"Думали, що не вийдемо живими": як росіяни знущалися зі шріланкійців на Харківщині

|
Версия для печатиВерсия для печати

Після того, як Україна звільнила місто Ізюм, почали з'являтися численні свідчення звірств під російською окупацією. Серед них - історія групи шріланкійців, яких місяцями тримали в полоні.

"Ми думали, що ніколи не вийдемо звідти живими", - каже Ділуджан Паттінаджакан, покази якого наводить ВВС.

Він був одним із семи жителів Шрі-Ланки, захоплених російськими військами в травні. Тоді вони вирушили зі своїх домівок у Куп'янську, на північному сході України, до відносно безпечного Харкова - приблизно за 120 км.

Але на першому ж блокпосту їх захопили російські військові. Шріланкійцям зав'язали очі, зв'язали руки та відвезли на верстатобудівний завод у місті Вовчанськ, що неподалік від російського кордону.

Це був початок чотиримісячних жахіть, під час яких їх утримували в полоні, використовували на примусовій праці та навіть катували.

ПОПЕРЕДЖЕННЯ. Деякі з наведених нижче подробиць про жорстоке поводження можуть засмутити.

Група приїхала в Україну, щоб знайти роботу чи навчання. Тепер вони були в'язнями, яким давали дуже мало їжі та дозволяли користуватися туалетом лише раз на день протягом двох хвилин. Іноді їм дозволяли приймати душ - також на дві хвилини.

Усіх чоловіків - яким переважно було трохи за 20 - тримали в одній кімнаті. Єдину жінку в групі, 50-річну Мері Едіт Утхайкумар, тримали окремо.

Mary Edit Uthajkumar

50-річна Мері Едіт Утхайкумар потрапила в полон до росіян

"Вони замкнули нас у кімнаті, - сказала вона. - Вони били нас, коли ми йшли в душ. Вони навіть не дозволяли мені зустрічатися з іншими. Ми не виходили на вулицю три місяці".

У Мері, чиє обличчя вже було травмоване внаслідок вибуху автомобіля на Шрі-Ланці, хворе серце, але їй не давали потрібних ліків.

Але крім цього, на неї дуже вплинула самотність.

Бути самій було дуже важко, - каже вона. - Вони сказали, що у мене проблеми з психічним здоров'ям, і дали мені таблетки. Але я їх не приймала".

Інші чоловіки залишилися з іще більш помітними слідами того, що вони пережили: один із чоловіків зняв взуття, щоб показати, що нігті на його ногах відірвані плоскогубцями. Другий чоловік також зазнав тортур.

У групі також говорили про побиття без видимих ​​причин - російські солдати напивалися і нападали на них.

"Вони багато разів били мене своїми пістолетами, - сказав 35-річний Тінеш Гогентіран. - Один з них вдарив мене кулаком у живіт, і я два дні відчував біль. Потім він попросив у мене грошей".

"Ми були дуже злі і такі сумні - ми плакали щодня", - згадує 25-річний Ділукшан Робертклайв.

"Єдине, що підтримувало нас, - це молитва та сімейні спогади", - додає він.

Росія заперечує напади на цивільних осіб або вчинення воєнних злочинів, але звинувачення шріланкійців - лише одне з багатьох інших повідомлень про звірства, вчинені російськими окупаційними силами.

Українська влада ексгумує тіла з поховання в лісі поблизу Ізюма, на деяких із них є сліди тортур. А президент України Володимир Зеленський заявив, що "у звільнених районах Харківської області, у різних містах і селищах вже виявили понад 10 катівень".

The liberated Sri Lankans with Ukrainian police in Kharkiv, 18 Sep 22

Звільнені шріланкійці з українською поліцією в Харкові

Свобода для семи жителів Шрі-Ланки прийшла разом з українськими військовими, які на початку цього місяця почали звільняти райони на сході України, зокрема Вовчанськ.

Після цього вони знову змогли вирушити до Харкова. На самоті та без телефонів вони не мали можливості зв'язатися зі своїми родинами.

Але нарешті їм пощастило - хтось помітив їх по дорозі та викликав поліцію. Один офіцер запропонував їм свій телефон.

У той момент, коли 40-річний Айнкаранатан Ганесамурті побачив свою дружину та дочку на екрані, він розплакався. Потім пішли інші дзвінки, й потекло ще більше сліз. Потім усі вони почали обіймати здивованого начальника поліції.

Групу доставили до Харкова, де вони отримують медичну допомогу та новий одяг, а ночують у реабілітаційному центрі з басейном і тренажерним залом.


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]