Зростання зарплат і відмова від 8-годинного робочого дня стануть тенденціями ринку праці в Україні в 2023 році - експерти

|
Версия для печатиВерсия для печати

Війна суттєво вплинула на український ринок праці.

Тенденції на ринку праці в Україні в 2022 році показують, що наступного, 2023 року, відносини між роботодавцями та їх підлеглими зазнають ще більших змін. Відповідну аналітику провів портал із пошуку роботи Work.ua.

Зростання зарплат

За даними порталу експертів порталу, більшість роботодавців планують перегляд зарплат, навіть попри непевну ситуацію. Зростання може скласти від 8% до 30% залежно від ситуації в країні та конкуренції за спеціалістів.

Роботодавці зі світлом, зв'язком 

Компанії закриватимуть базові потреби своїх працівників, тобто світло, інтернет, тепло та надаватимуть комфортні умови праці.

Нестача кваліфікованих кандидатів

Війна спричинила вимушене переселення на захід, що створило там перенасичення кадрами, а в інших регіонах може спостерігатися нестача. Багато спеціалістів виїхали з країни або поки не бажають розглядати нові пропозиції через нестабільність.

Як повідомляють Work.ua, кількість вакансій у західних областях України майже досягла довоєнного рівня і складає понад 90% до лютого 2022. У Києві, центральних та південних областях ринок праці відновився приблизно на третину.

Роботодавці будуть намагатися повернути в Україну своїх співробітників, які виїхали. Якщо цього не відбудеться, може виникнути нестача кваліфікованих кадрів, за яких роботодавцям доведеться змагатися.

Відкладені кар'єрні амбіції

Після 24 лютого відбулися скорочення персоналу, закриття компаній. У зв'язку з цим конкуренція шукачів зросла в 5 разів. Тому кар'єрні амбіції можуть бути відкладені до кращих часів.

Люди не готові ризикувати, через що погоджуються працювати за меншу зарплату чи неповний день просто, щоб залишитися у компанії. Ще одна причина, чому люди не змінюють роботу, - це прояв лояльності до співробітників в компанії.

Відмова від 8-годинного робочого дня

Ракетні обстріли, вимкнення електроенергії, перебої зі зв'язком - все це негативно впливає на бізнес. Наразі співробітники виконують свої обов'язки, коли на те є змога. Як наслідок - часто цо значає відмову від 8-годинного робочого дня.

Своєю чергою компанії забезпечують підтримку і захист штату. Процес переходить на другий план, першочерговим стає результат.

Готовність навчатися

У зв'язку з тим, що багато фахівців виїхало за кордон, компанії шукатимуть тих, хто зможе швидко навчитися нової професії.

При пошуку співробітників компанії фокусуватимуться на особистих якостях людей та проводитимуть інтенсивне навчання всередині компанії. Роботодавці зосередяться на розвитку наявних співробітників та утриманні їх від переїзду.

Емоційна стійкість як перевага

Усі сприймають поточні події по-різному, що так чи інакше впливає на здатність працювати. Бути відкритим до змін та вміти швидко адаптуватися до ситуації - важлива конкурентна перевага кандидата на майбутнє.

Скасування "чоловічих/жіночих" професій

Близько мільйона українців перебувають у лавах ЗСУ. Здебільшого це чоловіки, а тому жінки почнуть опановувати "чоловічі" професії. У зв'язку з цим у роботодавців зміниться відношення до підбору співробітників з урахуванням статі.

Потреби учасників бойових дій

Компанії вчитимуться правильно взаємодіяти зі співробітниками, які постраждали від війни, були в окупації, брали участь в бойових діях та повернуться до мирного життя.

Варто врахувати, що певний відсоток працівників становитимуть люди з інвалідністю. Тому потрібно буде облаштувати безбар'єрні офіси та робочі місця відповідними умовами в більшій кількості.

Психологічна підтримка співробітників

Важливу роль в компаніях відіграватиме психологічна підтримка, опанування правил і навичок роботи зі стресом, посттравматичним синдромом, панічними атаками та емоційним вигоранням.

Велику частину часу будуть займати заходи задля підтримки психоемоційного стану працівників. Корпоративні розважальні заходи будуть недоречними та непріоритетними.

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Новини

17:04
"Після перемоги Революції Гідності": чому по Татарова, Портнова та інших зрадників з цієї кодли українці все одно прийдуть
16:58
Продаж картин Медведчука, які мають музейне значення, буде зупинений - АРМА
16:05
Генерал СБУ, покидьок Ілля Вітюк у 2014 році знімав Майдан з боку «Беркута» - Слідство.Інфо
15:33
Олександр Чупак: Чому держава не спроможна розв’язати демографічну проблему
13:18
Новини агентури ФСБ: нардеп Артем Дмитрук співпрацює зі священником УПЦ МП Чертиліним, якого підозрюють у держзраді, – Bihus.Info
12:18
Геть від москви: Молдова скоротила зовнішні торговельні відносини з рф до 3%
11:02
Перше збиття Ту-22М3 у повітрі: ЗСУ вразили літак за 300 кілометрів від України (ВІДЕО)
10:54
Ракетний удар рф по Дніпру та області: вбито 9 осіб, зокрема 3 дітей, понад 25 дістали поранення
10:12
Олексій Герман: Або зміни, або поразка
09:05
У росії розбився стратегічний ракетоносець Ту-22М3

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]