«Збережімо державну Українську мову – підтримаймо Ірину Фаріон» (ЗВЕРНЕННЯ)

|
Версия для печатиВерсия для печати

"20 листопада біля першого корпусу Львівської політехніки відбулася акція протесту проти брутального звільнення Ірини Фаріон. Дружина загиблого Воїна "Сім'янина" Ганна Гарус-Счасна зачитує повну резолюцію Віча у Львові на підтримку нашої Мови та Ірини Фаріон.

"Прошу:

- БЕЗ ВИРІЗОК ІЗ КОНТЕКСТУ

- БЕЗ ОТИХ ДУРНУВАТИХ ЗАГОЛОВКІВ

- БЕЗ МАНІПУЛЯЦІЙ

- БЕЗ НЕДОМОВОК

- СЛОВО У СЛОВО:"

Про це просить просить, звертаючись до української громади, професорка, мовознавець Ірина Фаріон:

 

Звернення від громадськости України за підсумками акції

«Збережімо державну Українську мову – підтримаймо Ірину Фаріон»

 

І. До Національного університету «Львівська політехніка»

1. Вимагаємо відновити на посаді професора катедри української мови Національного університету «Львівська політехніка» д. філол. н. Фаріон Ірину Дмитрівну.

2. Вимагаємо виконати Наказ Національного університету «Львівська політехніка» №572-1-02 від 13.11.2023 «Про створення тимчасової робочої комісії», належного й неупередженого розслідування, подання публічних висновків і пропозицій комісії на термін, передбачений наказом (до 23.11.2023 р.), та довести їх до трудового колективу Львівської політехніки.

3. Вимагаємо створити комісію та здійснити перевірку фактів порушення низкою студентів «Кодексу корпоративної культури» Національного університету «Львівська політехніка», які під час акції «протесту» в приміщенні головного корпусу Львівської політехніки демонстрували плакати з образливими і нецензурними словами щодо філологів університету, а також чести і гідности професора Львівської політехніки.

4. У разі невиконання п. 1-3, залишаємо за собою право на висловлення недовіри ректорату Національного університету «Львівська політехніка» та персонально ректору Ю. Я. Бобалу.

 

ІІ. До українського суспільства про мовне питання в Рішенні Конституційного Суду від 14.07.2021 р., яке є остаточним і оскарженню не підлягає: 

1. «Загроза українській мові рівносильна загрозі національній безпеці України, існуванню української нації та її держави, оскільки мова - це своєрідний код нації, а не лише засіб спілкування. Без повноцінного функціонування української мови в усіх ділянках публічного життя суспільства на всій території України українській нації загрожує втрата статусу й ролі титульної й державотвірної нації, що є рівнозначним загрозі зникнення Української держави з політичної карти світу. Українська мова - доконечна умова (conditio sine qua non) державності України та її соборності».

2. «Українська мова як єдина державна має юридичний статус обов’язкового засобу спілкування в публічних сферах усередині країни та при здійсненні публічних представницьких функцій у міжнародному спілкуванні».

3. «…російськомовні громадяни» України не становлять одноцільної соціальної одиниці - такої, що як група осіб (коло осіб) має право на юридичний захист як етнічна або мовна одиниця (група), а є політичним конструктом, а не юридичною категорією, на яку може поширюватися режим юридичного захисту, гарантований відповідними приписами Конституції України та інструментів міжнародного права. Словосполука "російськомовні громадяни" є виразом зі сфери політичної риторики, що перейшов у побутове використання, проте йому бракує не тільки юридичної, а й семантичної визначеності».

4. «Незнання державної мови громадянами України не можна сприймати як норму з огляду на те, що українська мова набула конституційного статусу державної ще 27 жовтня 1989 року, коли Верховна Рада Української РСР ухвалила Закон Української РСР "Про зміни і доповнення Конституції (Основного Закону) Української РСР" № 8303-XI. Період часу понад тридцять років є більш ніж достатнім для оволодіння державною мовою».

5. «Виходячи з об’єктивного стану, в якому натепер перебуває Україна у зв’язку з військовою агресією з боку Російської Федерації й використанням нею "мовного питання" як одного з інструментів своєї геополітичної експансії, Конституційний Суд України наголошує, що загроза українській мові рівносильно є загрозою національній безпеці України». (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/v001p710-21#Text).

ІІІ. До Кабінету Міністрів України

1. Припинити зовнішнє втручання в освітній та науковий процес в Україні, який здійснюють через регулювання (фінансування) міжнародними інституціями Директоратів у структурі Міністерства освіти і науки.

2. Звільнити з обійманої посади Міністра освіти і науки України плагіатора О. Лісового за перевищення службових повноважень, особисту упередженість до професора Ірини Фаріон, публічний тиск на керівництво університету. 

ІV. До Верховної Ради України

1. Звільнити Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Д. Лубінця  за подання завідома неправдивих і маніпулятивних звинувачень на адресу Ірини Фаріон та введення в оману суспільства.

V. До  Міністерства внутрішніх справ та СБУ

1. Здійснити перевірку  дій  ліво-анархічного громадського об’єднання «Пряма дія» і ГО «Українські студенти за свободу» (плакати типу Філологія нах#й, «Парады в прошлом. Пришло время ПОГРОМОВ» + матюк та інші).

2.  Розслідувати ймовірне втручання у діяльність Національного університету «Львівська політехніка» (антиморальний тиск на керівництво та примушення до неправових дій) очільника Міністерства освіти і науки О. Лісового та Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Д. Лубінця.

3. Припинити політичне переслідування, цькування і  паплюження чести і гідности відомого громадського діяча і науковця професора Національного університету «Львівська політехніка» Ірини Фаріон. 

До уваги "неупереджених", "об'єктивних", "проукраїнських"  "засобів масової інформації", тест для

@Українська правда BBC News Ukrainian NV espreso.tv Факти ICTV  1+1 hromadske.ua Суспільне Новини ТСН 24 Канал УНІАН / UNIAN СТБ Цензор.НЕТ УКРІНФОРМ РБК Україна Українське радіо Люкс ФМ Radio NV Radio ROKS

Sevgil Hayretdın Qızı Musaieva Тетяна Даниленко Denys Bihus Роман Скрипін  Алла Мазур Sergii Ivanov ...несподівано побачили тут і Феликс Редька (який морозився)

До уваги також "неупереджених", "об'єктивних" та "проукраїнських" блогерів 

Sternenko ("скиньте на дрони, поставте лайк і підпишіться" :) :) :) Сергій Притула Віталій Портников Yanina Sokolova Юрій Бутусов Олексій Гончаренко  Ihor Mosiichuk, 

додам ще  Дмитро Корчинський ("якщо ще не підписались, то підпишіться, а від усіх відпишіться")....але точно не відписуйтеся від Ірина Фаріон Олександр Алфьоров Брати Капранови  Останній Капіталіст Історія Без Міфів

Прошу тегати знайомих редакторів та журналістів. 

Гідність, Честь, Правда"

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Новини

20:00
У середу дощитиме лише у Карпатах, вдень до +23-28°С
18:42
Корабель і літак – 5 днів, танк – 4: Уряд затвердив додаткові відпустки за знищену техніку ворога
16:10
Голова Одеської ОВА Олег Кіпер:: "Від цієї радості мені одні збитки..."
14:04
За два роки бібліотеки України списали понад 26 млн російських книжок
13:18
ЄС схвалив використання доходів від заморожених активів рф
12:23
НАБУ з СБУ обшукують Державну судову адміністрацію
12:01
Брехні стане менше: Суспільне розпочало власне мовлення на телемарафоні "Єдині новини"
11:22
Роботодавці зобов’язані вручати повістки, організовувати прибуття працівників до ТЦК та інформувати про тих, хто відмовився від їх отримання чи звільнився - Кабмін
10:15
Politico: ЄС прагне почати переговори з Україною про вступ у червні
10:02
Ціна президентства Зеленського: система державного управління практично не працює

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]