Боротьба з ігровою залежністю: дієві інструменти та способи

|
Версия для печатиВерсия для печати

Лудоманія, або ігроманія, - це психічний розлад, який характеризується патологічною пристрастю до азартних ігор. Людина, яка страждає на лудоманію, не може контролювати своє бажання грати, навіть якщо це приносить їй негативні наслідки.

Потрібно розуміти, що залежність від гри – це хвороба, з якою потрібно боротися та долати різними способами. Іноді можна справлятися самотужки та внутрішніми ресурсами, але найчастіше потрібна стороння допомога від близьких, рідних та друзів. Залежність найчастіше психологічна та соціальна, тому слід розглядати як основу саме ці фактори.

ігрова залежність

Якщо людина залучена до якихось занять, але не отримує підтримки близьких і не бачить у цьому сенсу, вона починає користуватися азартними інструментами, де вона знаходить себе. Відкриваються різні автомати на гривні, рулетки, покер, бакара та багато іншого. Тому в питаннях позбавлення залежності на перший план виходять психологічні аспекти.

Небезпека лудоманії

Лудоманія - це серйозна проблема, яка може мати катастрофічні наслідки для життя ігромана. Вона може призвести до фінансових проблем, руйнування сімейних відносин, втрати роботи і навіть до самогубства.

Фанатизм та залежність від ігор призводять до наступних наслідків:

  • людина замикається у собі;

  • починаються крадіжки цінностей та грошей;

  • погіршується фізичне здоров'я;

  • немає прояву інтересу до життєвих справ.

Родичі або близькі легко можуть розпізнати лудоманію. У людини буде неохайний зовнішній вигляд, вона зациклена лише на ігровому процесі, їжа на ходу та поганий апетит, відсутність цілей у житті, а також дратівливість чи навпаки надмірна ейфорія.

Як позбавитися від ігроманії?

Насамперед потрібно вирішити, скільки часу можна буде витрачати на день на гру. Це правило не можна порушувати, адже суворе дотримання гарантує початок позбавлення проблем у майбутньому. У процесі гри потрібно усвідомлювати, що можливий як програш, так і виграш, відповідно до будь-якого сценарію потрібно бути готовим.

В ігровому процесі потрібно використовувати гроші, які не шкода втратити. Ясність мислення слід зберігати протягом сесії, інакше емоції візьмуть гору над розумом. Своє становище не можна посилювати постійними відіграшами.

Профілактика залежності

Необхідно визначити причину захворювання, адже залежність найчастіше супроводжується депресією, розладом особистості та іншими проблемами. У багатьох випадках лише стала психотерапія є ефективним інструментом для лікування. Зазвичай застосовуються мотиваційні інтерв'ю та інструменти когнітивно-поведінкової терапії.

На психологічному рівні необхідно змінювати своє мислення. За наявності фізичних проблем слід звернутися до терапевта для діагностики та подальшого лікування. Добре допомагає робота в групі, коли є можливість обговорити свою проблему з такими самими людьми.

Причини лудоманії до кінця не вивчені, але вчені вважають, що вона може бути викликана такими факторами:

  • Генетичні фактори.
  • Особливості психіки.
  • Соціальні фактори.

Якщо ви помітили у себе або у когось із ваших близьких симптоми лудоманії, не зволікайте з пошуком допомоги.

«Аргумент»


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Новини

16:03
Тернопільський обласний прокурор Андрій Миколайчук за 2 роки війни отримав понад 500 тис. грн пенсії як інвалід
14:04
"Россия - наше дело": що залишила упц (мп) у черкаському соборі (ВІДЕО)
12:01
Двічі судився з Пенсійним фондом: керівник Запорізької облпрокуратури Сергій Спільник отримує одну з найбільших пенсій у галузі
10:36
$450 тис. і паспорт рф: СБУ затримала керівницю МСЕК Миколаївщини
08:00
Ворог просунувся біля Неліпівки та Курахового - DeepState
20:03
У вівторок і середу в Україні триватиме "бабине літо"
18:10
Опублікована статистика знищених росіянами храмів
18:09
Спортивний костюм Nike – чудовий одяг для спорту та на кожен день
16:08
Друга справа Гринкевичів вже в суді
14:04
МОЗ вже скасувало 74 рішення Хмельницької МСЕК про надання груп інвалідності військовозобов'язаним, у 3 146 справах рішення МСЕК було визнано сумнівними — ЗМІ

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністерство оборони закликало громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях.

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]