Ключові галузі російської економіки виявляться безпорадними без іноземних програм

|
Версия для печатиВерсия для печати

Ключові галузі російської економіки ризикують виявитися марними без іноземного програмного забезпечення: сучасне обладнання, яке використовується на російських підприємствах, нафтогазових свердловинах і навіть у сільському господарстві, може зупинитись без підтримки з боку іноземних правовласників.

Російські аналоги не можуть замінити іноземні програми навіть частково через свою неповноцінність, зазначає агентство Bloomberg.

"Залежність росії від іноземного програмного забезпечення для управління заводами, фермами та нафтовими родовищами перетворюється на гігантський головний біль для вітчизняної промисловості, оскільки все більше IT-компаній йдуть з ринку у відповідь на вторгнення президента владіміра путіна в Україну", - пише видання.

Догляд постачальників устаткування, верстатів і виробничих ліній часто не такий небезпечний з погляду наслідків, як відсутність програмного забезпечення цих агрегатів. Аналітик по росії компанії IDC Олена Семеновська зазначає, що пошук альтернатив зарубіжному програмному забезпеченню стає ключовою проблемою російської промисловості, яка зіткнеться зі складнощами в розвитку.

«Російські аналоги значно слабші, а потреба в них вкрай висока. Багато компаній бачать вихід у старих чи піратських копіях ПЗ, але це шлях у нікуди», — каже вона.

Високотехнологічні виробництва в принципі не можуть покладатися на такі рішення, зазначає директор з інформаційних технологій «Сєвєрсталі» Сергій Дунаєв. Якість деякої продукції обнулюється при помилках у соті частки міліметра, такі «незначні» дефекти роблять дорогий товар абсолютно марним, зазначає він. З аналогічними проблемами стикаються практично усі російські галузі, повідомляє агентство. 

Особливо складно буде російській нафтогазовій галузі: ухід іноземних компаній залишив російські нафтогазові концерни без складних програм геологорозвідки та видобутку. Російські аналоги можуть покрити лише 5–10% попиту, зазначав перший заступник міністра енергетики Павло Сорокін. При цьому без пошуку альтернатив на росію очікує стрімкий обвал видобутку нафти, оскільки більшість свердловин у країні вже є такими, що важко розробляємих, і розробляти їх без сучасних технологій просто неможливо. 

"Надскладне програмне забезпечення для сейсморозвідки, моделювання пластів, буріння та гідророзриву пластів не знадобиться, якщо у нас не буде обладнання для всіх цих процесів", - заявив Сорокін у ході Петербурзького міжнародного економічного форуму (ПМЕФ).

Навіть виробництво м'яса ризикує зіткнутися з проблемами через залежність від іноземного програмного забезпечення. Агентство наводить як приклад промислові потужності холдингу «РусАгро». Голова правління Максим Басов під час ПМЕФ зізнався, що холдинг не має плану «Б» на випадок відходу постачальника програмного забезпечення з управління виробництвом на заводах компанії. 

Не менш важкі наслідки очікуються у сфері телекомунікацій та зв'язку. Агентство зазначає, що після відходу з російського ринку лідерів в галузі зв'язку російська галузь прагне хоча б зберегти те, що було досягнуто, проте про подальший розвиток галузі не йдеться. Причому швидкість мобільного інтернету в росії вже почала падати, а найбільші компанії змушені проводити ревізію обладнання, щоб зберегти рівень зв'язку на прийнятному рівні. Про прискорений перехід на 5G також не йдеться.

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]