Азербайджан офіційно оголосив про початок повного звільнення Нагірного Карабаху

|
Версия для печатиВерсия для печати

 Азербайджан офіційно оголосив про початок "антитерористичних заходів" на території Нагірного Карабаху. Міністерство оборони країни заявило, що метою "заходів локального характеру" є припинення провокацій, виведення сил Вірменії з тих територій, безпека населення і відновлення конституційного ладу.

МЗС Азербайджану уточнило, що єдиним шляхом до миру в регіоні є повне виведення вірменських військових з Карабаху та розпуск режиму в Степанакерті, передає BBC. Баку твердить, що цивільні об'єкти не є цілями, обстрілюють позиції збройних сил Вірменії. Міноборони Вірменії своєю чергою заявило, що на території Карабаху немає вірменських військових сил.

"Як у минулому, так і зараз в азербайджанських джерелах міститься брехливе твердження, що в Нагірному Карабаху є підрозділи ЗС Вірменії, військова техніка та особовий склад", - йдеться у заяві вірменського відомства.

МЗС Вірменії також назвало бойові дії, що почалися, "широкомасштабною агресією Азербайджану".

МЗС Нагірного Карабаху також виступило із заявою, у якій звинуватило "міжнародних гравців" у нездатності "зняти блокаду Нагірного Карабаху і запобігти геноциду". Це, згідно із заявою МЗС, і дало Азербайджану можливість розпочати військові дії.

Телеграм-канали публікують записи вибухів, які чути у Степанакерті, столиці невизнаної республіки.

Вірменське агентство "Фактор" повідомляє, що азербайджанські збройні сили завдали удару по комплексу радіоелектронної боротьби вірменської армії біля Степанакерта. Також Азербайджан застосовує безпілотники і важку артилерію.

"З вікна будинку у Степанакерті я бачу дим на пагорбі навпроти. Артилерія безперервно стріляє вже близько сорока хвилин", - наводить "Фактор" слова місцевого журналіста Марата Ваняна.

Також повідомляють, що у місті оголошували повітряну тривогу.

Колишній міністр невизнаної республіки Рубен Варданян сказав, що Нагірний Карабах зазнає масованого обстрілу. У своєму телеграм-каналі він закликав уряд Вірменії відреагувати: "Керівництво Вірменії має визнати Арцах і приєднатися до захисту своїх громадян! Ми всі маємо захистити нашу Батьківщину!"

За повідомленнями азербайджанських ЗМІ, Азербайджан закрив свій повітряний простір для вірменської авіації.

"Як і очікувалося, Азербайджан запустив свою власну версію хорватської операції "Буря", мабуть, щоб повністю повернути собі населений вірменами Карабах", - пише дослідник конфліктів на Південному Кавказі Лоренс Броерс.

У центрі Єревана проходить акція протесту. Кілька сотень людей вийшли на площу перед будівлею уряду Вірменії. Вони звинувачують прем'єра Пашиняна в тому, що його політика призвела до нинішньої ситуації в Нагірному Карабасі.

У цей час сам Пашинян вийшов у прямий ефір

Карабаський конфлікт триває з 1988 року, включаючи два гарячі етапи – Першу Карабаську війну (1992-94) та Другу Карабаську війну (2020).

Вірменія та Азербайджан заявляють свої права на володіння територією.

За приблизними оцінками, внаслідок двох воєн з обох сторін загинули близько 32 тисячі людей. Тисячі досі вважають зниклими безвісти.

«Аргумент» 

 


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністерство оборони закликало громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях.

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]