Американські ядерники: ситуація на ЧАЕС не становить загрозу

|
Версия для печатиВерсия для печати

У середу, 9 березня, Американське ядерне товариство виступило із заявою, в якій заперечило, що пошкодження лінії електропередач на ЧАЕС, про яке повідомляє українська влада, становить загрозу для громади.

«Повідомляється про триваючу втрату електроенергії в Чорнобильській зоні відчуження внаслідок пошкодження ліній електропередачі. Втрата енергопостачння є серйозною справою, але вона не становить загрози для громади», - йдеться у повідомлення від імені президента товаривства Стівена Незбіта та виконавчого директора Крейга Пірсі, повідомляє Голос Америки.

В ній вони посилаються на заяву МАГАТЕ, в якій стверджується, що «відключення світла «не має критичного впливу на безпеку» від зберігання твердого відпрацьованого палива в Чорнобилі, і що теплового навантаження басейну для зберігання відпрацьованого палива та обсягу охолоджуючої води достатньо для ефективного відведення тепла без необхідності електропостачання».

Вчені пояснюють, що відпрацьоване паливо охолоджувалося десятиліттями і вже не може розплавитися, а на випадок втрати енергопостачання на ЧАЕС є резервні дизель-генератори.

«Навіть якщо вода випарується в басейні відпрацьованого палива в Чорнобилі, загрози для населення немає, і будь-яка випарована вода може бути поповнена. Згідно з стрес-тестом після Фукусіми 2011 року, втрата систем охолодження в Чорнобилі призведе до підвищення температури, але не призведе до аварії», - пишуть вони.

Вчені нагадують, що реактори ЧАЕС не є активними, а четвертий реактор, де у 1986 році сталася аварія, закритий саркофагом.

«Американське ядерне товариство поділяє стурбованість з приводу того, що вентиляція в Чорнобилі не працює, оскільки весь персонал продовжує працювати та проживати на місці з початку російської військової окупації 24 лютого», - говорять члени товаривства, закликаючи відновити на ЧАЕС електропостачання, зв’язок та моніторинг з боку МАГАТЕ.

Американське ядерне товариство, засноване в 1954 році, об'єднує понад 10 тисяч членів, які представляють уряд, наукові кола, науково-дослідні лабораторії, медичні установи та приватну промисловість.

Раніше, міністра закордонних справ України Дмитро Кулеба повідомив на своїй Твіттер-сторінці, що єдина електромережа, яка живить ЧАЕС та всі ядерні обєкти, була пошкоджена і ЧАЕС втратило електропостачання.

МАГАТЕ, у свою чергу, повідомило, «що теплового навантаження басейну для зберігання відпрацьованого палива та об’єму охолоджуючої води на Чорнобильській атомній електростанції достатньо для ефективного відведення тепла без потреби електропостачання».

Згідно із останнім оновленням Державного інспекції ядерного регулювання України, «параметри безпеки об’єктів ДСП «Чорнобильська АЕС» поки перебувають у нормі».

Після пошкодження лінії електропередачі були ввімкнені аварійні дизель-генератори.

Родичі працівників ЧАЕС, що перебувають у заручниках російської влади, повідомляють Голосу Америки про триваюче погіршення фізичного та психічного стану персоналу та втрату зв`язку.

 «Аргумент»


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Новини

14:38
Справжні друзі: третій ЗРК Patriot прибув до України з ФРН
14:10
Порядні люди звертаються до непорядних: Львівське обласне товариство політв'язнів закликає "слуг народу" нарешті підтримати заборону РПЦ в Україні
12:03
Продаж керівних посад на митниці: НАБУ повідомило про підозру пасинку директора КНДІСЕ Рувіна, у якого теж брудна репутація (ФОТО)
11:33
Типовий ухилянт з "Кварталу" Ханумак, який втік до США, відбрехався за виїзд із України
10:33
Це про те, як безголова влада "готувалася" до війни: на окупованих територіях залишилися близько 1,5 млн музейних експонатів
08:00
ГЕНШТАБ ЗСУ: ситуація на фронті та втрати ворога на 5 липня
20:00
Спека виснажуватиме Україну до кінця тижня
18:04
Піарник Зеленського - покидьок Володимир Петров - отримав відмову суду у задоволенні позову до журналістки Лигачової
16:55
Проксі-патріарх: керівництво Болгарської православної церкви, схоже, перехопила ФСБ
14:03
"Я присягу давал на верность Советскому Союзу": на Черкащині судили попа упц мп

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]