Чехія депортувала настоятеля подвір'я РПЦ та заступника ВЗЦЗ МП через загрозу національній безпеці

|
Версия для печатиВерсия для печати

Чеська влада вислала з країни протоєрея Миколу Ліщенюка, який очолював подвір’я Московського Патріархату при Православній Церкві Чеських земель і Словаччини (ПЦЧЗС).

Про це повідомило видання DenikN, передає Релігія в Україні.

Священика було позбавлено дозволу на постійне проживання через підозри в створенні загроз національній безпеці країни.

Священнослужитель неодноразово намагався скасувати це рішення протягом останнього року, але йому це не вдалося.

Видання нагадує, що Чехія в 2023 році внесла Патріарха Кирила в санкційні списки, але він продовжував діяти через своїх агентів на кшталт Лищенюка. За даними чеських силовиків, Лищенюк створив структуру впливу за підтримки російської державної влади та міг загрожувати безпеці держави.

51-річний росіянин з українським прізвищем Микола Ліщенюк приїхав до Чехії близько 2000 року. Згідно з його офіційною біографією, він працював у храмі при посольстві Росії в Празі, пізніше – у Карлових Варах, у церкві Святих Петра і Павла.

В 2009 року Лищенюк був поставлений керувати подвір’ям Патріарха Московського при ПЦЧЗС, яку називають «спірною православною церквою, яка діє легально».

В серпні 2022 року Лищенюка було призначено заступником голови ВЗЦЗ МП.

В 2023 році голова Імператорського православного палестинського товариства (ІППО) колишній голова ФСБ РФ Сергій Степашин вручив Лищенюку медаль імені Євгена Примакова: «Досвідчений церковний дипломат протоєрей Микола Лищенюк зробив великий особистий внесок у просування інтересів Російської Православної Церкви за кордоном, представляв РПЦ при Православній Церкві Чеських земель та Словаччини. Протягом тривалого часу протоєрей Микола Ліщенюк сприяв міжнародній діяльності ІППО, у тому числі при врегулюванні складних питань створення та облаштування в Празі храму РПЦ в ім'я святої мучениці Людмили, благовірної княгині Чеської, а також низки земельних та майнових питань РПЦ у Чеській Республіці. Слід зазначити і успішну діяльність отця Миколая у створенні в Карлових Варах православної гімназії для російськомовного населення».ґ

Це вже не перший випадок, коли безпекові органи європейських країн висилають співробітників РПЦ за підозрами в шпіонажі та загрозі національній безпеці.

Зокрема, у вересні 2023 року болгарська влада вислала з країни архимандрита Вассіана Зверєва, настоятеля подвір'я РПЦ при Болгарській Церкві. Перед тим цьому священику влада Північної Македонії заборонила в'їзд до країни.

Також на початку цього року влада Естонії вислала очільника ЕПЦ МП митрополита Євгенія Решетнікова за тими ж самими підозрами у створенні загроз національній безпеці.

Карикатура: Deník N

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Новини

08:15
Суд на Вінниччині очолив суддя, якого засудили за корупційний злочин
20:37
10 вересня в Україні місцями короткочасні дощі, грози, до +29° тепла
19:45
Google перестав створювати облікові записи з російським номером телефону
18:15
Польські спецслужби запобігли спільній диверсійній операції Росії та Білорусі
17:05
СБУ повідомила про нову підозру очільнику Бучанського ТЦК, якого викрили на схемах для ухилянтів
16:18
Забруднення річок Сейм та Десни сталося через знищення рашистами очисних споруд
15:21
СБУ та Нацполіція затримали агента рф, який палив об’єкти Укрзалізниці на Полтавщині
14:23
Інспектор Львівської митниці організував схему виїзду ухилянтів за кордон
13:15
СБУ затримала агента-рашиста, який розставляв «відеопастки» для коригування ударів по Києву
11:11
Після атаки "Шахедів" "Укрзалізниця" змінила маршрути потягів на Київщині

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністерство оборони закликало громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях.

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]