Злодійська ліга: російські футбол та хокей стають притулком для легіонерів-злочинців

|
Версия для печатиВерсия для печати

Російські футбольні та хокейні клуби все частіше укладають контракти з гравцями, які засуджені або перебувають під слідством в інших країнах. Команди таким чином посилюються тими, хто, якби не було цих «особливих» обставин, навряд чи поїхав би до Росії. А гравці мають відсутність інституту репутації — і отримують у Російській прем'єр-лізі та Континентальній хокейній лізі гідні зарплати, тоді як виступи в Європі чи Північній Америці для них ризиковані чи недоступні.

Про це йдеться у статті видання The Insider.

«Так кажете, ніби він поклав двадцять дівчат». Чилієць, який жорстоко бив дівчину

У січні 2024 року футбольний клуб «Оренбург» підписав 19-річного форварда чилійського «Коло-Коло» Хорді Томпсона. Оренда молодого південноамериканця не вирізнялася б серед інших трансферів аутсайдера чемпіонату Росії, якби не одна деталь: на батьківщині футболіста звинувачували у спробі вбивства.

Хорді Томпсон

У листопаді 2023 року на Томпсона заявила в поліцію його колишня дівчина Каміла Сепульведа: у стані сп'яніння футболіст жорстоко побив її на ґрунті ревнощів і намагався задушити. Цей інцидент був рецидивом – минулої весни Каміла двічі звинувачувала гравця у насильстві. Зокрема, на одному із оприлюднених відеороликів він бив її у нічному клубі.

Тоді «Коло-Коло», найвідоміший чилійський клуб, засудив свого футболіста і на кілька тижнів усунув його від тренувань у першій команді, а суд видав Томпсону припис не наближатися до жертви. Однак у серпні пару знову бачили разом, а у жовтні футболіст опублікував сторіс із постраждалою дівчиною та підписом: «Життя завжди дає другий шанс, люблю тебе».

Далі події розвивалися стрімко. 6 листопада перспективного нападника заарештували на 45 діб, за кілька днів запобіжний захід змінили на домашній арешт. 19 грудня сторона гравця домоглася піврічного відстрочення покарання з можливістю виїжджати з країни під заставу в 100 млн. песо (приблизно 105 тисяч євро), а вже 3 січня «Оренбург» оголосив про підписання документів про його перехід в оренду.

Грошей на заставу Томпсон не мав. Адвокат футболіста Хосе Мендоса тоді заявляв, що внести кошти прийде комусь іншому і що він не цілком задоволений рішенням, оскільки не зустрічав таких сум за роки своєї практики. Але вихід було знайдено: щоб заплатити заставу та отримати дозвіл на виїзд, заклали квартиру агента.

«Думаю, при ухваленні будь-яких рішень для нас має бути важливим благополуччя та безпека жінки, а не кар'єра футболіста, — відреагувала на це чилійський міністр у справах жінок та гендерній рівності Антоніа Орельяна. — У таких випадках є значний ризик рецидиву. Звичайно, тепер, коли він буде за півсвіту, ризик знизився. Але насильство проти жінок є третім за поширеністю злочином на національному рівні, і це сильно обмежує розвиток нашої країни».

У період січневих канікул та у розпал зимової паузи російського чемпіонату кримінальну історію Хорді Томпсона широко обговорювали в Росії через вкрай дивну фразу спортивного директора «Оренбурга» Дмитра Андрєєва. Колишнього футболіста, який став менеджером одразу після закінчення кар'єри у 2019 році, безпосередньо запитали, чи не бентежить клуб передісторія чилійця. Виявилося, зовсім ні: «Темна сторона Томпсона? А хто її не має? Про проблеми з дівчиною чули. Ви так кажете, ніби він поклав двадцять дівчат. Ми не переймаємося репутацією „Оренбурга”. Ну, з ким не буває? Ми до нього не придивлялися. Розуміли, якби не було проблем із його дівчиною, не змогли б дозволити собі такого гравця. Коли у нього трапилася така ситуація, ми "подсуєтілісь"», — розклав Андрєєв в інтерв'ю Sport24.

Якби не було проблем із законом, Томпсон міг би як мінімум далі розвиватися в «Коло-Коло», а то й розраховувати на перехід у сильнішу європейську лігу, вважає тренер Гуальберто Хара, який працював із ним у молодіжній системі чилійського гранда. У розмові з The Insider фахівець, який входив до штабів іспанських «Расінга» та «Райо Вальєкано», підтверджує, що гравець має такий потенціал.

«Він завжди вирізнявся універсальністю та характером, був не просто технічним, а й витривалим, — розповідає Хара. — У грі темперамент Хорді лише допомагає, тепер дорослішати він поїхав до Росії. Проблеми із законом дуже пошкодили розвитку його кар'єри, адже все це сталося, коли він лише отримав шанс у головній команді „Коло-Коло”. Схоже, виявився не дуже готовим до цього ментально. Так що так, цією помилкою сам собі зіпсував старт кар'єри та закрив прямий шлях до найсильніших європейських ліг».

«Оренбург» проводить в елітному дивізіоні російського футболу лише п'ятий сезон за свою майже 50-річну історію: вперше він вийшов у Російську прем'єр-лігу (РПЛ) у сезоні 2016/17, відтоді двічі вилітав та повертався. Відносний пік результатів (максимум – 7 місце у 2019-му) пов'язаний з якірним фінансуванням генерального спонсора – компанії «Газпром видобуток Оренбург». До опікунської ради клубу входять заступник гендиректора з економіки та фінансів оренбурзького підрозділу «Газпрому» Євген Лобачов, Олена Бочкарьова, яка раніше обіймала ту ж посаду, та Василь Столипін, директор «Південно-Уральської промислової компанії», яка займається в регіоні переробкою зрідженого газу.

Президент клубу Василь Єрємякін, заступник гендиректора «Газпром видобутку Оренбург», у січні зізнався, що його все ж таки турбує справа щодо нового гравця: «Тому ми беремо його в оренду до кінця сезону. Виховуватимемо».

Для «Оренбурга», який весь сезон бореться за виживання в РПЛ, Томпсон безперечно став посиленням: він виходив в основному складі на всі матчі ліги, забив два м'ячі (один з них на Кубку Росії). Ще під час підписання контракту у клубі говорили, що ухвалять рішення про використання права викупу, одразу прописаного в орендному договорі, після закінчення сезону.

The Insider надіслав запит до футбольного клубу "Оренбург". На момент публікації матеріалу відповідь не була отримана.

"Взагалі не розглядали морально-етичну сторону". Нідерландець, винний у загибелі дитини у ДТП

Легіонера єкатеринбурзького «Уралу» Рая Влута у квітні 2023 року засудили в Нідерландах до 2,5 року в'язниці за те, що, будучи нетверезим, він спровокував ДТП, в якій загинула чотирирічна дитина. Його машина дорогою з амстердамського аеропорту Схіпхол врізалася в автомобіль сім'ї з двома дітьми, одна з яких не вижила через тяжку черепно-мозкову травму.

Рай Влут

Аварія сталася 14 листопада 2021 року. Влут послідовно заперечував спочатку сам факт того, що знаходився за кермом (у машині з ним був його друг), потім - що значно перевищив швидкість. Розслідування встановило: перед зіткненням автомобіль розігнався до 203 км/год, а рівень алкоголю в крові у чоловіків був удвічі вищим за норму. Виявилось, вони їхали з однієї вечірки на іншу.

Спочатку друг Влута намагався взяти провину на себе і лжесвідчив задля цього, але зрештою обидва розповіли правду. Футболіст пізніше намагався виправдатися тим, що включав круїз-контроль, а його захист акцентував увагу на тому, що загибла дитина не була пристебнута.

До аварії зі смертельним наслідком Рай Влут, вихованець одного з найуспішніших клубів країни ПСВ, грав у вищому дивізіоні за середняка «Хераклес» і був лідером. Після суду проти нього виступили активні фанати клубу: вони наполягали, що випускати його на поле як ні в чому не бувало навіть у період розгляду апеляції - соромно та неприйнятно. У результаті «Хераклес» зайняв ту саму позицію — усунув Влута від тренувань, а в січні 2022-го заявив, що грати за команду він більше не буде.

Щоб не сидіти без практики та зарплати, голландець знайшов нову роботу у Казахстані: його безкоштовно підписала «Астана». Там чудово знали ситуацію, але тему всередині команди табуювали, пояснює у розмові з The Insider спортивний директор «Астани» Ігор Павлюк, який на той момент працював старшим адміністратором:

«Рая підписали наприкінці трансферного вікна, у команді про його прихід дізналися в останній момент. Я так розумію, що на початку судових позовів він подумав на хід уперед і приходом до нас убезпечив себе, свою свободу. Влут не проходив із командою збори, але все одно відразу виділявся на поле, особливо креативом. Чесно кажучи, ми відразу розуміли, що надовго він у нас не затримається, його рівень набагато вищий за чемпіонат Казахстану. Коли прийшла пропозиція „Уралу”, сам Рай сказав, що йому набагато цікавіше було б грати у Росії».

Єкатеринбурзький "Урал", який купив яскравого голландця за 250 тисяч євро у вересні 2022 року, моральні питання взагалі не враховував - це визнав на той момент віце-президент клубу Ігор Єфремов. У YouTube-шоу "Це футбол, брат" вже як колишній співробітник "Уралу" він згадував:

«Коли не знаєш ситуацію, постає питання: чому такий гравець виступає в Казахстані? Ми підняли ситуацію, все обговорили. Коли „Урал” підписував Влута, ще не було рішення суду. Чесно скажу: ми взагалі не розглядали морально-етичну сторону». Відповідаючи на запитання ведучих, чи це нормально, Єфремов зауважив: «Давайте так: багато людей у своєму житті завжди сідали тверезими за кермо?» — і резюмував: «Зараз ми цю ситуацію обговорюємо довше, ніж ми її обговорювали, коли приймали рішення».

Адвокат футболіста Ерік Томас, коментуючи ситуацію, сказав очевидне: «Не так цікаво грати у футбол у Казахстані та Єкатеринбурзі, коли звик до Європи. Але жоден європейський клуб більше не хотів бачити його у себе».

Наразі справи Влута веде інший юрист, Алрік де Хаас. У відповідь на запит The Insider він відмовився коментувати перебіг розгляду апеляції. У Влута, якщо вірити стартовому оголошенню про підписання, залишається трохи більше ніж півроку за контрактом (він діє до середини сезону 2024/25). Через серйозну травму він не грав із травня 2023 по березень 2024 року, а за перші дев'ять весняних матчів провів на полі лише 89 хвилин.

«Для Раю Влута життя щасливо триває у мегаполісі – Єкатеринбурзі. Його ім'я російською звучить як „рай”, у Росії він веде комфортне життя, — писав оглядач нідерландської газети AD після винесення вироку Влуту у квітні минулого року. — Ось як живе футболіст, який народився і виріс у Схейнделі, необережно влаштував аварію зі смертельним наслідком у Нідерландах і втік, бо жоден клуб більше не хоче бачити його тут».

І колишній адвокат футболіста, і колишній віце-президент «Уралу» Ігор Єфремов стверджували: коли буде відомий фінальний вирок за підсумками апеляції, Влут не переховуватиметься і повернеться до Нідерландів відбувати покарання. За їхніми словами, гравець готовий до будь-якого тюремного строку.

The Insider надіслав запит до футбольного клубу "Урал". На момент публікації матеріалу відповідь не була отримана.

"Вважає себе недоторканним". Нідерландець, який торгує кокаїном

Найгучніша кримінальна історія у російському футболі пов'язана не з посиленням, а з втратою гравця. Лідер московського "Спартака", голландець Квінсі Промес до останнього часу перебував у в'язниці в ОАЕ через запит про екстрадицію на батьківщину. Йому за збігом обставин не дозволили повернутися з командних зборів до Росії, а тепер суд розглядає питання про передачу футболіста до Нідерландів, де його засуджено до семи з половиною років ув'язнення сумарно у двох справах.

Квінсі Промес

Минулого літа Промесу дали півтора року за ножове поранення двоюрідного брата під час сімейної сварки, а взимку додали шість років за контрабанду кокаїну. Ці справи не пов'язані між собою, розслідування щодо наркотрафіку розпочали ще 2018 року, а конфлікт із братом стався 2020-го.

Квінсі Промес прийшов до «Спартака» влітку 2014 року і став там не просто зіркою, а справжньою легендою. 2017-го був лідером чемпіонської команди, коли москвичі виграли золото після 16-річної паузи. У лютому 2021-го, через два з половиною роки після вигідного продажу (за 21 млн євро), повернувся за значно меншу суму (8,5 млн). У травні 2023 року він став найкращим бомбардиром клубу за всю російську історію, випередивши легенду 2000-х Єгора Тітова, а також найкращим по голах серед усіх легіонерів чемпіонату Росії.

Був і третій інцидент за участю Промеса — сам собою порівняно дрібний, але без нього футболіст, ймовірно, не опинився б за ґратами. Важлива хронологія: під час зимової паузи у сезоні 2023/24 Квінсі полетів у відпустку до Дубаї (появи в Євросоюзі він уникав, бо вже був заочно засуджений у справі про напад на брата), там на орендованій машині в'їхав у автобус та втік з місця аварії. Незабаром він полетів до Москви, а потім повернувся до ОАЕ вже зі «Спартаком» на збори, бо в клубі про аварію нікому не розповідав.

Про шестирічний вирок наркоділу було оголошено 14 лютого, коли Промес перебував в Еміратах. А за два тижні його не пустили до літака «Спартака», який повертався до Росії, — саме через місцеве правопорушення: до прикордонної служби дійшли дані про залишення місця ДТП.

Незабаром активізувалася нідерландська сторона, ОАЕ отримали запит про екстрадицію і футболіста затримали. Наприкінці березня газета De Telegraaf повідомила, що Промес чекає на суд і рішення про екстрадицію в тюремному комплексі на загальних підставах — з ним у камері, розрахованій на шістьох, близько 20 інших ув'язнених, в основному іноземців. А 17 травня стало відомо, що футболіста відпустили під заставу, покидати ОАЕ йому не можна.

Між ОАЕ та Нідерландами діє угода про взаємну передачу злочинців. Згідно з інсайдами РБК, вплинути на ситуацію могли б перші особи компанії «Лукойл», власника «Спартака», які мають великі зв'язки та бізнес-інтереси в регіоні, але зовнішніх ознак такого втручання поки немає.

З нідерландського розслідування відомо, що на користь Промеса з Бразилії до порту Антверпена прибули дві партії кокаїну загальною вагою 1362 кг. Вантаж був замаскований під мішки з морською сіллю. За даними слідства, гравець "Спартака" вклав 200 тисяч євро з метою заробити 6 млн євро. Промес діяв із спільниками (серед них — його дядько), але очолював цю міні-організацію, тому для нього вимагали найбільший строк покарання.

Провину футболіста довели за допомогою стеження: правоохоронці прослуховували його розмови (заодно з'ясували обставини нападу на брата), вивчали листування, в автомобілі встановили жучок. Дозвіл на це було видано ще 2018 року. Їм вдалося зламати код захищеного, як думав Промес, устрою, через який він координував незаконні операції.

«Зважаючи на все, Промес вважає себе недоторканним — що в Росії, що в інших країнах. Хотілося б знати, наскільки успішний футболіст настільки загруз у злочинах», — передавало слова прокурора видання NL Times.

«Спартак» весь цей час посилається на розгляд апеляції у справі та не розриває контракт із гравцем. За даними «РБК», клуб має юридичну можливість розірвати угоду: при його підписанні в 2021 році, коли вже було відомо про розслідування нападу на брата, «Спартак» включав пункт про розірвання договору без взаємних претензій, якщо футболіст втратить можливість грати за команду .

Найімовірніше, Промес більше не зіграє за «Спартак», хоча контракт діє до червня наступного року. Ймовірно, якби не ДТП на орендованій машині, він зміг би відлетіти до Росії з командою та продовжив виступати у РПЛ. З Росії до Нідерландів його напевно не екстрадували б, незважаючи на те, що країна видає злочинців на основі принципу взаємності, це закріплено в законі і зазвичай виконується, звертає увагу у розмові з The Insider адвокат бюро «Феоктистов и партнеры» Андрій Морозов:

«Наприклад, Великобританія взагалі нікого не видає Росії, тому що є прецедентне судове рішення, згідно з яким у Росії вся система кримінального переслідування - тортурна. Росія теж нікого не видає Великій Британії, Німеччина фактично нікого не видає з початку війни з Україною, але Росія видає Німеччині. Рішення про видачу фактично приймає Генеральна прокуратура, це екстраординарна процедура, а тому видача може здійснюватись (або не здійснюватись) з політичних мотивів».

Загалом на іноземних спортсменів, які перебувають у Росії за робочою візою, поширюються всі умови про екстрадицію, але питання, як країна трактує факти скоєння ними кримінальних злочинів, відкрите, уточнює Морозов. За законом рішення про надання їм візи та посвідки на проживання не пов'язане із притягненням до кримінальної відповідальності у рідній (або іншій) країні.

«Зрозуміло, що російське суспільство як цивілізована європейська країна мало б поставити розумне запитання: чому ми пускаємо до Росії злочинців, чому в законі немає відповідних обмежень на в'їзд? Фактично дані про кримінальне переслідування перевіряються МВС, але що не дозволено таджику, дозволено латиноамериканському футболісту — рішення ухвалюються волюнтаристськи, „усі все розуміють”».

Ще до потрапляння до дубайської в'язниці Квінсі Промес, ймовірно, намагався убезпечити себе за допомогою російського громадянства. Рік тому стало відомо, що «Спартак» допомагав йому в цьому, але Міністерство спорту Росії відмовилося сприяти через відкритий судовий розгляд. Якби голландець зміг оформити російське громадянство, на території країни він був би у безпеці, бо своїх громадян Росія не видає.

Втім, як працює закон щодо тих, хто вчинив злочин до вступу до громадянства, до кінця неясно, зазначає Андрій Морозов. Наразі це питання актуальне у зв'язку з поширенням російської юрисдикції на мешканців Криму та інших окупованих територій України, і випадки притягнення до відповідальності за раніше скоєні злочини таких «нових» громадян є. Тому іноземного спортсмена, який вступив у громадянство Росії, потенційно може бути притягнуто до кримінальної відповідальності за злочин, який він скоїв за її межами, але вже як російський громадянин, уточнює юрист.

У Росії Промесу, втім, також загрожує кримінальна справа за систематичну несплату податків. За інформацією Mash, він заборгував податковій 397 тисяч рублів ще до того, як відлетів на збори до ОАЕ.

«Гравець такого рівня прийшов із Божою допомогою». Американець, який напав на поліцейських

Менший масштаб, але той самий тренд — у російському хокеї. Влітку 2023 року петербурзький СКА, один із топ-клубів Континентальної хокейної ліги (КХЛ), який фінансується «Газпромом», підписав контракт із американцем білоруського походження Алексом Гальченюком. В юності у нього були російський паспорт і запрошення до збірної Росії, але хокеїст відмовився і від виклику, і від документа. Йому довелося розглядати пропозиції з Росії після розриву підписаного контракту з «Арізона Койотс» у Національній хокейній лізі.

У середині липня минулого року Гальченюка заарештували у США за напад на поліцейських. Він з батьком потрапив в аварію на BMW, машина врізалася в бордюр і пошкодила дорожній знак з автомобілем, що стояв поруч. Приїхавши на місце події, поліція виявила хокеїста, який лежав за кілька метрів від машини в стані алкогольного сп'яніння. Під час затримання він чинив опір, грубив і погрожував поліцейським.

На відео з поліцейських камер, що розійшлося, чітко чути, як Гальченюк звертається до офіцерів: «Ти ж розумієш, що я тебе поріжу просто? Шию поріжу тобі... Ти ж знаєш напевно, що в мене є контакт Абрамовича... І вам усім *** [кінець]... Випусти мене з машини, а то всі ваші діти, усі ваші дружини, усі ваші дочки помруть. Один мій дзвінок — і ви всі мертві». Крім того, він дозволив собі расистські висловлювання на адресу одного з поліцейських.

Гравець пізніше публічно вибачився, але дороги назад до НХЛ для нього вже не було. У таких випадках клуби, як правило, просто не пропонують контракту тому, хто провинився, як мінімум до проходження реабілітації. Гальченюку, втім, швидко надійшли пропозиції із Росії, серед яких він обрав СКА.

Алекс Гальченюк

До серпня, коли петербурзький клуб оголосив про контракт, з хокеїста зняли п'ять із шести пред'явлених звинувачень (у первісному списку були аварія на приватній власності, втеча з місця події, хуліганство, непокора, опір арешту та погрози із залякуванням), призначивши йому 30 діб тюрми.

Головний тренер СКА Роман Ротенберг, за сумісництвом його віце-президент та заступник голови ради директорів (а також син бізнесмена Бориса Ротенберга), був у захваті від того, що Гальченюк вибрав його клуб: «Ми раді, що до нас перейшов хокеїст такого рівня. Як то кажуть, з божою допомогою. Тому що такого гравця здобути зовсім непросто».

А представляючи новачка на прес-конференції, Ротенберг сам, ще до питань про інцидент, підкреслив: «Алекс повністю підходить під нашу систему. І за людськими якостями, і як гравець».

Незадовго до цього генеральний директор уфімського «Салавата Юлаєва» підтверджував, що і ця команда мала інтерес до гравця: «Складно судити про людину, ситуацію, не знаючи її повністю. Там усе може бути. Інтерпретація тих же поліцейських також може бути різною».

У СКА на запитання The Insider про підписання контракту та майбутнє Гальченюка не відповіли. У середині травня стало відомо, що хокеїст продовжить кар'єру у хабарівському "Амурі".

Полювання за злочинцями

Вже кілька років у КХЛ грає американець Рід Буше. У січні 2022 року його звинуватили у зґвалтуванні у 2011-му 12-річної дівчинки; самому хокеїсту тоді було 17 років. Буше визнав провину, завдяки чому отримав лише рік умовно. Тоді він грав за ярославський «Локомотив», і клуб розірвав з ним контракт, пославшись на Трудовий кодекс без уточнень. Але перед сезоном 2022/23 Буше підписав омський "Авангард" (де Буше вже виступав за сезон до цього).

Рід Буше

Одна з центральних тем міжсезоння 2024 року — доля п'ятьох канадців, яким минулого січня звинуватили в сексуальному насильстві. Справу на них завели навесні 2022 року, після того, як до суду Онтаріо звернулася дівчина, яка розповіла про інцидент, що стався трьома роками раніше. За словами потерпілої, на благодійному гольф-турнірі, присвяченому перемозі молодіжної збірної Канади на чемпіонаті світу, один із гравців команди покликав її у готельний номер, туди ж прийшли інші та примусили її до сексу.

Імена підозрюваних довго не були відомі, але в січні цього року п'ятьом гравцям тієї молодіжної збірної наказали здатися поліції для пред'явлення звинувачень. Це воротар Картер Харт (на той момент Філадельфія), нападники Діллон Дюбе (Калгарі) і Алекс Форментон (Амбрі-Піотта, Швейцарія), нападник Майкл Маклауд і захисник Кел Фут (обидва Нью-Джерсі). У керівництві НХЛ одразу заявили, що хокеїсти не гратимуть у лізі до завершення розгляду. На початок суду чекають наступного року.

У березні російський "Матч ТВ" повідомив, що голкіпером Картером Хартом цікавиться казанський хокейний клуб "Ак Барс". Як зазначило джерело телеканалу, «усі п'ятеро, швидше за все, продовжать кар'єру в Росії, тому що їх не візьмуть навіть до європейських ліг. „Ак Барс” — найактивніший претендент. Казань взяла б і решту, але заважає ліміт у три легіонери».

Щоб виїхати з Канади, гравцям потрібно отримати у суді спеціальний дозвіл. Вони можуть звертатися з подібними запитами, але північноамериканські медіа називають малоймовірним сценарій, за якого Канада дозволить людині, якій пред'явлено такі серйозні звинувачення, поїхати працювати до країни, проти якої запроваджено жорсткі міжнародні санкції.

Крім того, судячи з травневих інсайдів, московський «Спартак» цікавиться словаком Адамом Ружичкою, з яким нещодавно розірвала контракт «Арізона». Хокеїст випадково виклав у Instagram відео зі смужкою білого порошку та банківською картою, швидко схаменувся та видалив його, але представники НХЛ цього не пробачили.

Що кажуть спортивні функціонери

Кейс Квінсі Промеса змусив висловлюватися на тему притоку гравців із проблемами репутації перших осіб російського футболу.

Генеральний директор Російського футбольного союзу Максим Митрофанов у відповідь на питання про імідж РПЛ як ліги карних злочинців закликав чемпіонат Росії так не називати і додав: «Це швидше питання до роботодавця. Тут кожен сам вирішує, готовий він чи ні співпрацювати з людиною, яка вчинила або не здійснила якесь діяння».

А голова Російської прем'єр-ліги Олександр Алаєв після стандартного нагадування про те, що людину не можна називати злочинцем до розгляду апеляції, сформулював:

«Якщо вина людини доведена, вона не повинна грати в РПЛ. Футболісти це приклади для дітей, для мого сина Промес — кумир. Ми стежимо з юристами за ситуацією і з Промесом, і з Влутом. Заборонити грати ми їм не можемо. Ми стежитимемо, чим закінчиться ситуація. Але люди з проблемами із законом не повинні бути частиною ліги, це моя думка».

Юридичних інструментів для заборони укладати контракти з такими гравцями ні ліги (РПЛ і КХЛ), ні спортивні федерації не мають. Теоретично можливі лише рекомендації та джентльменські домовленості між керівниками клубів.

Поки ж думку Алаєва та інших перших осіб російського футболу в клубах вважають за краще ігнорувати.

Переклад: «Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]