ЄБРР виділить аварійні EUR500 млн. для української енергетики

|
Версия для печатиВерсия для печати

Європейський банк реконструкції та розвитку розглядає виділення НЕК "Укренерго" додатково EUR300 млн позики на обладнання та поточну ліквідність та ще EUR200 млн. додатково "Нафтогазу".

Такі результати візиту президента банку Оділь Рено-Бассо в Україну, повідомив член ради директорів ЄБРР Артем Шевальов, передає Інтерфакс.

"Одна з речей, яка вийшла з цього візиту, це рішення виділити "Укренерго" EUR300 млн аварійної позики протягом наступного місяця", – сказав Шевальов в кулуарах Міжнародної експертної конференції з відновлення України в Берліні у вівторок.

Він уточнив, що рішення ще має затвердити рада директорів, проте, за його словами, швидкість ухвалення такого рішення є безпрецедентною для міжнародної фінансової організації.

"Це швидкість світла. Це рішення ухвалювалося в такому темпі, якого я не бачив за всі свої роки роботи в ЄБРР. Але ми знаємо клієнта, знаємо потреби, і ми хочемо це зробити. Знову ж таки EUR300 млн - це неабияка позика для одного клієнта з огляду на те, що EUR150 млн ми вже виділили раніше", – прокоментував Шевальов.

За його словами, ці кошти будуть спрямовані насамперед на закупівлю обладнання, яке необхідне для відновлення пошкоджених енергомереж, та підтримку поточної ліквідності компанії.

"До кінця року ці кошти вже буде вибрано", – запевнив член ради директорів ЄБРР.

Крім того, він повідомив, що паралельно банк продовжує роботу з виділення коштів НАК "Нафтогаз" на закупівлю газу.

"На жаль, із вибиранням тих EUR300 млн, які ще влітку було затверджено, виникла пауза, пов'язана з реструктуризацією нафтогазовських бондів, але воно вже почалося. Минулого тижня, якщо не помиляюся, перші EUR11 млн уже було вибрано", - зазначив банкір.

Водночас він наголосив, що ЄБРР виділить "Нафтогазу" додатково ще EUR200 млн.

"Чекаємо на норвезьку гарантію під цю позику, має бути завершено процедуру всередині норвезького уряду. Але максимум на початку листопада EUR200 млн буде затверджено", - пояснив Шевальов, додавши, що банк діє за схемою: "Нафтогаз" закуповує, банк проплачує кошти постачальнику.

Коментуючи нещодавній візит в Україну президента ЄББР, він звернув увагу, що це був перший візит глави міжнародної фінансової організації з початку війни, і назвав його надзвичайно важливим з огляду на такі масштабні удари по енергосистемі протягом останніх двох тижнів.

"Це для глави ЄБРР була принципова позиція, незважаючи на те, що її попереджали про небезпеку. Але вона була вражена сміливістю і стійкістю українців, особливо коли потрапила до понівеченого Ірпеня. Тут відбудовують, тут уже риночки працюють, тут діти грають. Вона була дуже вражена", - поділився Шевальов.

Як повідомлялося, ЄБРР у середині червня 2022 року повідомив про рішення виділити "Нафтогазу" EUR300 млн на закупівлю газу, з яких EUR50 млн мали бути виділені екстрено. ЄБРР гарантує 66% (EUR200 млн) загального обсягу кредиту, який також підкріплено державною гарантією України. Після початкового платежу EUR50 млн гарантії донорів покриють наступні EUR100 млн і 66% остаточних EUR150 млн.

Голова НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко у коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" в середині вересня повідомив, що завершення операції з відстрочення виплат за єврооблігаціями-2024 "Нафтогазу України", великим власником яких є ЄБРР, та оформлення Мінфіном необхідних документів дають змогу розраховувати на одержання коштів схваленого ще в червні кредиту ЄБРР на EUR300 млн найближчим часом. На початку жовтня кредит, за його словами, ще не було отримано.

ЄБРР 26 серпня заявив, що надасть оператору системи передачі НЕК "Укренерго" EUR97,3 млн на підтримку ліквідності в умовах військової агресії Росії, перепрофілювавши ці кошти з наданого в 2019 році кредиту в EUR1493 млн, зокрема, на модернізацію ключових елементів інфраструктури передачі електроенергії. Ще EUR50 млн було виділено раніше.


В тему:

 


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Новини

16:11
Під нещасливою порнозіркою: кримінальна справа Трампа може позбавити його шансів на президентство
14:10
Двох виродків, які допомогли ДТЕК обікрасти українців на 38 млрд гривень, ВАКС звільнив від відповідальності
12:01
Чому Польща так довго вирішує долю українських біженців
10:12
Президент України підписав указ, який закриває доступ військових до онлайн-казино - за це боровся сержант Павло Петриченко, який загинув у Донбасі
08:01
ГЕНШТАБ ЗСУ: ситуація на фронті і втрати ворога на 20 квітня
20:00
У суботу в Україні хмарно з проясненнями, дощі в центрі та на півдні
18:08
Смерть на колесах: чому китайські електромобілі становлять серйозну загрозу для нашої безпеки
17:04
"Після перемоги Революції Гідності": чому по Татарова, Портнова та інших зрадників з цієї кодли українці все одно прийдуть
16:58
Продаж картин Медведчука, які мають музейне значення, буде зупинений - АРМА
16:05
Генерал СБУ, покидьок Ілля Вітюк у 2014 році знімав Майдан з боку «Беркута» - Слідство.Інфо

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]