Екомаркування для газу та атомної енергетики викликало широку критику в ЄС

|
Версия для печатиВерсия для печати

Парламент ЄС розчистив шлях для того, щоб ядерна енергетика та газ вважалися стійкою енергією. Екологи та громадські діячі критикують це рішення. Вони звинувачують парламентарів у тому, що вони піддалися енергетичному лобі.

Про це пишуть німецькі ЗМІ.

Як відомо, вчора Європейський парламент схвалив пропозицію Комісії ЄС щодо включення двох видів енергії до так званої таксономії у середу в Страсбурзі.

Прийняття цього рішення супроводжувалося гучною критикою. "Газове та ядерне лобі перемогло, клімат програв", - прокоментував Расмус Андресен, представник німецьких зелених у Європейському парламенті.

Корнелія Ернст, прес-секретар Die Linke з енергетичної політики, зробила аналогічну заяву: "Це рішення руйнує привабливість таксономії для маркування екологічно чистих та стійких джерел енергії", - сказала вона.

Прийняття даного рішення особливо обурило екологів. Так, Грінпіс вказує на «обурливий результат» і критикує той факт, що в результаті  росії, як постачальнику газу, продовжать надходити кошти, які могли використовувати їх для фінансування війни в Україні. Екологи заявили, що хочуть подати до суду на це рішення.

Федерація довкілля та охорони природи Німеччини (BUND) також закликала федеральний уряд подати позов до Європейського суду проти цього рішення. «Своїм рішенням парламент ЄС схиляється перед короткостроковим лобіюванням інтересів газової та атомної промисловості. Це фіаско для захисту клімату та європейського енергетичного переходу», — заявив голова BUND Олаф Бандт.

Асоціація «Міжнародні лікарі із запобігання ядерній війні» (IPPNW) вказала на залежність атомних електростанцій у Східній Європі від росії. У Словаччині, Чехії, Угорщині, Болгарії, Словенії, а також частково у Фінляндії атомні електростанції працюють на російських тепловиділяючих елементах.

Народний депутат України Інна Совсун назвала правила таксономії подарунком для президента росії Путіна, який зараз потирає руки.

Висловили своє невдоволення прийнятим рішенням також церковні установи Німеччини, зазначивши що вказане рішення  не містить ні соціальної, ні екологічної відповідальності, ні відповідальності за права людини. Таким чином, геополітичні, енергетичні та кліматичні ризики можуть стати реальними глобальними небезпеками з різними регіональними характеристиками.

Лише 278 депутатів у Страсбурзі проголосували проти пропозиції Комісії ЄС про нову таксономію довкілля у середу, але для цього знадобилася б абсолютна більшість у 353 із 705 депутатів. Відповідно до проекту Комісії ЄС, інвестиції у газові електростанції та атомні електростанції мають класифікуватися як стійкі за певних умов. Як тимчасові джерела вони є єдиним способом для деяких держав-членів досягти кліматичних цілей ЄС, йдеться в повідомленні.

Реалізація пропозиції Комісії про включення до таксономії газу та атомної енергетики все ще може бути скасована, якщо не менше ніж 20 країн ЄС накладуть на нього вето до 11 липня. Однак, це вважається дуже малоймовірним. 

Прикметно, що за день до голосуванняукраїнський міністр енергетики Герман Галущенко надіслав листа депутатам Європарламенту з проханням не заперечувати проти пропозиції Єврокомісії включити газові та атомні проєкти в інвестиційну таксономію ЄС. 

Як зазначають експерти RAZOM WE STAND, залишається незрозумілим, як загальна інформація про енергетичний сектор України, наведена в листі пана Галущенка до євродепутатів, може виправдати твердження про те, що "зелене відмивання" (greenwahsing) газу якось допоможе Україні. Так як , на їхню думку, хибний "зелений" ярлик слугуватиме камуфляжем для росії, яка використовує газ як свою ключову геополітичну зброю.

«Аргумент»


В тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Новини

17:31
Открытие компании в Эстонии и оформление иностранного банковского счета: что нужно знать
16:29
Кримінальні оборудки із землею: крім Сольського, підозру отримав його заступник
16:24
За межею розумного: у Буданова записали собі в заслуги арешт ФСБ заступника Шойгу
15:17
ВРП схвалила звільнення судді Тандира, який нетверезим збив на смерть нацгвардійця
15:10
Підривна діяльність: СБУ затримала настоятеля Святогірської лаври упц (мп)
14:05
З початком "великої війни" Полтавська облрада купила подарункові годинники на 1,5 млн гривень, ними нагороджують "кишенькових" депутатів, чиновників і прокурорів
12:51
Рада збільшила кількості прикордонників на 15 тисяч
12:04
Поліція та ДБР заробляють на криміналі: чому ніхто не може знайти виробників нелегальних сигарет
10:01
Держава знатиме про резервіста все: нові дані в реєстрах - Рада змінить порядок ведення військового обліку під час війни
09:09
У росії палають НПЗ і дві нафтобази

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]