«Чесність, прозорість і підзвітність» - у Лугано окреслили принципи відбудови України

|
Версия для печатиВерсия для печати

Представники понад 40 країн світу і близько 20 міжнародних організацій пообіцяли підтримувати Україну на шляху відновлення після військової агресії рф.

Про це йдеться у Декларації Лугано, схваленій за результатами Міжнародної конференції з відновлення України, яка проходила в Швейцарії 4-5 липня, передає кореспондент Укрінформу.

У документі країни-учасниці конференції підтверджують повну відданість підтримці України на її шляху відновлення на початковий стадії і в довгостроковій перспективі та пов’язують це з європейською перспективою України та статусом країни-кандидата в ЄС.

Вони обіцяють надання «скоординованої політичної, фінансової та технічної підтримки з цією метою».

Підписанти визнали проєкт Плану відновлення та розвитку, розроблений Україною, як загальний рамковий документ, який керує процесом відновлення, забезпечуючи скоординовану участь та партнерство багатьох зацікавлених сторін. План відновлення та розвитку є «живим документом», з яким потрібно буде ознайомитися та адаптувати його з часом для відображення мінливих обставин, йдеться у Декларації.

Учасники процесу особливо наголошують на тому, що успіх роботи з відновлення залежатиме від таких факторів як «чесність, прозорість і підзвітність». Вони підкреслюють «важливість справедливого та прозорого фінансування, кредитування та запозичення у відповідності з міжнародними правилами, стандартами та визнаними принципами».

Країни-учасниці вітають інноваційні підходи до відновлення України, такі як цифрова трансформація, перехід до зеленої енергетики, національне та міжнародне інноваційне та стійке фінансування, включаючи використання можливих репарацій, внески приватних донорів та приватного сектора.

Планується запрошувати до процесу приватний сектор, наукові кола та громадянське суспільство.

Учасники конференції підкреслили, що визнають суверенітет України в міжнародно визнаних кордонах, засудили російську агресію та закликали росію негайно вивести свої війська з території незалежної України. Вони визнали той факт, що військова агресія рф проти України, включаючи цілеспрямовані напади на цивільне населення, призвело до значних втрат життів і катастрофічних руйнувань інфраструктури, шкіл, лікарень, житлових будинків і культурної спадщини, що має наслідком гостру гуманітарну кризу, суттєву економічну шкоду, а також призвело до порушення глобальних ланцюгів постачання і створило загрозу глобальній продовольчій безпеці.

Зазначається, що конференція в Лугано є стартовим пунктом міжнародних зусиль з відновлення України. Наступну конференцію вирішено провести 2023 року у Великобританії.

Своєю чергою прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що заходом було дано старт великій дискусії, а найголовніше великій роботі - затвердженню плану відновлення України та його подальшій реалізації.

Він додав, що в Україні, коли щодня звучать повітряні тривоги і щодня гинуть українці, коли жодне місто і жодна громада не відчуває себе в безпеці, всіх підтримує впевненість у перемозі та те, що після війни все відбудуємо.

Шмигаль наголосив, що план з відновлення України, презентований у Лугано, визначили рамковим на цьому шляху.

«Проєкт плану відновлення та розвитку під керівництвом України, який ми вчора представляли на конференції, було визнано основним рамковим документом, що задає напрямок процесу відновлення. Всі, звичайно, усвідомлюють, що план відновлення є живим і відкритим документом, який потребує консультацій та адаптивності з часом, але це, безумовно, старт нашої великої дистанції», - сказав він.

Шмигаль наголосив, що всі високоповажні учасники конференції також підтримали створення координаційної платформи між урядом України та всіма партнерами, міжнародними фінансовими організаціями для підготовки та реалізації плану.

Глава уряду також висловив подяку президенту Швейцарії Ігнаціо Кассісу та президенту Єврокомісії Урсулі фон дер Ляєн за підтримку і організацію цієї конференції для спільного європейського майбутнього.

Нагадаємо, за даними уряду, план відновлення України уже зараз оцінюється у 750 млрд доларів.

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Новини

12:04
Бурштинська та Ладижинська ТЕС зруйновані майже повністю: чим Україні загрожують нові атаки на енергосистему
10:06
Звичайне шахрайство: фігурант журналістських розслідувань ексочільник УСБУ Миколаївщини Герсак став громадським діячем та збирає грантові кошти для ветеранів (ФОТО)
09:31
Типове "зе": "слуга народу" Роман Кравець шантажує таксі "Uklon"через Telegram-канал "Джокер" - вимагає $200 тисяч
09:01
Суд зобов’язав упц (мп) повернути державі Успенський собор ХІІ ст. у Каневі
08:35
У Росії виробництво бензину впало на 14% після атак на НПЗ - Росстат
08:00
ГЕНШТАБ ЗСУ: ситуація на фронті і втрати ворога на 28 березня
20:00
У четвер дощитиме трохи в Карпатах, вдень до +20°С
19:22
У Польщі через перевірку контррозвідки звільнили генерала, який відповідав за підготовку ЗСУ
18:09
Диктатор на прізвисько Барбекю: як у Гаїті влада повністю захопила злочинні угруповання
17:17
Голова ВККС Роман Ігнатов подав у відставку

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]