Ліквідація МСЕК: і знов шоу, яке вдарить по людям

|
Версия для печатиВерсия для печати

"Перші перевірки областних Медико-соціальних експертних комісій відчинили скриньку Пандори. Кожен день зʼявляються новини про тих чи інших керівників МСЕК, в яких виявляють мільйони доларів готівкою, велику кількість квартир, будинків, земельних ділянок та машин. І не дивно. В період війни така установа може бути не тільки можливістю збільшити статки, але й отримати справжню владу. В черзі до начальника МСЕК стоять і бізнесмени, і прокурори, і ще багато представників "корисних" професій. Достатньо подивитись на сімейний підряд, де мати голова МСЕК, встановлює інвалідність, син очолює регіональний пенсійний фонд і встановлює приємну пенсію.

А клієнт, новоспечний інвалід-пенсіонер з посадою прокурора, все це прикриває. Причому найсмішніше тут, що заробив він свою інвалідність виключно тому, що опікувався проблемами народу, працював за справами. Єдине, що можна заробити таким чином, це хіба що геморой, але не впевнена, що він може бути справжньою підставою для призначення ступеню обмеження фізичних можливостей. Хоча випадки такі були. І це при тому, що людину без кінцівки можуть довго "маринувати", перед тим як визнати нарешті ступінь інвалідності.

Або ж інший варіант, коли син такого підпільного "корейко" від медицини стає радником Президента України і отримує можливість впливати на рішення, що стосуються всієї країни. Сьогодні от виявили на Миколаївщині чергового голову МСЕК. Там, правда, "копійки" - якісь жалюгідні 450 тис доларів, ювелірка і три квартири.

Звичайно, всі радіють, що викрили чергового любителя спати на мішках з валютою. Але що далі? Посадять цих, знайдуться інші, бо є попит. Відповідь вже давно знайдена і навіть опрацьована в інших нших держорганах – цифровізація.

На мій погляд, необхідно максимально автоматизувати все. Наприклад, для отримання інвалідності людина йде до сімейного лікаря, той призначає аналізи та інструментальні дослідження, бажано, в недержаних лабораторіях та дослідних центрах. Всі ці дослідження мають бути чітко затверджені згідно протоколів лікування, щоб унеможливити призначення непотрібних. На основі цих даних вже приймається рішення або одразу призначити ступінь інвалідності, тобто автоматично, або ще запросити на медичну комісію, яка має проводитись під відеозапис.

Всі ці дані – результати досліджень та запис медико-соціальної експертизи можуть зберігатись в медичній системі, доступ до якої є лише у певних державних посадовців. В доступ цей можна буде отримати лише за рішенням суду у випадку, якщо порушена кримінальна справа.

Звичайно, я значно спрощую, але треба прибрати у МСЕК саму можливість робити будь-кому виключення за гроші. А люди, які лишилися кінцівки, мають проблеми з серцем чи інші важкі проблеми зі здоровʼям, не будуть сидіти в довжелезних чергах, ще і ще раз проходити незрозумілі дослідження і навіть платити гроші, щоб отримати те, що належить за законом.

Схоже, набридло читати про корупцію в черговій МСЕК і Президенту Зеленському, тим більше, що майже всі, схоплені за руку або були членами його "Слуги народу", або були дотичні до неї. Тому було прийняте вірне, але, на мій погляд, поспішне рішення. Сьогодні Президент підписав наказ, яким з 31 грудня ліквідується МСЕК,а МОЗ і Мінцифри мають розробити план цифровізації процесу отримання інвалідності.

Пропозиції на створення нової системи мають бути готові вже через два тижні. Що можна створити з нуля за такий час, сказати складно. Знов віз поперед кобили та зайві проблеми для людей, які і без того не мають здоровʼя. Але таке враження, що у нас будь-які зміни іншим чином і не відбуваються."

Автор: Тетяна Галковська, оглядач Цензор.НЕТ

Зображення вгорі: так виглядала черга в реєстратуру в одній з поліклінік ВЛК у 2023 році. Джерело

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Новини

12:04
Про так звану "евакуацію", на якій піариться влада: через соціально-економічні труднощі переселенці повертаються на окуповані території та в прифронтові міста - Лубінець
11:15
Більше половини керівників і лікарів МСЕК на Харківщині мають пенсії, багато хто має значні статки, - Харківський антикорупційний центр
10:03
Ліквідація МСЕК: і знов шоу, яке вдарить по людям
09:01
Усі відповідальні за роботу МСЕК знаті з посад, медико-соціальні експертизи тепер проводитимуть у кластерних і надкластерних лікарнях, - Ляшко
08:00
Ворог окупував Новосадове і просунувся на кількох напрямках
20:00
В Україні у середу тепло до +10-18°, тумани
19:33
Податківиця-"слуга" Хотенко позичила 2,8 млн грн у 12-річного сина та отримала дві квартири в подарунок від матері - громадянки рф
19:08
МСЕК ліквідують з 31 грудня – президент ввів у дію рішення РНБО
18:11
В органах прокуратури втричі більше осіб з інвалідністю, ніж у середньому серед населення, а серед начальників – 38%
17:10
Генпрокурор Костін йде з посади - він тікає від відповідальності

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністерство оборони закликало громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях.

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]