«Час зупинився»: AP оприлюднило статтю про труднощі українських біженців

|
Версия для печатиВерсия для печати

Більшість українських біженців, які втікали від війни наприкінці лютого і в березні, були певні, що це не на довго. Але повномасштабне вторгнення триває вже пів року і людям довелось усвідомити, що додому вони зможуть повернутися не скоро, а в декого і дому вже нема.

Про це йдеться у статті Associated Press.

Одна з героїнь тексту – 36-річна жителька Запоріжжя Таїсія Мокрозуб – поїхала до Польщі з 11-місячним сином. Жінка вірила, що війна швидко закінчиться і до травня вона повернеться додому. Але через пів року Росія обстрілює ЗАЕС, а лінія фронту все ще близькою до Запоріжжя, тому чоловік Таїсії радить їй залишитися з дитиною в Польщі. Тепер вона мріє повернутися додому до зими, сподіваючись, що до того часу Україна впорається з натиском Росії.

«Мені здається, що не тільки для мене, а й для всіх українців час зупинився, – сказала Таїсія Мокрозуб. – Ми всі живемо в якомусь підвішеному стані».

Associated Press повідомляє, що багато біженців втратили домівки, інші – не можуть безпечно почуватися навіть далеко від лінії фронту. Проте до всіх них усвідомлення, що це – надовго, прийшло не одразу, «тож вони чекають закінчення війни, яка не має жодних ознак скорого завершення, сумують за домом і відмовляються думати надто далеко у майбутнє».

З початком нового навчального року деякі неохоче записують своїх дітей до шкіл за кордоном, боячись, що вони відстануть від української системи. Інші беруть роботу нижче рівня своєї кваліфікації. Багато хто не може працювати, бо у них на руках маленькі діти.

Видання зазначає, що вторгнення Росії спричинило найбільшу кризу біженців у Європі з часів Другої світової війни. Агентство ООН у справах біженців стверджує, що третина українців покинула свої домівки, причому понад 6,6 млн переміщено всередині країни та ще понад 6,6 млн – по всьому континенту. Прикметно, що європейські країни прийняли українців без негативної політичної реакції, яка зустрічалася з потоками біженців з Близького Сходу та Африки.

Найбільше українців прийняла Польща: приблизно 1,5 млн людей зареєстрували національні ідентифікаційні номери, які дають їм соціальні пільги. У Варшаві перебувають 180 тис. українських біженців – це 10-та частина населення польської столиці і найбільше угруповання іноземців у місті.

У перші дні війни сотні тисяч польських родин прийняли до своїх домівок українців. Завдяки цій гостинності ніколи не було потреби в таборах для біженців. Але те, що очікувалося як коротке перебування, перетворилося на тривале, і деякі поляки зараз дзвонять на гарячу лінію центру, щоб від них забрали українців.

«Гостинність слабшає, – сказала керівниця консультаційного центру Українського дому у Варшаві Оксана Пестрикова. – Ми це розуміємо і очікували».

Допомагають деякі корпорації, як от компанія Siemens, яка трансформувала офісні приміщення у своїй польській штаб-квартирі, щоб створити готельне житло для майже 160 осіб, якими керує міська влада Варшави. 

Але якщо у Польщі не вистачає житла для біженців, то роботи достатньо. Інший герой статті – Олег Яровий із Хмельницького приїхав шість років тому і разом із дружиною створили франшизу кав’ярні. Зараз вони розширюються і втратили деяких українських чоловіків, які працювали там і поїхали воювати. Олег Яровий найняв на роботу українок, які не знають польської.

«Половина з них планує повернутися, тому навіть не намагаються вчити польську, – сказав чоловік. – Вони просто шукають просту роботу без додаткових проблем».

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Новини

20:47
росія вдарила по Харкову та Одесі: 4 загиблих і 29 поранених (ОНОВЛЕНО)
20:38
Батька заступника керівника ОП, "регіонала" Шурму брутально вигнали з фансектора ФК "Карпати" (ВIДЕО)
20:00
У вівторок трохи дощитиме лише на південному сході України
16:39
Імітація правової держави: «Дякуємо Андрію Єрмаку!» замість реформи кримінальної юстиції
14:11
Після перевірок податкової 85% судів бізнесу з податківцями завершуються на користь підприємців
12:17
Україна призупинила захист права на свободу слова, власність та вільні вибори за конвенціями Ради Європи
10:47
Михайло Онуфер: Армія – це зріз, показник країни. Якщо в країні відбувається хаос, в армії відбувається те саме
08:01
ГЕНШТАБ ЗСУ: ситуація на фронті і втрати ворога на 29 квітня
20:00
На початку тижня грози лише на сході України, вдень до +21°С
18:11
Чому в Україні Вербна неділя, а не пальмова

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]