Через глобальне потепління комарі, які переносять вірус денге, вже захопили майже всю Францію

|
Версия для печатиВерсия для печати

1 вересня 2023 року в Парижі вперше розпочали обробку від комарів, які переносять вірус денге, - Aedes albopictus (азіатських тигрових комарів). Це сталося після того, як у мешканця міста, яке повернулося з подорожі, виявили денге. Влада вирішила обприскати інсектицидом дерева, зелені зони та інші місця, де можуть бути комарі, в радіусі 150 метрів від будинку хворого.

Вірус денге передається за допомогою тигрових комарів і комарів Aedes aegypti (другий вид у Франції не зустрічається): вони повинні вкусити хвору людину, а наступним укусом передати вірус. Обприскування інсектицидом потрібне для того, щоб знищити комарів, що передають захворювання. В одному з передмість Парижа в ніч на 2 вересня проведуть таку саму обробку поряд з будинком ще однієї людини, у якої також діагностували денге.

Тигрові комарі поширюються Францією з 2004 року, і такі обробки вже проходили в інших регіонах. Незважаючи на це, у Франції вже зафіксовано випадки, коли вірус передавався через комарів від людини до людини (загалом 48 хворих за 2010–2021 роки та 65 за 2022 рік, коли спостереження посилили). У Парижі такі обробки відбудуться вперше.

Як тигрові комарі поширювалися Францією. Відео: Інститут Пастера

Через глобальне потепління місць, де можуть жити тигрові комарі, стає дедалі більше. «Іх практично неможливо позбутися, якщо вони опинилися в місті чи регіоні», — пишуть фахівці Інституту Пастера. Крім того, з'ясувалося, що ці комарі можуть переносити не лише віруси денге, Зіка та чикунгуньї, що було відомо раніше, а й вірус Західного Нілу, а також вірус Усуту. Що також досить небезпечно.

Більш північними країнами поширюються й інші комарі, які теж переносять небезпечні для людей збудники захворювань. І наслідок цього досить добре помітно — жителі Європи та США почали стикатися із цими інфекціями у себе вдома. Країни починають розробляти стратегії, які допоможуть їм протистояти поширенню нових інфекційних захворювань. Наприклад, посилюють спостереження за тим, які комари поширюються країною, чи інфіковані птахи, які можуть бути резервуарами для деяких вірусів, а також прописують дії, які потрібно зробити, якщо в країні виявляють людину з вірусом, що розповсюджується комарами.

Тільки від частини захворювань, які передають комарі, можна зробити щеплення — наприклад, від жовтої лихоманки, того ж вірусу денге та малярії (але вакцину від малярії не можна застосовувати на території Євросоюзу: її використовують там, де малярія особливо поширена, і лише у маленьких дітей).

Фото: Denis Lovrovic / AFP / Scanpix / LETA

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Новини

20:00
У середу дощитиме лише у Карпатах, вдень до +23-28°С
18:42
Корабель і літак – 5 днів, танк – 4: Уряд затвердив додаткові відпустки за знищену техніку ворога
16:10
Голова Одеської ОВА Олег Кіпер:: "Від цієї радості мені одні збитки..."
14:04
За два роки бібліотеки України списали понад 26 млн російських книжок
13:18
ЄС схвалив використання доходів від заморожених активів рф
12:23
НАБУ з СБУ обшукують Державну судову адміністрацію
12:01
Брехні стане менше: Суспільне розпочало власне мовлення на телемарафоні "Єдині новини"
11:22
Роботодавці зобов’язані вручати повістки, організовувати прибуття працівників до ТЦК та інформувати про тих, хто відмовився від їх отримання чи звільнився - Кабмін
10:15
Politico: ЄС прагне почати переговори з Україною про вступ у червні
10:02
Ціна президентства Зеленського: система державного управління практично не працює

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]