Збитки України через війну: у КШЕ назвали суму та види шкоди

|
Версия для печатиВерсия для печати

Загалом через війну Україна зазнала прямих збитків щодо інфраструктури на суму близько 108 мільярдів доларів. Також є розрахунки загальних економічних втрат, які озвучував прем'єр-міністр, вони сягали 750 мільярдів доларів.

Про це в ефірі 24 каналу розповіла віцепрезидентка Київської школи економіки (КШЕ) Наталія Шаповал. Вона пояснила, що для оцінки збитків працює весь уряд, місцева влада, КШЕ, а також 13 аналітичних центрів.

Наталія Шаповал пояснила, що розрахунки відбуваються переважно аналітично, тобто по тих обʼєктах, де конкретно можна оцінити збиток. Наприклад, аеропорти або великі підприємства.

Там, де є гарна фінансова звітність і зрозумілі збитки, то це пообʼєктна оцінка. Наприклад, для промислових обʼєктів це буде первісна вартість, яка береться з фінансових даних цієї компанії,
– повідомила Наталія Шаповал.

Вона зазначила, що там, де неможливо зробити пообʼєктну оцінку, для таких випадків використовуються оцінки на основі вартості та побудови схожих обʼєктів, які можна взяти, наприклад, в Prozorro. Або на основі вартості за одиницю.

В яких регіонах нарахували найбільше пошкоджень

"Найбільше пошкоджень, звичайно, мають Донецька та Луганська області. А також Чернігівська, Київська, Харківська області. Проте на всій території України, крім найбільш західних областей, вже є тисячі пошкоджень", – проінформувала віцепрезидентка КШЕ.

Як працювати із тимчасово окупованими територіями

За словами Наталії Шаповал, загалом для окупованих територій використовують підхід, де береться інформація від військово-цивільних адміністрацій згідно з їх оцінками. Також є випадки, коли використовують світлини з дронів або аерокосмічної зйомки.

Наприклад, для Горенки, Мощуна, Ірпеня у нас є дуже детальні оцінки за допомогою нових технологій. Я думаю, що надалі цього стане більше,
– акцентувала Наталія Шаповал.

Збитки щодо житлових будинків

Віцепрезидентка КШЕ зазначила, що це одна з найбільших втрат. Загалом збитки по житловій нерухомості становлять майже половину загальної суми – 48 мільярдів доларів.

Це приблизно 114 тисяч приватних будинків й близько 15 тисяч великих житлових багатоквартирних будинків. Тобто це сотні тисяч людей, які залишилися без житла. При цьому з цієї цифри в середньому 30 – 35% не просто пошкодження, а повне руйнування,
– повідомила Наталія Шаповал.

Вона зазначила, що, згідно з опитуваннями, близько 30% людей, у яких було пошкоджено або зруйновано житло, продовжують жити в цих будівлях.

Збитки щодо підприємств

Наталія Шаповал пояснила, що в цій категорії вони розділяються все по секторах. Наприклад, енергетику рахують окремо, агросектор також має окремі підрахунки. Крім того, звертають увагу на бізнес та промислові підприємства. Таких наразі в їх базі близько 388 обʼєктів на майже 9 мільярдів доларів.

"Ми окремо рахуємо нерухомість комерційну – рітейл, торговельні центри. Це вже майже 3 тисячі обʼєктів на приблизно 2 мільярди доларів. Напевно, це не вся нерухомість, але, я думаю, що вже велика частка, яку ми змогли зафіксувати станом на зараз", – розповіла Шаповал.

Підрахунки міжнародних експертів

За її словами, зараз Україна використовує оцінку Світового банку, де була команда, яка вже понад 30 років працює з країнами після катастроф чи стихійних лих. В них є стала методологія для розрахунку збитків, втрат й відновлення.

"Уряд України й ми, як партнери, теж працюємо по цій методології. Маю зазначити, що Україна значно поглибила ці дані, тому що таких масштабних випадків ще не було. В Україні ці розрахунки набагато детальніші", – додала віцепрезидентка КШЕ.

Станом на зараз скільки треба часу, щоб відбудувати найважливіше

Наталія Шаповал розповіла, якщо дивитися на середню вартість будівництва житла або доріг, яка була в Україні до початку війни, то це може зайняти до 10 років, тобто досить довгі проміжки часу.

«Аргумент»


На цю тему:

 


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Новини

20:00
У п'ятницю дощитиме в Карпатах і на сході, вдень до +20°С
19:59
Українці гинуть за мільярди Ахметова: благодійне товариство ФК "Шахтар" отримало бронь від мобілізації
19:28
США та Великобританія перевіряють криптовалютні транзакції на суму понад $20 млрд, що пройшли через російську біржу
19:10
The Telegraph: Яка зброя може змінити хід війни в Україні
18:46
Зеленський: рф готує новий наступ у травні-червні, ми не готові до цього (уточнення)
18:07
Як Китай поглинає колись вільний Гонконг
16:59
Чисельність населення України на вільних територіях 31,5 мільйона
14:10
«Чия система витримає, той і переможе»: що стоїть за останніми обстрілами росією енергетичної інфраструктури України
13:59
РПЦ оголосила “священну війну” Україні (документ)
12:04
Бурштинська та Ладижинська ТЕС зруйновані майже повністю: чим Україні загрожують нові атаки на енергосистему

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]