Європарламент включив природний газ та атомну енергію до «зелених» інвестицій

|
Версия для печатиВерсия для печати

Законодавці Європейського Союзу проголосували за дозвіл використовувати природний газ та атомну енергію в якості «зелених» інвестицій, усунувши останній серйозний бар'єр для потенційних мільярдів євро фінансування від екологічних інвесторів.

Як повідомляє Bloomberg, Європейському Парламенту не вдалося набрати 353 голоси, необхідні для відхилення включення газових та ядерних технологій до так званої Таксономії ЄС, переліку видів економічної діяльності, який вважається відповідним переходу блоку до кліматичної нейтральності. За винятком малоймовірних заперечень з боку держав-членів, це означає, що регулювання розпочнеться на початку наступного року.

Голосування означає, що нові газові електростанції зможуть отримати доступ до нового пулу грошей від екологічних, соціальних та управлінських інвесторів, хоча протягом обмеженого часу і тільки тоді, коли ці об'єкти замінять вугільні станції. 

Це рішення ухвалено, зокрема, на тлі вторгнення росії в Україну та розуміння ненадійності країни-агресорки як енергетичного партнера. Відтепер більше немає перешкод для потужних, багатомільярдних інвестицій в атомну енергетику. Адже отримувати інвестиційну підтримку можуть лише екологічно чисті галузі, які не забруднюють планету. 

Результат став полегшенням для Європейської комісії, виконавчої влади блоку, яка вперше висунула цю пропозицію наприкінці минулого року. Законодавство виглядало дедалі непопулярнішим після того, як вторгнення Росії в Україну поставило під сумнів роль газу як перехідного палива на тлі стрімкого зростання цін та загрози скорочення постачань.

Більшість консервативної Європейської народної партії у вівторок проголосувала за включення газу та атомної енергії після заяви, зробленої в останню хвилину міністром енергетики України Германом Галущенком. У листі до законодавців він сказав, що виключення джерел енергії із таксономії може призвести до певних складнощів для повоєнного відновлення країни.

Газові проекти, що замінюють вугілля та викидають не більше 270 грамів еквівалента CO2 на кіловат-годину, можуть отримати тимчасову зелену мітку, або якщо щорічні викиди не перевищують у середньому 550 кілограмів на кіловат-годину протягом 20 років.

Такі заводи мають отримати дозвіл на будівництво до 2030 року і планують перейти на відновлювані або низьковуглецеві гази до кінця 2035 року.

Атомна енергетика має право на це, якщо нові станції, які отримали дозвіл на будівництво до 2045 року, не завдадуть значної шкоди довкіллю та водним ресурсам.

Вчені, активісти-екологи і навіть значна частина індустрії управління інвестиціями критикували газ та атомну енергетику за отримання «зеленої мітки» через побоювання, що це може відволікти інвестиції від поновлюваних джерел енергії і заплямувати те, що ЄС назвав «золотим стандартом» зелених фінансів.

«Аргумент»


 В тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]