Без підготовки на війну: The Guardian про перших загиблих в Україні мобілізованих росіян

|
Версия для печатиВерсия для печати

Їхня смерть може стати ще однією точкою перелому в цій війні.

Андрєй Нікіфоров, адвокат із Санкт-Петербурга, був одним із сотень тисяч росіян, мобілізованих з минулого місяця для утримання передових позицій у війні, яку веде його країна проти України. 25 вересня він отримав призовні документи. 7 жовтня, всього через два тижні, він був мертвий.

«Ми не знаємо, що сталося», – сказав Олександр Зеленський, голова Невської колегії адвокатів, членом якої був Никифоров. Зеленський і член родини Никифорова підтвердили його призов і смерть: «У нас є лише дата й місце».

Таким місцем був Лисичанськ, одне з найнебезпечніших прифронтових місць.

Зараз до Росії з України повертаються перші труни з останками простих росіян, яким спочатку обіцяли швидку «спецоперацію», а тепер призвали воювати. Їхня смерть, пише The Guardian, може стати ще однією точкою перелому для Росії в цій війні, де погане управління призвело до внутрішньої боротьби Кремля, і щонайменше пів мільйона чоловіків були призвані або покинули свої домівки, щоб уникнути цього.

Новоспечені солдати померли через кілька тижнів після оголошення Володимиром Путіним мобілізації 21 вересня. У четвер в Челябінській області заявили про загибель п'ятьох мобілізованих з одного військового комісаріату. У суботу повідомлялося, що тільки в Красноярському краї загинуло ще четверо. Члени сімей деяких загиблих розповіли, що їм пообіцяли два місяці навчання, перш ніж їх відправлять на передову.

Як повідомляє BBC Russian, ще 14 померли, навіть не потрапивши на фронт, внаслідок самогубств, серцевих нападів, бійок та інших загадкових обставин.

Нікіфоров, навпаки, грав ту роль, яку вимагав від нього Кремль: лояльний, готовий і здатний. Військовий ветеран, який служив у Чечні, він не здивувався призову.

«Він не вагався, – сказав Зеленський. – Він не намагався піти зі служби. Він зібрав свої речі і пішов. Він діяв сміливо».

Проте смерті, які трапляються так швидко – деякі лише через кілька днів після того, як людей призвали на службу, викликали обурення у Росії.

28-річний співробітник московського уряду Алєксєй Мартинов був мобілізований 23 вересня, повідомив його батько. Його смерть підтвердили 10 жовтня. «Мій син помер, я до чого?» – написав він у дописі 13 жовтня. «Ми нічого не знаємо, крім того, що виклали в інтернет», – сказав він «Обозревателю».

На старих фотографіях з Дня Перемоги 2016 року Мартинов в армійській формі через два місяці після строкової служби. Він служив у Семенівському полку, основна діяльність якого — парадна.

«У нього не було бойового досвіду, – написала заступниця директора редакції пропагандистського телеканалу RT Наталія Лосєва у гнівному пості минулого тижня, що зробило Мартинова найгучнішою смертю під час хвилі мобілізації. – Всього за кілька днів його відправили на фронт. Героїчно загинув 10 жовтня».

Тепер, коли вплив мобілізації починає відчуватися на внутрішньому фронті, Путін був змушений захищати процес, сказавши росіянам, що призов, ймовірно, завершиться через два тижні і він накаже розслідувати порушення процедур.

«Лінія зіткнення становить 1100 км, тому виключно військами, сформованими з контрактників, утримати її практично неможливо, – сказав Путін. – Це причина для мобілізації».

Він повідомив, що в Україні вже воюють 16 тисяч мобілізованих, а 222 тисячі росіян вже призвали. За його словами, мобілізовані росіяни пройдуть базову підготовку тривалістю від 5 до 10 днів, а потім підготовку підрозділів тривалістю від 5 до 15 днів. Потім бойова підготовка продовжиться, стверджує він.

Проте деякі смерті чітко показують, що людей відправляли на війну набагато швидше. Декілька російських солдатів, які потрапили в український полон, стверджували, що їх майже не навчали. Тим часом російські призовники стають набагато агресивнішими.

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]