Апеляційний суд заборонив Атрошенку обіймати посаду мера Чернігова протягом року. Це дикунство прокоментував Кличко

|
Версия для печатиВерсия для печати

Міському голові Чернігова Владиславу Атрошенку заборонили обіймати відповідну посаду строком на один рік. Таке рішення 1 лютого ухвалив Львівський апеляційний суд під час розгляду апеляції на рішення Яворівського районного суду, який 7 грудня 2022 року на рік заборонив міському голові Чернігова Владиславу Атрошенку обіймати свою посаду.

Про це повідомляєї Суспільне.

Таким чином суд частково задовольнив клопотання Атрошенка. Він скасував додатковий штраф у 3 400 гривень, який наклав Яворівський районний суд, але залишив в силі штраф у 6 800 гривень та підтвердив відсторонення Атрошенка від посади на рік. Це рішення оскарженню не підлягає.

Під час цього засідання пройшли дебати сторони захисту та обвинувачення.

Зокрема заслухали свідчення водія Олександра Коробка, з яким Владислав Атрошенко 2 липня 2022 року намагався перетнути державний кордон в пункті пропуску "Краківець".

За його словами, це він наполіг на тому, щоб перетнути кордон та обміняти автомобіль Tesla, який належить дружині Атрошенка, на службове авто Toyota Camry, яке офіційно закріплене за водієм.

"Ми доїхали до пропускного пункту "Краківець" на Tesla. Там нас не пропустили через кордон та повернули назад до міста Львова. Доїхавши до Львова я наполіг перед міським головою, що мені треба перетнути кордон та забрати службовий автомобіль. Попросив його почекати у Львові. Він сказав, що не може мені наказувати, адже у мене є начальник відділу", - говорив у суді водій.

Також свої свідчення в суді дав і сам Владислав Атрошенко. Він сказав, що після того, як йому заборонили перетин кордону, він "дослухався до наполягань водія".

"Коли мені безпідставно відмовили, я, скажімо так, вирішив дослухатися до наполягань водія і зачекав його, доки він повернеться на службовому автомобілі, який так чи інакше треба було повертати", - стверджував Атрошенко.

За словами міського голови Києва Віталія Кличка, Атрошенко буде подавати позов до Європейського суду з прав людину з приводу цієї справи. Після засідання суду сам Атрошенко сказав, що Україна тільки намагається стати європейською країною та заявив про вибіркове правосуддя.

"Усунення мера 300-тисячного Чернігова від посади - це виклик демократії" - Кличко про рішення суду

"Тепер у нас є всі підстави говорити про те, що в Україні досі існує телефонне право, і ми будемо оскаржувати це рішення в європейських судах".

Про це заявив мер Києва, голова Асоціації міст України Віталій Кличко, коментуючи рішення Львівського апеляційного суду, який відсторонив Владислава Атрошенка від посади мера Чернігова.

"Це питання майбутнього нашої держави. Усунення від посади керівника 300-тисячного міста - це перший випадок в історії України. І він вкрай поганий і вкрай небезпечний. Місцеве самоврядування є базисом демократії. А сьогоднішні рішення – це виклик демократії в Україні. У нас є всі підстави говорити про те, що телефонне право працює, і це пов’язано виключно з політичною боротьбою, в якій громада міста Чернігова стала заручником. Ми будемо оскаржувати це рішення в європейських судах. Це не європейські методи. У нас є зовнішній ворог, і вкрай не хотілось би, щоб зараз були внутрішні політичні ігрища і боротьба. Нам потрібно об’єднуватись. Але ми бачимо, що в головах деяких людей на високих посадах – політика", - заявив Віталій Кличко.

Віталій Кличко нагадав, що за час повномасштабної війни 35 мерів були вкрадені. І для керівника громади вкрай важливо врятувати родину, щоб не було слабкого місця. Що, власне, і зробив Владислав Атрошенко.

Мер Львова Андрій Садовий зазначив, що сьогоднішнє рішення Львівського апеляційного суду – це удар по українській демократії.

"Я мав переконання, що сьогодні буде виправдовувальний вирок і справа просто піде в минуле. Я думаю, що кожен з мерів повинен дбати про своїх громадян, як це робив мер Чернігова, коли місто атакували росіяни. Це був приклад, яким ми всі захоплювались. І [у Владислава Атрошенка] є державна нагорода. Тому я не розумію сьогоднішнє рішення суду. Я думаю, що це удар, дуже серйозний удар. Мені просто болить всередині від такого рішення", - заявив Андрій Садовий.

У свою чергу, Владислав Атрошенко подякував за підтримку і заявив, що боротиметься за те, щоб Україна стала дійсно демократичною країною.

"Я хочу подякувати всім, хто підтримав. Я хочу, щоб врешті решт країна не тільки декларувала, що вона воює за демократичні цінності, а щоб вона дійсно стала демократичною. Це рішення обов’язково і однозначно ляже в скарбницю тих речей, які колись призведуть до того, що буде остання крапля. Але за це ще треба повоювати, за демократичну країну. Це ще у нас попереду", - заявив Владислав Атрошенко.

Як повідомлялося, 7 грудня 2022 року Яворівський районний суд Львівської області виніс рішення про позбавлення Владислава Атрошенка на рік права обіймати посаду мера через те, що водій Атрошенка в перші дні широкомасштабного російського вторгнення вивіз дружину мера з-під обстрілів, а міський голова залишився в місті. Асоціація міст України, Комітет виборців України, рух "Чесно", інші громадські організації та експерти критично висловилися щодо такого рішення суду, оскільки стаття, яка фігурує в матеріалах справи, передбачає покарання лише у вигляді штрафу. Рішення Яворівського суду щодо Атрошенка вони назвали політичним замовленням та наступом на місцеве самоврядування.

27 січня Львівський апеляційний суд приступив до розгляду апеляції Атрошенка на рішення суду першої інстанції. Після перерви розгляд апеляції продовжився 1 лютого. Підтримати мера Чернігова приїхали мери різних міст України та народні депутати. Зокрема, мер Києва, голова Асоціації міст України Віталій Кличко, мер Львова Андрій Садовий, мер Дрогобича Тарас Кучма та інші.

Фото: Іван Станіславський, LB.ua

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністерство оборони закликало громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях.

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]