Книжковий ринок України виріс утричі - гендиректор видавництва «Фоліо»

|
Версия для печатиВерсия для печати

Програма "єПідтримка", завдяки якій українці можуть витратити тисячу за вакцинацію на книги, суттєво підтримала видавців.

Про це у програмі "Дисиденти" телеканалу "Дом" розповів видавець, генеральний директор та основний власник видавництва "Фоліо" (м. Харків) Олександр Красовицький.

"Якщо говорити про сьогоднішню ситуацію на книжковому ринку, безумовно, жахливим був 2020 рік, під час якого продаж книжок упав приблизно на 35-40%. У 2021 році падіння трохи пригальмувалося, але воно було. І був дуже сильний хід української влади, коли наприкінці 2021 року запровадили програму "єПідтримка". І ми сьогодні маємо приблизно триразове зростання книжкового ринку в порівнянні з тим самим періодом минулого року", — повідомив видавець.

Красовицький зазначив, що програма "єПідтримка" повернула до книгарень не лише колишніх читачів, а й привернула увагу людей, які раніше не купували книги.

"До книгарень (як вуличних, так і в інтернеті) прийшли люди, які, можливо, ніколи раніше не купували книги або не купували останні 20-30 років. Це дуже важливий ефект, тому що багато хто з них повернеться на книжковий ринок вже зі своїми грошима. Це питання не стільки грошей, тому що книга не набагато дорожча за найпростіші продукти харчування. А це питання звички, менталітету, якогось набору умовностей, і зараз ці умовності були поламані", — акцентував він.

Звісно, важливим чинником у розвитку книжкового ринку є ціна. Її можна знизити шляхом, наприклад, видання книг у м'якій обкладинці. Красовицький уточнив, що собівартість покетбуків у півтора-два, іноді навіть утричі нижча, ніж аналогів на хорошому папері та у твердій палітурці. Але для виходу на прибуток все одно потрібні великі тиражі.

"У розвинених країнах частка книг у м'якій обкладинці дуже велика. В Україні вона маленька. Чому? Тому що низькі тиражі. За низьких тиражів ефект зниження ціни від переходу до м'якої обкладинки майже нівелюється. Щойно на книжковому ринку України будуть тиражі хоча б у середньому 5 тис. (примірників – ред.), то й ринок стане справжнім ринком, і книга у м'якій обкладинці ввійде до кожного дому", — розповів він.

Наступним чинником, який допоможе розвитку книжкового ринку в Україні, є запровадження певної монополії вітчизняної літератури.

"Безумовно, ще одним фактором дуже важливим є те, що Україна має нарешті стати монопольним книжковим ринком, як монопольними є більшість книжкових ринків у світі. Наприклад, Франція не ввозить французькі книги з-за кордону. Канада чи Америка не ввозять (англомовні – ред.) книги з Великої Британії", — пояснив видавець.

Як повідомляв Укрінформ, за даними Міністерства культури та інформаційної політики України, за програмою “єПідтримка” українці витратили на культуру та креативні індустрії майже 1,8 млрд грн. Серед найпопулярніших видів витрат: книжкові магазини – 908 млн грн; кінотеатри – 579 млн грн; театри, концерти та розважальні послуги – 302 млн грн.

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Новини

20:00
У суботу в Україні хмарно з проясненнями, дощі в центрі та на півдні
18:08
Смерть на колесах: чому китайські електромобілі становлять серйозну загрозу для нашої безпеки
17:04
"Після перемоги Революції Гідності": чому по Татарова, Портнова та інших зрадників з цієї кодли українці все одно прийдуть
16:58
Продаж картин Медведчука, які мають музейне значення, буде зупинений - АРМА
16:05
Генерал СБУ, покидьок Ілля Вітюк у 2014 році знімав Майдан з боку «Беркута» - Слідство.Інфо
15:33
Олександр Чупак: Чому держава не спроможна розв’язати демографічну проблему
13:18
Новини агентури ФСБ: нардеп Артем Дмитрук співпрацює зі священником УПЦ МП Чертиліним, якого підозрюють у держзраді, – Bihus.Info
12:18
Геть від москви: Молдова скоротила зовнішні торговельні відносини з рф до 3%
11:02
Перше збиття Ту-22М3 у повітрі: ЗСУ вразили літак за 300 кілометрів від України (ВІДЕО)
10:54
Ракетний удар рф по Дніпру та області: вбито 9 осіб, зокрема 3 дітей, понад 25 дістали поранення

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]