Економіка росії "валиться" не так швидко, як це прогнозували західні експерти - The Economist

|
Версия для печатиВерсия для печати

Навіть у звичайні часи російська економіка «прозора», як хуртовина в Сибіру, а зараз часи не звичайні. Після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну Центральний банк РФ і Росстат припинили публікувати дані про все, від торгівлі до інвестицій. Крім того, багато хто ставить під сумнів достовірність даних, що все ще публікуються. Інвестиційні банки, які більше не консультують клієнтів щодо російських компаній, скоротили свою дослідницьку роботу.

Багатосторонні організації відкликали своїх економістів з РФ, пише The Economist.

Спалахнули бурхливі дебати про те, як працює російська економіка. У недавній статті дослідників Єльського університету, яка привернула багато уваги, сказано, що вихід західних компаній і санкції «калічать» економіку Росії. Будь-які видимі економічні переваги є міражем.

На їхню думку, відібрані президентом РФ Владіміром Путіним статистичні дані недбало оприлюднюються в ЗМІ та використовуються «експертами» для побудови прогнозів, які є нереалістично сприятливими для Кремля. Інші дослідники менш похмурі.

«Економіка не зазнає краху», — написав аналітик Кріс Віфер.

Де правда? Після вторгнення в Україну економіка РФ пішла у вільне падіння. Рубль втратив чверть своєї вартості щодо долара. Фондовий ринок обвалився, що змусило регулятори призупинити торгівлю. Низка західних компаній пішли з Росії або пообіцяли зробити це, оскільки уряди їхніх країн запровадили санкції. Протягом місяця аналітики переглянули свої прогнози щодо російського ВВП у 2022 році зі зростання на 2,5% до падіння майже на 10%. Деякі були ще похмуріші.

«Експерти прогнозують, що цього року ВВП Росії скоротиться до 15%, знищивши економічні досягнення за останні 15 років», — заявив Білий дім. 

Обидві сторони дискусії погоджуються, що країна все ще страждає. Значне підвищення процентної ставки навесні, спрямоване на стабілізацію падіння рубля, разом із виходом іноземних компаній, підштовхнуло ВВП до рецесії. За офіційними даними, у другому кварталі ВВП впав на 4% у річному обчисленні. Багато з 300 монопромислових міст країни, які постраждали від санкцій, перебувають у «повномасштабній депресії». Багато людей, особливо, освічених, втекли з РФ, інші виводять активи з країни. За останніми доступними даними, у першому кварталі 2022 року іноземці вилучили прямих інвестицій на суму 15 мільярдів доларів, що є найгіршим показником за всю історію спостережень.

The Economist проаналізував дані із багатьох джерел. Аналіз свідчить про те, що російська економіка почувається краще, ніж передбачали навіть найоптимістичніші прогнози, оскільки продаж вуглеводнів спричинив рекордне позитивне сальдо. Для прикладу, можна розглянути «показник поточної діяльності», опублікований банком Goldman Sachs, вимірювання економічного зростання в реальному часі. У березні та квітні цей показник різко знизився, якщо не в масштабі, який можна порівняти з глобальною фінансовою кризою 2007-2009 років або навіть з вторгненням в Україну в 2014 році. У наступні місяці показник відновився.

Інші показники розповідають подібну історію: про рецесію, але не глибоку, принаймні за нестійкими стандартами Росії. Відповідно до звіту, опублікованого JPMorgan Chase, у червні промислове виробництво в РФ впало на 1,8% порівняно з минулим роком. Індекс зростання сфери послуг, складений шляхом надсилання опитувань менеджерам, свідчить про менший удар, ніж під час попередніх криз. Споживання електроенергії, здається, знову зростає після початкового спаду. Кількість перевезень залізницею, що є показником попиту на товари, тримається.

Тим часом інфляція послаблюється. З початку 2022 року до кінця травня споживчі ціни зросли приблизно на 10%. Падіння рубля призвело до подорожчання імпорту, вихід західних компаній скоротив поставки. Але ціни зараз падають, повідомляє Росстат. Дані, опубліковані компаніями State Street Global Markets і PriceStats, демонструють подібні тенденції.

Зміцнення рубля знизило вартість імпорту, інфляційні очікування щодо РФ впали. Набір даних Федеральної резервної системи Клівленда, консультаційної компанії Morning Consult і Рафаеля Шонле з Університету Брандейса показує, що прогнози щодо інфляції в РФ протягом наступного року впали з 17,6% у березні до 11% у липні. Маючи велику кількість газу, Росія також навряд чи побачить європейський сплеск інфляції, спричинений вищими цінами на енергоносії.

Падіння цін не єдине, що допомагає домогосподарствам. Щоправда, рівень безробіття, який у червні становив низький рівень 3,9%, вводить в оману. Багато компаній звільнили співробітників, деякі без збереження заробітної плати, щоб уникнути скорочення. Але немає багато доказів катастрофи з робочими місцями. Дані російського сайту з працевлаштування HeadHunter показують, що співвідношення шукачів роботи до кількості вакансій в РФ зросло з 3,8 у січні до 5,9 у травні, що ускладнило пошук роботи, але потім показник дещо впав. Дані Сбербанку, найбільшого російського кредитора, свідчать про те, що середня реальна зарплата зросла з весни.

Частково саме тому, що ринок праці тримається, люди можуть продовжувати витрачати кошти. Дані Сбербанку показують, що в липні реальні споживчі витрати в РФ практично не змінилися з початку року. Навесні імпорт різко впав, частково через те, що багато західних компаній припинили постачання. Проте падіння не було серйозним за стандартами останніх рецесій, і імпорт зараз швидко відновлюється.

Чому прогнози щодо економіки РФ не збуваються, можна пояснити трьома факторами. Перший – політика. Путін мало розуміється на економіці, але він делегує управління економікою людям, які в цьому розуміються. Центральний банк РФ наповнений висококваліфікованими працівниками, які швидко вдалися до заходів, щоб запобігти економічному колапсу. Подвоєння процентних ставок у лютому в поєднанні з контролем над капіталом зміцнили рубль, сприяючи зменшенню інфляції. Глава Центрального банку РФ Ельвіра Набіулліна серйозно налаштована на стримування цін, навіть якщо це не робить її популярною фігурою.

Другий фактор стосується недавньої економічної історії. Це вже п’ята економічна криза, з якою зіштовхнулася РФ за 25 років, після 1998, 2008, 2014 і 2020 років. Будь-який росіянин старше 40 років пам’ятає економічну кризу, спричинену розпадом СРСР. Люди навчилися пристосовуватися, а не панікувати (або бунтувати).

Частини російської економіки вже давно були досить відірвані від Заходу. Ціною стало повільніше зростання, але це зробило нещодавнє посилення ізоляції менш болючим для Росії. У 2019 році обсяг прямих іноземних інвестицій у РФ становив близько 30% ВВП у порівнянні із середньосвітовим показником у 49%. До вторгнення лише близько 0,3% росіян працювали в американських компаніях, у порівнянні з понад 2% у багатших країнах. Росія потребує відносно невеликих зовнішніх поставок сировини. Таким чином, на сьогодні додаткова ізоляція не сильно вплинула на цифри.

Третій фактор стосується вуглеводнів. Відповідно до останнього звіту Міжнародного енергетичного агентства, санкції мали обмежений вплив на видобуток російської нафти. З моменту вторгнення в Україну Росія продала ЄС викопного палива на 85 мільярдів доларів. Спосіб, у який РФ витрачає накопичену таким чином іноземну валюту, залишається загадкою, враховуючи санкції проти уряду. Проте мало сумнівів, що ці продажі допомагають Росії продовжувати купувати імпорт, не кажучи вже про зарплату солдатам і купівлю зброї.

Поки Путін не піде з посади, західні інвестори вагатимуться щодо співпраці з РФ. Санкції залишаться. Центральний банк РФ визнає, що хоча Росія не дуже покладається на іноземні матеріали, вона відчайдушно потребує іноземної техніки. Згодом санкції дадуться взнаки, і РФ буде виробляти товари гіршої якості за вищою ціною. Але поки що її економіка спотикається через перешкоди.

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]