Змова, представництво Росії та любов. У Німеччині судять "рейхсбюргерів", звинувачених у підготовці держперевороту

|
Версия для печатиВерсия для печати

У Німеччині стартували судові процеси над затриманими у грудні 2022 року "рейхсбюргерами" – учасниками націоналістичного руху, які позиціонують себе як громадяни "Німецького рейху" у межах 1937 року. Розгляди відбуваються у судах Франкфурта-на-Майні, Штутгарта та Мюнхена, загальна кількість підсудних – 26 осіб. Головний обвинувачений у підготовці збройного перевороту у Німеччині – 72-річний німецький підприємець Генріх XIII, принц одного із найстаріших аристократичних пологів Ройс (Рейсс). Крім нього, підсудними у справі проходять колишні офіцери Бундесверу, колишня депутат від ультраправої партії "Альтернатива для Німеччини" (АДГ) та громадянка Росії Віталія Б. Процес обіцяє бути тривалим: лише у суді у Франкфурті до кінця року вже заплановано 50 засідань.

Про процес розповідає видання currenttime.tv.

Допит росіянки у справі "рейхсбюргерів"

28 травня на судовому засіданні у Франкфурті розпочався допит обвинуваченої 40-річної громадянки Росії Віталії Б. Як пише газета Frankfurter Rundschau, росіянку звинувачують не в участі у змові, а в підтримці запланованого змовниками державного перевороту. Коли головуючий суддя Юрген Бонк запитав її, чи були її стосунки з принцом Ройссом більше схожі на "дружбу чи партнерство", вона одразу відповіла: "Це кохання". Генріх XIII, який був присутнім у залі суду, цими словами відкинувся на спинку стільця, "якби він відчув полегшення", пише Frankfurter Rundschau.

За версією звинувачення, підтримка державного перевороту з боку Віталії Б. полягала в тому, що вона допомогла Ройссу вийти на контакт із Генеральним консульством Росії у Франкфурті, а також закупила супутникові телефони для угрупування. (Офіси Генконсульства Росії є у ​​Франкфурті, Бонні та Берліні). Як пише німецька газета Bild, Віталія Б. організувала запрошення Ройсса в 2022 році в російське генконсульство, де дворянин "намагався встановити зв'язок із Володимиром Путіним" (яким саме це передбачалося зробити, не уточнюється).

За словами Віталії Б., з німецьким дворянином Генріхом XIII з роду Ройс вона познайомилася в 2015 році. Ройс жив у Франкфурті в районі Вестенд. У 2016 році Віталія Б. зняла квартиру в районі Норденд, сусідньому з Вестендом, але не через Ройс, говорила вона в суді, а тому що там жили "кілька її друзів" зі студентських часів і було "більше музеїв" та культурних установ , ніж у Хайдельберзі За словами Віталії, квартиру їй сплатила її родина з Росії, яка виявилася щедрою та в інших відносинах. Згідно з банківськими виписками, які зачитав суддя Бонк, з рахунку в Росії їй перерахували кілька великих сум: 30 тис., 50 тис. та 86 тис. євро.

2021 року Віталія Б. уклала трудовий договір з Генріхом XIII. Вона повідомила суду, що мала провести інвентаризацію колекції творів мистецтва покійної матері принца, княгині Войслави-Федодори Ройсс, за 750 євро на місяць. Коли росіянка в 2022 році переїхала з Франкфурта до замку родини Ройсс Вайдманншайль у Тюрінгії, вона також доглядала дочку Ройсса, яка живе із синдромом Дауна.

Допит росіянки продовжиться на наступних засіданнях. Перед початком процесу у Віталії Б. виникли проблеми з адвокатами: обраний нею адвокат Томас Нірк звинуватив її громадську захисницю Сільвію Швабен у контакті з російським консульством у Лейпцигу у 2023 році та передачі йому інформації (з першого січня 2024 року консульство РФ у Лейпцигу) припинило роботу. Сільвія Швабен у розмові з Bild заперечувала, що пов'язувалась з російською стороною. Вона підтвердила, що 12 червня 2023 була запрошена на вечірку в саду в Лейпцигу тим же генеральним консулом Росії, який 13 червня 2022 приймав і принца Ройсса. "Звичайно, я не прийняла запрошення, я не безглузда", - сказала Bild Сільвія Швабен.

Суд у Франкфурті: головні фігуранти справи "рейхсбюргерів"

 

Головний обвинувачений Генріх XIII, чоловік із білим волоссям середньої довжини, зачесаним назад, прийшов до суду з високо піднятою головою і був одягнений у темно-синій піджак, пише taz. Колишня член Бундестагу від АДГ Біргіт Мальзак-Вінкеманн пройшла до свого місця в залі суду в пуховику та шарфі, незважаючи на літню погоду. Керівництво АДГ, описуючи справу заарештованих "рейхсбюргерів", назвало їх "угрупуванням пенсіонерів". При цьому в звинуваченні йдеться, що метою організації було повалення чинної влади в Німеччині, для чого угруповання зібрало близько півмільйона євро, а також 382 одиниці вогнепальної зброї та 347 одиниць різальної та колючої зброї. Крім того, в різних частинах Німеччини поліція виявила у них понад 148 тисяч одиниць боєприпасів. У 72-річного принца Ройс слідчі виявили майже тисячу набоїв, а в будинку у Мальзак-Вінкеманн знайшли готову до застосування зброю та боєприпаси у спортивній сумці.

Колишній депутат Бундестагу від "Альтернативи для Німеччини" Біргіт Мальзак-Вінкеманн у суді Франкфурта, 23 травня 2024 року. Фото: Reuters

"Главарі угруповання розробляли плани вбивств і планували небезпечні для суспільства злочини, спрямовані на те, щоб серйозно залякати населення або завдати шкоди основним структурам держави", – сказав старший прокурор Тобіас Енгельштеттер.

На початку 2024 року по всій Німеччині відбулися великі мітинги проти партії "Альтернатива для Німеччини". Приводом для цього стало розслідування німецького медіа Correctiv.org про таємну зустріч неонацистів у Потсдамі, де обговорювалася можливість депортації з Німеччини мільйонів іноземців і навіть громадян країни з міграційною історією. У зустрічі взяли участь і представники АДГ. На багатотисячному мітингу люди закликали заборонити АДГ на території Німеччини. Станом на травень 2024 майже три чверті німців вважають АДГ загрозою демократії. При цьому кожен другий виступає проти заборони партії, йдеться у політичному барометрі державного німецького каналу ZDF.

Ще один скандал, у центрі якого опинилася АДГ ще до участі у скандальній зустрічі у Потсдамі, пов'язаний із російським фінансуванням партії. Журналісти видань The Insider та Spiegel влітку 2023 року з'ясували, що через російського посередника депутати від АДГ отримували з Москви тексти виступів та подавали на німецький уряд до суду на гроші Росії. Судовий розгляд проти "рейхсбюргерів", серед яких була колишня депутатка від АДГ, може додатково пролити світло у тому числі на фінансові зв'язки між владою РФ та ультраправими рухами Німеччини.

У своєму виступі, який цитує taz, старший прокурор розповів про плани державного перевороту, задуманого "рейхсбюргерами". До великих списків ворогів угрупування увійшли представники держави від міністрів до мерів, районні адміністратори, медичні працівники, поліцейські та журналісти.

Під час довгої промови прокурора принц Ройс залишався нерухомим, Мальзак-Вінкеманн кілька разів закочувала очі або поверталася до Ройс з посмішкою. Колишній солдат спецназу армії Німеччини Петер Вернер мовчки спостерігав за тим, що відбувається, схрестивши руки. Усього у справі, яка слухається у Франкфурті, проходять 18 обвинувачених. Як зазначають журналісти, підсудним належить провести в залі суду ще багато днів: суддя повинен буде заслухати до 260 свідків, дати засідань вже розписані аж до січня 2025 року.

Принц Генріх XIII Ройсс у суді Франкфурта-на-Майні зі своїми адвокатами, 21 травня 2024 року. Фото: Reuters

Захист закликає об'єднати розгляди у Франкфурті, Штутгарті та Мюнхені. Адвокат обвинуваченого колишнього офіцера Бундесвера Максиміліана Едера заявив, що це буде "несправедливий судовий процес", якщо обвинувачені не зможуть стежити за заявами, зробленими в інших розглядах, а федеральний прокурор зможе це зробити. Але суд відмовив їм в об'єднанні справ в одне провадження, оскільки винність кожного обвинуваченого має бути доведена персонально, і враховуючи велику кількість підсудних, розгляд спеціально розділили на окремі процеси у Штутгарті, Франкфурті та Мюнхені, пише Tagesschau.

Суд у Штутгарті: як Маркус Л. відстрілювався від поліції

У земельному суді Штутгарта слухання проти прихильника "рейхсбюргерів" Маркуса Л. розпочалися ще наприкінці квітня 2024 року. У березні 2023-го поліція провела обшук у квартирі обвинуваченого у районі Рінгельбах. У залі суду були показані записи: на них видно, як поліцейські із Сил спеціальних операцій (Polizeikräfte der Spezialeinsatzkräfte) вишиковуються біля вхідних дверей підсудного Маркуса Л. і починають штурм. Незважаючи на те, що поліція вимагала скласти зброю і вийти з піднятими руками, обвинувачений кричав: "Поліція повинна відступити, інакше я стрілятиму", – що підтверджується відеозаписом, опублікованим штутгартським телебаченням. Пізніше чути постріли та крики поранених поліцейських.

Згідно з обвинувальним висновком, Маркус Л. поранив двох офіцерів. Саме тому його звинувачують, окрім участі у змові, ще й у замаху на вбивство. Маркус Л. залишив квартиру приблизно за 40 хвилин, повідомила поліція: на записі видно, як він виходить із піднятими руками.

Обвинувачений у справі "рейхсбюргерів" Маркус Л. у суді Штутгарта 29 квітня 2024 року. Фото: Reuters

Під час засідання суду Маркус Л. уважно стежив за репліками учасників процесу та зберігав спокій, зазначають журналісти. Один із його адвокатів розкритикував показану на відео поліцейську операцію. Він охарактеризував дії поліції як "надзвичайно агресивні", а штурм квартири позначив як "вторгнення, схоже на напад". Крім того, за словами адвоката, згідно з ордером на обшук, Маркус Л. вважався "непідозрілою особою". За даними поліцейського управління Ройтлінгена, Маркус Л. на законних підставах володів загалом 22 одиницями зброї. Для Федеральної прокуратури це ще одне свідчення того, що угруповання "рейхсбюргерів" небезпечне. Одним із речових доказів, продемонстрованих у суді, став пом'ятий щит поліцейського зі слідами кульових отворів. Очікується, що судовий процес у Вищому земельному суді Штутгарта триватиме до січня 2025 року.

Суд у Мюнхені: айтішник та колишні офіцери Бундесверу

У Мюнхені (процес там ще не стартував, він почнеться в середині червня) перед судом постануть Томас Т., мешканець Бух-ам-Вальда в окрузі Ансбах, і Харальд П. із нижньофранконського округу Швайнфурт. За версією слідства, Томас Т., виходець із рокерського середовища, був особистим радником принца Ройсса і брав участь у кількох координаційних зустрічах групи. Він узяв на себе керівництво самопроголошеним відділом "Транскомунікації" та пройшов стрілецьку підготовку. Вищий земельний суд призначив 54 дні слухань у справі в Мюнхені, вирок очікується наприкінці січня 2025 року.

Харальд П. нібито підтримував "військовий підрозділ" групи передбачуваних змовників, який мав закупити зброю та створити захищену від прослуховування IT-структуру. Крім того, згідно з формулюванням звинувачення, члени цього "військового крила" мали "заарештувати і стратити" людей під час насильницького перевороту. До свого арешту Харальд П. був офіційно працевлаштований у державній організації: відповідав за технічну експлуатацію пристроїв у двох школах у Пляйнфельді, а також у районі Вайсенбург-Гунценхаузен. Хоча обвинувачений, можливо, і зневажав демократичну правову державу, він добре ладив із його інститутами, організаціями та групами, зауважує медіа B24.

Максиміліан Едер, обвинувачений у справі "рейхсбюргерів", у суді у Франкфурті, де відбувається процес над Генріхом XIII та ще 17 обвинуваченими. 28 травня 2024 року. Справа самого Едера почне розглядатись у Мюнхені в середині червня 2024 року. Фото: Reuters

 

Крім того, до обвинувачених, яких судитимуть у Мюнхені, входять колишній полковник бундесверу Максиміліан Едер з Еппеншлагу в нижньобаварському окрузі Фрайунг-Графенау і Петер В. з Поттенштайна в окрузі Байройт. Повідомляється, що Едер, який був одним із найяскравіших учасників мітингів проти самоізоляції під час пандемії коронавірусу, разом з іншими членами групи обстежив об'єкти Бундестагу та намагався завербувати до лав "рейхсбюргерів" солдатів. Петер В. незадовго до затримання працював тренером із виживання у Франконії. За даними Федеральної прокуратури, він також досліджував об'єкти Бундестагу та намагався завербувати у свою групу солдатів, а також організував навчання стрільбі для членів групи та закупив обладнання.

Угорі: принц Генріх XIII у суді Франкфурта Фотографія: Reuters

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Новини

16:11
10 тисяч військових і 450 одиниць техніки: на Луганщині росіяни зібрали "ударний кулак" − DeepState
15:20
Чиновниці РДА нарахували мільйони соцвиплат родичам і друзям
14:18
Розкрадання 88 млн грн на ремонті офісу тотально корумпованої Держміграції: отримав підозру екскерівник ДМС
13:42
Син посадовця Вінницького комісаріату, вимагав 20 тисяч доларів США за оформлення виїзду за кордон
12:02
Родина експосадовця СБУ казково розбагатіла після його звільнення з УЗ (ВІДЕО)
11:55
Заарештовано 2 директорів департаментів Ibox bank за міскодинг для нелегальних казино
11:24
Інформаційні атаки на військових: дискредитація заради політичних інтересів?
10:01
Єврокомісія створює аудиторську раду, яка контролюватиме використання 50 млрд євро Україною
09:01
ГЕНШТАБ ЗСУ: ситуація на фронті та втрати ворога на 18 червня
08:00
На Ростовщині після атаки БПЛА палає нафтобаза

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]