Гетманцев покриває контрабанду зброєю з Іраном? Як депутат - "слуга народу" пов'язаний із ФСБ

|
Версия для печатиВерсия для печати

Все більш гострою стає війна в оточенні Зеленського за контроль над податковою. В умовах, коли грошові потоки міліють, а Захід вимагає все жорсткішого контролю за власними грошима, контроль над фіскальними органами дає доступ до омріяного кешу. І от саме за ці потоки зіштовхнулися в герці двоє дуже зашкварених персонажів з оточення Зе. Заступник ОП Татаров та голова податкового комітету Верховної Ради Данило Гетманцев. Подейкують, що майже всі широко розрекламовані обшуки та затримання у податковій та митниці пов’язані якраз зі спробою Татарова, опираючись на його контроль над, передовсім, ДБР, вичищати людей Гетманцева.

В цій боротьбі двох породжень часів Януковича, які прекрасно знайшли собі тепле місце в команді Зеленського, залишається побажати успіху обом. Про це пише відомий журналіст Богдан Буткевич у своєму блозі у виданні Цензор.Нет.

Хай в процесі міжвидової боротьби країна все більше дізнаватиметься про корупційні схеми в часи війни. Хай зжирають одне одного двоє вигодуванців прямої російської агентури. Татаров – Портнова, Гетманцев – Володимира Сівковича.

На минулому тижні головний редактор "ЦЕНЗОР.НЕТ" Юрій Бутусов ходив на засідання комітету до Гетманцева, де розніс його та згадані схеми на друзки. І тому, хотілося би зараз нагадати пару слів про те, хто ж таки Гетманцев. Який, окрім своїх соціалістичних поглядів на економіку, якими вже наніс гігантську шкоду, ніколи не полишав свого проросійського погляду та антиукраїнства. Однак, окрім загальновідомих фактів типу кількарічного плідного працювання у російського агента Сівковича в кар’єрі цього мутного ділка є ще багато цікавих історій, про які широкий загал або не знає, або не звертає на них увагу. Тож, користуючись інфоувагою до персони – не можу не нагадати.

Адже мова йде ні багато, ні мало про те, що цей пан цілком може бути причетним до підсанкційного бізнесу з… Іраном. Під омофором того-таки Сівковича. Тобто, спецслужб РФ. Поїхали, як то кажуть.

Сівкович на старті

Отже, як пан Гетманцев торував свою кар’єру після закінчення юрфаку в КНУ ім. Шевченка? Одразу ж за допомогою Сівковича. Адже Данило Гетманцев близько 8 років був його помічником, коли той був нардепом. Люди, які зустрічалися з Володимиром Сівковичем у його парламентському офісі, казали, що пам’ятають як Данило Гетманцев подавав каву гостям. Мабуть, це була дивна традиція як і багатьох колишніх КГБ офіцерів мати чоловіків-секретарів замість жінок.

Чому ж пан Сівкович взяв в оборот Гетманцева? Є версія. Можна припускати, що Олена Гетьманцева (Швачка), друга дружина цього пана, була раніше відома Володимиру Сівковичу оскільки малоймовірно, що Данило Гетьманцев був призначений особистим помічником відомої особи без рекомендацій від близької людини відразу після закінчення університету.

А хто ж така Олена Швачка? Колишня дружина прокурора з Генеральної прокуратури України. Найближчий родич другої цієї пані - Тригубенко Сергій Миколайович - народний депутат України VIII скликання від Блоку Петра Порошенко (No46), куратор вугільної галузі від Порошенко та, за даними 3MI, негласний переговорник з екс-генеральним прокурором України Пшонкою. За даними ЗМІ, впродовж 2016-2017 рр. 32 рази побував в РФ. І вважався людиною Кононенко Ігоря (БПП).

Ну, а тепер, якщо хтось раптом забув, нагадаємо, хто ж став першим шефом і провідником Гетманцева в світ великої політики. Сівкович - колишній співробітник військової контррозвідки КДБ. Який служив у радянській резидентурі у м. Потсдам. За часів президентства Януковича. Сівкович нетривалий час був віце-прем'єр-міністром України з силових питань, а з жовтня 2010 по грудень 2013 був заступником секретаря Ради національної безпеки і оборони України. Саме за його наказом 30 листопада 2013 року були звіряче побиті студенти на Майдані. І саме його багато хто вважає тим провокатором, який свідомо запустив насильницький сценарій в Україні, за наказом кураторів з Москви. Щоби дати привід для анексії Криму та подальшої військової агресії на Сході України.

Після зміни влади, Сівкович втік до Росії. 20 січня 2022 року Міністерство фінансів США ввело санкції проти Сівковича, за роботу на російську розвідку та спецслужби, зокрема у просуванні дезінформаційної кампанії Деркача проти президентських виборів у США. Сам Деркач був викритий СБУ, як агент російської мережі в Україні. Рік тому міністр закордонних справ Великої Британії Елізабет Трасс назвала Сівковича серед основних інформаторів російської розвідки, разом з Арбузовим, Клюєвим та Азаровим. За словами Трас, деякі з них безпосередньо залучені до планування широкомасштабного вторгнення в Україну.

За даними ЗМІ, Сівкович став одним з ключових співробітників П’ятої служби ФСБ, яка (принаймні до 24 лютого) відповідала за збір розвідувальної інформації стосовно України. Сівкович отримав у Росії державний захист, кабінет у центрі Москви та штат співробітників, оскільки вказував на наявність у нього широкої мережі інформаторів в Україні. Ось у такої людини і служив Гетманцев.

Ми могли би зараз довго розказувати про відверто українофобські погляді і заяви цього пана. Але це краще подивитися у відео Марини Данилюк-Ярмолаєвої на нашому з неї ютюб-проекті "БЕЗ ЦЕНЗУРИ". https://youtu.be/H4YEz8nBvkc . Чи згадати, як ця людина стала головним ворогом малого бізнесу в Україні. Чи що його друг – риг-мільйонер Хомутинник. Але найцікавіше навіть не те.

Я пишу цей матеріал, щоб звернути увагу на цілком ймовірний зв'язок цієї людини з торгівлею підсанкційними товарами з Іраном. Тим самим, який активно допомагає зброєю РФ у війні проти України.

Контрабанда з Іраном

Отже, ряд компаній в Україні до останнього моменту постачали цивільні повітряні судна, запасні частини для літаків та зброю… до Ірану (а тепер згадайте, чому Ізраїль так довго розкачується в план допомоги нам). Конкретніше – республіканській гвардії Ірану та силам аль-кудс, чим порушують відповідні санкції США. Не дивлячись на санкції США, ці компанії обходили санкції аж до початку широкомасштабного вторгнення РФ.

Так, 31 травня 2013 року Міністерство фінансів США запровадило нові санкції проти Ірану. Дані санкцію торкнулись українських чартерних компаній ТОВ "УКРАЇНСЬКО-СЕРЕДЗЕМНОМОРСЬКІ АВІАЛІНІЇ" ("UM AIR") та ПРАТ "АВІАКОМПАНІЯ БУКОВИНА" ("BUKOVYNA AIRLINES"). які згідно інформації служили посередниками для придбання літаків та авіазапчастин іранськими авіакомпаніями "MAHAN AIR"18 та "IRAN AIR"19, які в свою чергу задіяні в перевезенні нелегальних вантажів до Сирії для режиму Асада. Санкції також були введені і щодо фактичного власника та керівника "UM AIR" та "BUKOVYNA AIRLINES" Родріга Еліаса Мерхежа (Ліван).

Тепер переносимося знову до Україну. Пам’ятаєте такого кучміста та рига Олександа Волкова? Це був офіційний помічник президента Кучми разом з Володимиром Сівковичом в 1998 році. Був депутатом Верховної Ради з 2002 по 2006 роки, в політичній фракції "Єдина Україна" разом із тим-таки Сівковичем та Деркачем, ще одним офіційно визнаним російським агентом. Саме Волков, подейкують, і допопміг Мерхежу купити літаки. Тут в нашій історії з’являється і така призабута постать як Володимир Сацюк.

Відповідно до реєстраційних даних, у 2004 році Олександр Волков та компанії пов’язані з Володимиром Сацюком були серед акціонерів такого собі ТОВ "УКРАЇНСЬКО-СЕРЕДЗЕМНОМОРСЬКІ АВІАЛІНІЇ" ("UM AIR"). Волков і досі залишається одним із співвласників даної компанії, разом із дружиною Родріга Мерхежа - Оленою. Зацікавленість з боку Володимира Сацюка авіакомпанією співпадає також з тим, що з червня 2002 року він був Головою підкомітету з питань авіаційного транспорту Комітету з питань будівництва, транспорту, житлово-комунального господарства і зв’язку.

Володимир Сацюк - був членом фракції СДПУ(О) Медведчука. Громадянин Росії, є радником директора ФСБ Росії. Основний підозрюваний в отруєні кандидата в президенти Віктора Ющенка. Володимир Сівкович зняв з нього всі звинувачення та заперечував, що будь-яке отруєння взагалі було. Наразі перебуває в Росії.

Не зважаючи на введені санкції з боку США, Родріг Еліас Мерхеж продовжував здійснювати свою діяльність та реєструвати нові авіакомпанії в Україні. Тому 14 вересня 2017 року Міністерство фінансів СІНА запровадило нові санкції щодо пов’язаних з ним компаній - ТОВ "АВІАКОМПАНІЯ "ХОРС"

ТОВ "ДАРТ". Обидві авіакомпаній допомагали іранській компанії "CASPIAN AIR"23 та іракській компанії "AL-NASER AIRLINES" купувати вироблені в США літаки, здійснювати їх обслуговування, а також готувати екіпажі.

Ці авіакомпанії після введення санкцій збоку США стали фігурантами скандалу з перевезення їхніми літаками російських найманців ПВК "Вагнер" до Сирії з Ростова-на-Дону. Офіційно перевізник найманців - сирійська авіакомпанія "Cham Wings" (під міжнародними санкціями - з 2016 року). Літаки даної авіакомпанії раніше належали європейським і американським компаніям, а потрапили до сирійців через мережу посередників.

Зокрема, понад 80 літаків орендували вже згадані українські авіакомпанії ТОВ "АВІАКОМПАНІЯ "ХОРС" та ТОВ "ДАРТ" - із них як мінімум 40 потім опинилися в Іраку, Ірані та Сирії. До прикладу: літак "Airbus320" бортовий номер UR-CNU, який возив бойовиків із Ростова до Сирії. З березня 2015-го року його бортовий номер значився у реєстрі повітряних суден України, а оператором лайнера значилась авіакомпанія та ТОВ "ДАРТ". З серпня 2015 року оператором лайнера значилась ТОВ "АВІАКОМПАНІЯ "ХОРС". І вже з квітня 2015 року літак виконував рейси для сирійської компанії "Cham Wings".

Всупереч санкціям, Мерхеж продовжував забезпечувати Іран деталями літаків та комплексами озброєння. Наприклад, 19 січня 2017 року українська митниця виявила нелегальний вантаж на борту літака, користувачем якого було ТОВ "АВІАКОМПАНІЯ БРАВО", що летів під номером рейсу компанії "UM AIR" з Києва до Тегерану.

Нелегальний вантаж містив 3 коробки із складовими частинами до двох протитанкових керованих ракетних комплексів "Фагот" та 14 коробок товарів військового призначення - авіаційного майна, призначеного для встановлення на військові літаки типу СУ-25, СУ-27, МіГ-23 та МіГ-29. Жоден вантаж не був задокументований та просто був покладений на регулярний пасажирський рейс.

Найвеселіше, що ніякі американські санкції ніяк не заважали авіакомпаніям, пов’язаних з Родрігом Еліасом Мерхежем, працювати в Україні та літати до Ірану. Лише 15 жовтня 2021 року Україною введено санкції стосовно ТОВ "УКРАЇНСЬКО-СЕРЕДЗЕМНОМОРСЬКІ АВІАЛІНІЇ" ("UM AIR"), ТОВ "АВІАКОМПАНІЯ "ХОРС" ("KHORS AIRCOMPANI") та ТОВ "ДАРТ" ("DART AIRLINES"). Стосовно інших компаній і самого Родріга Мерхежа санкції не вводились до сьогодні.

Гетманцев та Іран

І тут ви спитаєте: а до чого тут Гетманцев? Все по порядочку. Основним туристичним партнером авіакомпаній Родріга Мерхежа в Україні є ТОВ "ТРЕВЕЛ ПРОФЕШНЛ ГРУП". Дана компанія використовує чартерні рейси винятково з вищезазначених авіакомпаній. "TPG" та "BRAVO AIRLINES" організовували спільну прес-конференцію та прес реліз з коментарями від Родріга Еліаса Мерхежа. Він тоді заявив, що "UM Аіг" та "BRAVO AIRLINES" бачать компанію "TPG" найближчими партнерами. Представники "TPG" сказали теж саме.

І ось тут ми дійшли до головного. Адже фактичними власниками групи компаній "Travel Professional Group" є сім’я Гетманцевих - Данило Олександрович та його мама Олена Дмитрівна. Компанія заснована 11.03.2009 Гетманцевою О.Д. До 19.10.2020 вона являлась її керівником, а до 26.05.2021 - засновником. Група компаній TPG має багато філій, зареєстрованих в Казахстані, Білорусі, Польщі, Кіпрі, Греції та Тайланді, тому фінансову діяльність групи відслідкувати дуже важко.

Представники місцевої туристичної індустрії часто заявляють, що сім’я Гетманцевих та Родріг Еліас Мерхеж насправді співвласники та мають спільний фонд авіакомпаній. Сама компанія "BRAVO AIRLINES" зареєстрована на підставну власницю Любов Орловську. Любов Орловська співвласниця української компанії ТОВ "АВІАЦІЙНІ ІНВЕСТИЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ" разом з дружиною Родріга Еліаса Мерхежа - Оленою. Іншого бізнесу Любов Орловська не має. Таким чином, Любов Орловська ймовірно являється формальним бенефіціаром авіакомпанії, яка прикриває справжнього її власника чи власників, якими і є, скоріш за все, Гетманцеви.

Ну, і вишенька на тортику. У своїй декларації за 2020 рік Гетманцев вказав, що його мати, як пов’язана з ним особа, надала кредит у розмірі 650 000 доларів США особі на ім’я "Родріг". У декларації за 2021 рік він уже вказав, що це Родріг Еліас Мерхеж. що говорить про очевидний зв'язок їхньої сім’ї з ним. Тобто, одним з головних контрабандистів зброї та літаків з України до Ірану.

В інтерв’ю за жовтень 2020 р. Данило Гетманцев особисто визнав, що давав ці гроші. В ньому ж інтерв’ю він також стверджував, що його мати фактично володіє авіакомпанією, яка працює з авіакомпанією Мерхежа. Понад те, ця позика, за словами Гетманцева, ще й видавалася готівкою без відсоткової ставки. Тобто, без будь-яких документів та транзакцій. Щоб не можна було відслідкувати.

І все це можна продовжувати. Наприклад, Гетманцев є почесним президентом групи компаній "Jurimex". Як ви думаєте, інтереси якої компанії і власника вона обслуговувала? Правильно - у 2019 році "Jurimex" неодноразово обслуговували у судах України авіаційні компанії, пов'язані з Родригом Мерхежем.

Також, група компаній "Jurimex" захищала у суді ТОВ "ЄВРОПА ЕИР" (авіакомпанія "Europe Air"). Це компанія, яка перевозила техніку для російської ПВК "Вагнер" до Лівії. Адвокати Гетманцева здійснювали представництво ТОВ "ЄВРОПА ЕЙР" у суді проти Державної авіаційної служби України (ДАСУ).

Там вони доводили незаконність перевірки, яку проводив український держорган. Влітку 2019 року ТОВ "ЄВРОПА ЕЙР" втратила два літаки у Лівії. Згідно окремих джерел, літаки, що приземлилися у лівійській Аль-Джофрі були знищені вогнем турецького безпілотника Bayraktar ТВ2. Причиною стала підозра у доставці зброї військам Халіфи Хафтара, який воював проти, визнаного на рівні ООН. Уряду національної згоди. Удар нанесла Туреччина, у той час, коли росія підтримувала генерала Хафтара. який намагався захопити владу. До речі, потім борти цієї компанії під іншою назвою всплили в Центральноафриканській республіці з прибулими туди військовими радниками та бойовиками російських приватних військових компаній "Вагнера" та "Патріот".

На тлі цього трешу той факт, що Гетманцев був власником акцій власником оператора лотерей ТОВ "М.С.Л.", яка перебувала до 2018 року під санкціями РНБО через російських власників ("Альфа-груп" Фрідмана), вже навіть не сильно дивує. Правда, саме через цей факт у 2017 році Гетманцев провалив конкурс на посаду судді Касаційного адміністративного суду, оскільки Громадська рада доброчесності дала негативний висновок щодо нього.

Підсумуємо. Данило Гетманцев очолює ключовий Комітет фінансів та податкової політики в парламенті. Він є одним з головних дійових осіб влади Зеленського. І ця людина є креатурою прямої російської агентури. Яка допомогла йому побудувати кар’єру. Та пов’язала з операціями російських та іранських спецслужб. Все вищенаведене легко гуглиться і доступне у відкритому доступі.

Як ви думаєте, наскільки збільшує довіру західних союзників, Ізраїлю та США до нас присутність у владі Зеленського таких людей? Вигодованців прямих російських агентів офіційним рішенням США? Які напряму причетні до торгівлі з Іраном? А потім ми знову будемо заламувати руки й кричати, що нам мало зброї дають. Не знаю, чесно кажучи, які ще висновки з цього трешу зробити. Хіба один.

Думається, якби не повномасштабне вторгнення, то товариш Гетманцев міг би опинитися під санкціями США так само, як і його давні друзі та куратори – Сівкович та Деркач. Про що перед великою війною вперто ходили чутки серед самих "слуг народу". Таке враження, що пан Зеленський думає, що такі речі можуть забутися. Даремно.

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Новини

20:00
У суботу в Україні хмарно з проясненнями, дощі в центрі та на півдні
18:08
Смерть на колесах: чому китайські електромобілі становлять серйозну загрозу для нашої безпеки
17:04
"Після перемоги Революції Гідності": чому по Татарова, Портнова та інших зрадників з цієї кодли українці все одно прийдуть
16:58
Продаж картин Медведчука, які мають музейне значення, буде зупинений - АРМА
16:05
Генерал СБУ, покидьок Ілля Вітюк у 2014 році знімав Майдан з боку «Беркута» - Слідство.Інфо
15:33
Олександр Чупак: Чому держава не спроможна розв’язати демографічну проблему
13:18
Новини агентури ФСБ: нардеп Артем Дмитрук співпрацює зі священником УПЦ МП Чертиліним, якого підозрюють у держзраді, – Bihus.Info
12:18
Геть від москви: Молдова скоротила зовнішні торговельні відносини з рф до 3%
11:02
Перше збиття Ту-22М3 у повітрі: ЗСУ вразили літак за 300 кілометрів від України (ВІДЕО)
10:54
Ракетний удар рф по Дніпру та області: вбито 9 осіб, зокрема 3 дітей, понад 25 дістали поранення

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]