Арешт автомобіля з російськими номерами став нормою в Німеччині

|
Версия для печатиВерсия для печати

Подорож росіян до Європи машиною все частіше закінчується арештом автомобіля.

Як стверджують співрозмовники російського видання Коммерсант, митні служби Німеччини відправляють на штрафстоянку транспорт з російськими номерами. Так місцеві служби трактують 11 пакет санкцій Євросоюзу. І поки що немає роз'яснень, стверджують, що в'їзд усіх машин із Росії — не лише комерційних — заборонено.

Які перспективи у тих, хто лишився без автомобіля? І чого чекати від поїздки до Європи?

Викликати підозри може будь-яка машина, яка в'їхала до Європи із Росії. Прохід однієї митниці не означає "зеленого світла" на іншій. У цьому переконався москвич Іван, який у січні переїхав до Німеччини разом із дружиною за робочою візою. Наприкінці травня він вирішив перегнати туди свою машину. Іван дістався Гамбурга, чекав черги, щоб отримати німецькі номери і навіть сплатив транспортний податок за місяць у €30, але прямо біля будинку його зупинила митна служба Гамбурга і заарештувала машину:

"Вони сказали, що до документів претензій немає, але автомобіль зобов'язані заарештувати. Чому? З 2022 року російським машинам заборонено в'їжджати до Європи. Митник дав подивитися свій блокнот, де ручкою було написано про програму 18 WG — це німецькою мовою Auenwirtschaftsgesetz — закон про зовнішню торгівлю ФРН. Довелося віддати автомобіль та шукати адвоката. З кінця травня було заарештовано, як мені відомо, дев'ять машин. Люди були в порту Травемюнде, куди припливають пороми із різних частин Європи — Латвія, Данія. Митники там оформляли та заарештовували машини громадян РФ».

Жодної офіційної інформації зараз немає. Російсько-німецька зовнішньоторговельна палата на запит Ъ FM прояснити ситуацію відповіла відмовою, пославшись на те, що не коментує рішення місцевої влади. Російські машини наразі стоять на штрафстоянках німецької митниці, адвокати оскаржать неправомірний арешт. Термін розгляду – до двох місяців.

Але перспективи справ поки що не зрозумілі, оскільки немає правозастосовної практики. 90% адвокатів, яких шукали росіяни, відмовилися братися за ці справи. Німецькі юристи попереджають: влада Німеччини зараз може заарештувати будь-яку машину з російськими номерами, каже власний кореспондент “Ъ FM” у Берліні Андрій Урбан:

«Навіть якщо автомобіль виготовлений у Європі, але для ринку Росії чи іншої країни СНД, видати сертифікат на нього в Німеччині зараз просто не можуть. Експерти радять на митниці заздалегідь вказати, що ви плануєте залишитись у ФРН і, відповідно, зобов'язуєтеся не продавати автомобіль протягом року. Один із юристів звернув увагу на те, що німецька влада не може допускати в країну машини з російськими номерами, які зареєстровані в нових регіонах.

«Підхід будь-якого європейського регулятора більше налаштований на те, щоби все заборонити, вилучити, оштрафувати, а потім уже розібратися.

Умовно, машина може їхати транзитом із Росії. Тут можуть бути підозри про те, що цей автомобіль спочатку був поставлений в РФ в обхід санкцій, і вони можуть розслідувати цю історію порушення».

Співрозмовники Ъ FM стверджують, що всі заарештовані машини - а це BMW, Audi, Volvo і Mercedes-Benz - куплені в Росії до весни 2022 року. Хто все ж таки вирішить їхати, краще запасти додатковими документами — броні готелів, квитки — резюмує керівник санкційної практики колегії адвокатів Delcredere Андрій Рябінін:

«Проблема, з якою можуть зіткнутися росіяни, — бажання місцевої влади переконатися, що метою використання транспортного засобу є туризм та інші особисті цілі, не пов'язані з підприємницькою діяльністю з перевезення товарів. Але шанси зіштовхнутися зі зловживаннями є досить значними, особливо в деяких країнах Східної Європи».

Опитані “Ъ FM” юристи попереджають: навіть якщо вдасться довести неправомірну дію влади і повернути машину, на відшкодування моральної шкоди краще не сподіватися. Регламент ЄС наділяє такі відомства імунітетом і звільняє від матеріальної відповідальності, якщо буде доведено, що їхня поведінка викликана дотриманням дотримання санкцій.

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]