становить понад 25% усіх потужностей РФ. Це призвело до:

- підвищення цін в РФ на бензин до 50%;

- ⁠закриття експорту бензину з РФ (збитки для бюджету за пів року 2 млрд доларів США плюс недоотримання 4 млрд доларів нафтовими компаніями);

- ⁠скорочення видобутку на 500 тис. барелів на добу (збитки по року можуть становити до 12 млрд доларів);

- значного скорочення постачання пального в ЗС РФ на території України.

Нова тактика та озброєння

Така висока ефективність стала можливою завдяки чіткій постановці завдання Верховним головнокомандувачем В.Зеленським (так, як би не дивно звучало, але вперше під час війни варто відмітити адекватність та відповідальність у діях очільника Ставки) та поєднанню кількох структур сил оборони та виробника дронів. Вперше під час війни різні структури влади зорганізувалися, було забезпечено фінансування партії далекобійних дронів, план застосування, координації одразу кількох структур сил оборони. Безпрецедентна подія.

Вперше були виділені кошти державного бюджету на фінансування виробництва ударного безпілотника "Лють" (за іншою інформацією, назва БПЛА - "Лютий" - А.) - українського аналога іранських "Шахедів".

"Лють" була розроблена ще рік тому у 2023-му, ініціативно, без державного замовлення, але тривалий час уваги до цього проєкту та належного фінансування не було. Але з січня 2024-го почалось фінансування і серійне виробництво. Дрони "Лють" з бойовою частиною у 50 кг показали свою високу бойову ефективність та надійність, стійкість до усіх засобів РЕБ ЗС РФ, велику дальність. Куйбишевський НПЗ був уражений на відстані 900 км, причому це дальність по прямій, а дрони по прямій не запускають, тобто реальна дальність значно вище.

Атаки стали ефективними, тому що вперше під час війни СБУ, ГУР МО, ЗСУ діяли узгоджено та скоординовано як під час планування операції, так і проводячи розвідку, готуючи дрони, операторів, визначаючи тактику та порядок дій.

Вперше було визначено єдиний координаційний центр управління - і це центр Безпілотних сил ЗСУ, які тільки-но створені, але вже дають перші результати.

Важливо відмітити роль "Армії дронів" та Мінцифри у реалізації програми.

Усіх учасників та керівників операції вітаю, та бажаю наростити масштаби ударів по РФ у десятки разів. І за руйнування української економіки ворог має відповідати. Санкції США та ЄС за два роки не змогли скоротити вартість російського експорту, а ось українські дрони скоротили російський експорт за два місяці. І все це зроблено за мізерні кошти невеличкою кількістю дронів.

Ця успішна операція нашої держави могла б стати прикладом дій і в інших напрямках ведення війни."

Юрій Бутусов, Цензор.НЕТ

Вгорі: у ніч на 23 березня російські телеграм-канали повідомили про вибухи та пожежу на черговому російському НПЗ - Куйбишевському НПЗ у Самарській області РФ. Скріншот з відео

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]