Клерк з апарату Кабміна 15 років зливав ФСБ таємні документи

|
Версия для печатиВерсия для печати

Остання передача документів відбулася напередодні війни. Але після вторгнення чиновник припинив співпрацю з ФСБ.

Працівник Секретаріату Кабміну 15 років шпигував на користь Росії. Це випливає з вироку Шевченківського районного суду м. Києва, який оприлюднено в Єдиному реєстрі судових рішень.

Суд визнав винним працівника Кабміну, який із липня 2000-го працював в Секретаріату уряду, а з 30 серпня 2019 року — на посаді старшого референта відділу аналізу кореспонденції та моніторингу виконання завдань Прем’єр-міністра.

За матеріалами справи, чиновника завербували у 2007 році. Чоловік, якого засуджений називає "колегою", попросив допомоги у копіюванні документів з обмеженим доступом, до яких чиновник мав допуск. Той погодився і скопіював теку з грифом «таємно», що містила державну таємницю.

Надалі, протягом кількох місяців, з періодичністю приблизно один раз на тиждень, засуджений копіював для знайомого документи, що містили державну таємницю, зокрема відомості у сфері оборони, діяльності Служби безпеки України, зовнішньої політики держави тощо. За ці послуги отримав 3000 доларів.

Тоді ж, 2007 року, чиновник прибув до Москви, де особисто познайомився з двома співробітниками 5-ї Служби Федеральної служби безпеки РФ, один з яких представився працівником Міністерства закордонних справ РФ. За грошову винагороду йому запропонували збирати та передавати РФ відомості щодо вектора зовнішньої політики України, ситуації в окремих регіонах, забезпечення обороноздатності, діяльності правоохоронних органів та спеціальних служб.

Після того протягом приблизно 3-6 місяців 2007 року чиновник копіював документи українського уряду, які містили відомості, що становлять державну таємницю, для подальшої передачі співробітнику 5-ої Служби ФСБ РФ. За це отримав близько 800 доларів.

У 2010-му співробітник 5-ої Служби ФСБ РФ зустрівся із чиновником і домовився, що той працюватиме самостійно, без свого "колеги", оскільки з останнім у росіян відбувся конфлікт.

Відомо, що з того часу засуджений заповнив для ФСБ анкету і росіяни присвоїли йому псевдонім «Григорий».

Чиновнику видали мобільний телефон і фотоапарат, щоб фотографувати документи, що циркулюють у Кабінеті Міністрів України, а також карти пам’яті для накопичення знімків.

Протягом наступних кількох місяців чиновник фотографував документи, що містили інформацію по лінії міжнародного співробітництва, обороноздатності, інфраструктурних проєктів тощо, до яких мав доступ на роботі, у тому числі з грифом «Для службового користування».

Надалі відбулася зустріч в одному з ресторанів на Невському проспекті у м. Санкт-Петербург. Чиновник передав ефесбешнику карту пам’яті з фотознімками документів і отримав 5000 доларів.

З кінця жовтня 2010-го і до лютого 2015 року чиновник через невстановлені судом причини не мав контактів із представниками спецслужб РФ, залишивши при собі наданий раніше співробітником 5-ої Служби ФСБ РФ мобільний телефон.

Взимку 2015-го на цей телефон зателефонував співробітник 5-ої Служби ФСБ РФ і попросив зустрітися в Мінську.

Чиновнику запропонували продовжити співпрацю. Він погодився на умовах грошової винагороди. Крім того, йому видали новий мобільний телефон із заздалегідь встановленим спеціальним програмним забезпеченням для конфіденційного зв‘язку.

У період 2015-2018 років обвинувачений знову фотографував документи й пересилав через захищені месенджери. За передану інформацію отримував від 2 до 5 тисяч доларів США під час особистих зустрічей у Білорусі, Кіпрі, у Вірменії та Азербайджані.

Влітку 2018-го у Баку обвинувачений був переданий на зв’язок іншому представнику спецслужб.

З того часу і по 7 лютого 2022 року він збирав службову інформацію у сфері оборони, економіки, правоохоронної діяльності та зовнішніх відносин України, що циркулює в системі документообігу Кабінету Міністрів України, роблячи фото і пересилаючи ФСБ. Йому платили від 4 до 10 тисяч доларів під час особистих зустрічей на території Азербайджану, Туреччини, Кіпру.

Зокрема, обвинувачений переслав копії таких документів: розвідувальний огляд (за період з 15 по 21 листопада 2021 року) «Тенденції розвитку безпекового середовища у світі та довкола України», розвідувальний огляд (за період з 22 по 28 листопада 2021 року) «Тенденції розвитку безпекового середовища у світі та довкола України», розвідувальний огляд (III квартал 2021 року) «Російська Федерація: воєнно-політичні аспекти», а також інформаційну довідку «Республіка Білорусь: вплив західних санкцій на економіку країни».

Ці документи мали гриф «Для службового користування».

7 лютого 2022 року обвинувачений надіслав працівнику ФСБ РФ відскановані зображення документів «Щодо невідкладних заходів реагування на виклики в енергетичній сфері», відскановані зображення довідок щодо проблемних питань, які потребують вирішення на Об’єкті № 1,2 Кабінету Міністрів України й довідки щодо практичної перевірки запасних пунктів управління окремих обласних державних адміністрацій з приміткою “таємно”.

Попався чиновник у квітні 2022 року.

Відомо, що 2 квітня 2022-го співробітник СБУ склав рапорт про виявлене кримінальне правопорушення. 6 квітня у чиновника вдома провели обшук. Уже 8 числа чиновник Кабміну свою вину визнав повністю і дав показання по суті підозри.

У судовому засіданні чиновник сказав, що після 24 лютого 2022 року, тобто повномасштабного вторгнення РФ в Україну, він перервав усі зв’язки з працівниками російських спецслужб, тепер шкодує про скоєне, покаявся, не очікував що його дії можуть призвести до подібних наслідків.

Дії ексчиновника були кваліфіковані як державна зрада, тобто шпигунство, надання іноземній державі та її представникам допомоги в підривній діяльності проти України, за попередньою змовою з групою осіб. Внаслідок його підривної діяльності настали тяжкі наслідки у вигляді повномаштабного вторгнення РФ на територію України.

В якості обставини, що пом’якшує покарання, суд зміг врахувати щире каяття та активне сприяння слідству.

Чиновника засудили до 12 років ув’язнення із конфіскацією всього майна, оскільки він скоював злочини за грошову винагороду, тобто з корисливих мотивів.

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Новини

18:06
Микола Штейнберг: Про ХАЕС 5,6 імені Галущенка
16:09
Як поліція та прокурори воюють зі справжніми фронтовиками
14:03
РФ загрожує підводній інфраструктурі ЄС і Північної Америки - НАТО
12:17
Влада пообіцяла солдатам на фронті по 70 тисяч, але грошей на це ще нема
11:04
Законопроект про мобілізацію нарешті направили на підпис президенту
10:04
Скеровано до суду справу нардепа "Батьківщини" Ніколаєнка, який збив на смерть 18-річну дівчину на Житомирщині
09:34
Типовий український прокурор Олександр Гуцуляк стрімко багатіє під час війни, мешкає в котеджі за 18 мільйонів і їздить на авто преміум-класу – Bihus.Info
08:00
ГЕНШТАБ ЗСУ: ситуація на фронті і втрати ворога на 16 квітня
21:22
Шайка "непридатних до військової служби" виродків з України веде розкішне життя за кордоном, їм допомогли ВЛК, ТЦК і ГУР Буданова (ВIДЕО)
20:55
Єврокомісія погодила виділення Україні €50 млрд на реформи

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]