Білий дім: дальність переданих Україні ракет ATACMS становить 165 кілометрів

|
Версия для печатиВерсия для печати

Дальність тактичних ракет ATACMS, які американська влада у невеликій кількості передала Києву, становить 165 км, розповіла глава прес-служби Ради національної безпеки Білого дому Ейдрієнн Вотсон. За її словами, така дальність є оптимальною і має допомогти українським військовим ефективніше проводити наступальні операції.

«Можу офіційно підтвердити, що США справді надали Україні для потреб її армії ракети ATACMS. Дальність радіусу дії даних ракет становить до 165 км. Ми вважаємо, що це має суттєво підвищити бойовий потенціал України без ризику для нашої боєготовності», — пояснила пані Вотсон (цитата CNN). Вона не стала уточнювати, як постачання ATACMS можуть позначитися на контрнаступі, який зараз проводить українська армія.

За даними The Wall Street Journal, ракети ATACMS збройні сили України в ніч на 17 жовтня використовували для удару по російських військових на аеродромі Бердянська в Запорізькій області та Луганську. Пізніше український президент Володимир Зеленський заявив, що українська армія справді вперше використала на полі бою нові далекобійні ракети, поставлені Києву із США.

Розробка ракет ATACMS розпочалася 1980 року з ініціативи Міністерства оборони США. У 1986 року було укладено контракт створення ракет фірмою Ling-Temco-Vought (LTV). Перший запуск відбувся за два роки. В експлуатацію ракети надійшли 1991 року. Зараз виробництвом та продажем ракет займається компанія Lockheed Martin.

ATACMS - це твердопаливна тактична балістична ракета класу "земля-земля". Залежно від оснащення ракети мають індекси Міністерства оборони США MGM-140, MGM-164 та MGM-168. Розрізняються радіусом дії (від 160 км. до 300 км.), а також бойовою частиною. Вона може бути осколково-фугасною або касетною з осколково-фугасними або іншими суббоєприпасами, їх кількість у снаряді також відрізняється залежно від модифікації. Ракети запускаються із установок М142 HIMARS та M270 MLRS.

Вперше використовувалися під час операції «Буря в пустелі» 1991 року. Були задіяні під час війни в Афганістані (2001–2021) та Іракській війні (2003–2011). Зараз перебувають на озброєнні США, Туреччини, Греції, Польщі, Бахрейну, Румунії, Республіки Корея та ОАЕ. Держдепартамент США також схвалив продаж цих снарядів Австралії, Тайваню, Естонії та Литві. У 2020 році компанія Lockheed Martin уклала контракти на постачання ракет ATACMS на $426 млн.

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]