З життя брехливої "еліти": як Юрій Горбунов виїхав з України на курорт під час війни

|
Версия для печатиВерсия для печати

В розпорядженні Цензор. НЕТ є документи молдовських прикордонників, які вказують, що відомий український телеведучий та продюсер Юрій Горбунов 1 березня 2022 року перетинав кордон Молдови з ЄС, разом з синами Данилом та Іваном. А потім 26 березня вже виїздив сам. Після чого, за інформацією співрозмовників, перебував в Іспанії, місто С’Агаро. Це елітний курорт на Коста-Брава в Іспанії. Також співрозмовники кажуть, що це був не єдиний такий вояж.

... За останній тиждень мінімум четверо народних депутатів від "Слуги народу" опинились в епіцентрі скандалу через те, що під час війни перетнули кордон України і поїхали відпочивати. Чоловікам призовного віку було заборонено перетинати кордон у перший день війни за певними винятками. Але через недосконалості указу президента ця заборона стала ще одним джерелом корупції в Україні. І хто не влип у скандал, той користується лазівками законодавства.

Ще рік тому заступник голови Національного агентства з запобігання корупції Артем Ситник заявив про необхідність внести зміни в указ президента.

Тоді він зазначив, що обмеження права громадян вільно залишати територію України в період воєнного стану відповідно до Конституції України та Закону України "Про правовий режим воєнного стану" може запроваджуватись виключно шляхом його прямого встановлення в указі Президента України про введення воєнного стану. В Указі Президента України "Про введення воєнного стану в Україні" від 24.02.2022 № 64/2022 такого обмеження встановлено не було.

"Указ, ухвалений 24 лютого, дослівно цитує Конституцію та допускає можливість таких обмежень на майбутнє, але не містить необхідної прямої заборони на виїзд. У разі ухвалення рішення про необхідність обмеження права окремих категорій громадян вільно залишати територію України у період воєнного стану, першим кроком має бути встановлення такого обмеження у згаданому Указі Президента України шляхом внесення до нього відповідних змін та їхнього подальшого затвердження Верховною Радою", – зазначив Артем Ситник.

Він додав, що саме ці обмеження, а також правова невизначеність навколо них, стали першоджерелом корупційних схем і ризиків.

"Ми виявили 8 схем – як відверто протиправних, так і напівлегальних, а також 7 пов’язаних з ними корупційних ризиків. Серед найпопулярніших – виїзд чоловіків через систему "Шлях" як водій чи другий водій, фіктивні документи з відомостями про зняття військовозобов’язаних осіб з військового обліку, листи державних органів до Держприкордонслужби, неправомірна вигода причетним посадовим особам тощо", — повідомив заступник Голови НАЗК.

За цей рік жодних змін не сталось. Натомість 11 липня цього року НАБУ і САП вручили підозру нардепці від "Слуг" Людмилі Марченко, яка разом зі своєю помічницею пообіцяли чоловіку в обмін на хабар у 5300 доларів організувати рішення про дозвіл на виїзд з України органом місцевої військової адміністрації.

Депутат Арістов втратив мандат за відпочинок на Мальдівах, депутат Холодов написав заяву про відмову від депутатства після того, як журналісти "Схем" з’ясували, що він пів року, з січня 2023 перебуває за межами України. Кажуть, живучи на Кіпрі. Давид Арахамія був змушений по суті відмазувати ще одного "Слугу" Торохтія за відпочинок у Болгарії. Мовляв, це не Мальдіви. Історія відпочинку Олександра Дубінського в Барселоні стала причиною його допиту в ДБР.

Рік тому президент вирішив відібрати у депутатів диппаспорти, щоб сильно часто не шастали за кордон. Хоча чимало з них заявляли, що користувались ними для завезення гуманітарки. Наразі пропуск депутатів та чиновників здійснюється прикордонниками "відповідно до постанови уряду №57". Згідно з нею, парламентарі та чиновники мають право перетинати кордон виключно на підставі рішень про службові відрядження.

Радник Єрмака Михайло Подоляк заявив, що в Офісі президента планують створити спеціальну службу, яка буде розшукувати депутатів та держслужбовців по всьому світу.

Але якщо відволіктись від гучних заяв і погроз, то в сухому залишку лишається лише відома орвелівська теза, що всі звірі рівні, але є рівніші.

І якщо не йдеться про депутата, то цей випадок, скоріше за все, лишиться непоміченим.

А дарма. В розпорядженні Цензор. НЕТ є документи молдовських прикордонників, які вказують, що відомий український телеведучий та продюсер Юрій Горбунов 1 березня 2022 року перетинав кордон Молдови з ЄС, разом з синами Данилом та Іваном. А потім 26 березня вже виїздив сам. Після чого, за інформацією співрозмовників, перебував в Іспанії, місто С’Агаро. Це елітний курорт на Коста-Брава в Іспанії. Також співрозмовники кажуть, що це був не єдиний такий вояж.

52-річний Горбунов не підпадає під норму "батько трьох дітей", хоча у першому шлюбі в нього була донька, вона вже повнолітня і сама має дитину. Від Катерини Осадчої у ведучого двоє синів.

У квітні сам Горбунов, коментуючи виїзд Влада Ями до США сказав, що не зміг би виїхати за кордон під час повномасштабного вторгнення.

Тиждень тому редакція звернулась до Горбунова з проханням прокоментувати ці виїзди, бо, за версією джерел, вони відбулись по "зеленці" з України, але відповіді досі не отримала. Сподіваємось, на його публічні пояснення після виходу статті.

Звісно, можна сказати, що в той момент багато батьків рятували дітей і їх не можна засуджувати. Але, як відомо, виїзд дружини мера Чернігова на службовому авто коштував йому посади.

Не так давно Горбунов опинився в епіцентрі іншого скандалу – через те, що держава йому виділила 33 мільйони на 24-серійний серіал СМТ "Інгулець".

"Два талановиті айтішники Максим та Данило втікають із фронтового Харкова і дорогою на Львів опиняються на Кіровоградщині в смт Інгулець, де всім керує фермер Олексій Паровоз на прізвисько Батя.

Програмістів записують до місцевої самооборони та призначають чергувати на місцевий блокпост і час від часу працювати на фермі", — йдеться в описі проєкту.

Багато хто в соцмережах впізнав у Паровозі-Баті Олександра Поворознюка, який активно розкручувався силами каналу "1+1". А в самій ідеї серіалу – повтор використання "Слуги народу" для створення політичного героя.

Є ідея, що під Поворознюка можуть зробити партію, яка стане аналогом Радикальної партії Ляшка на наступних виборах, а по суті сателітом Офісу президента.

Спершу Горбунов заявив, що 33 мільйони - це "зовсім невеликі кошти" на такий серіал. Але через тиждень "з огляду на суспільну дискусію останніх днів, яка розгорнулася", разом з командою вирішив відмовитися від державного фінансування.

За його словами, жодної гривні від держави вони наразі не отримали, і мали б отримати тільки як компенсацію за готовий продукт.

Горбунов додав, що разом із командою буде шукати інші можливості для виробництва серіалу.

А ще він наголосив, що "історія не про Поворознюка".

Час покаже, хто ж буде героєм і чи буде він розкруткою політика. І наскільки всі звірі рівні, але є рівніші. І в доступі до бюджетних грошей, і ефірів, і при перетині кордону невідомо в який спосіб. Кажуть, було це десь в районі Могилева-Подільського.

Вгорі: Юрій Горбунов. Фото з відкритих джерел

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]