Імідж Швейцарії як надійного притулку для світових еліт похитнувся: деталі скандалу з Credit Suisse

|
Версия для печатиВерсия для печати

За кілька днів до поспішно скликаної пресконференції ввечері в неділю, яка потрапить на перші шпальти світових видань, політична еліта Швейцарії таємно готувала крок, який сколихне світ. У той час як центральний банк країни та фінансовий регулятор публічно заявляли, що Credit Suisse залишається на плаву, за закритими дверима тривала гонка за порятунок другого за величиною банку країни, повідомляє Reuters.

Credit Suisse – міжнародна фінансова група, яка працює в сферах приватного та інвестиційного банкінгу і керування активами. Заснована в 1856 році. 

Низка подій призвела до знищення одного з (фінансових) флагманів Швейцарії, злиття, підтримане 260 мільярдами швейцарських франків ($280 млрд) державних коштів, і кроку, який перевернув світові фінанси: надання переваги акціонерам банку на шкоду інвесторам облігацій.

Швейцарія і статус надійного притулку для світових еліт

 Події, що розгорталися в країні, яка не має виходу до моря, — довгому бастіоні політичного нейтралітету, який закріпив за нею статус надійного притулку для багатих еліт — суперечать одному з ключових уроків фінансової кризи 2008 року. Порятунок зосереджує ще більші ризики в одному банківському гіганті, UBS Group AG.

Більше того, змусити власників облігацій пом’якшити удар по інвесторам акцій від зв’язку між UBS і Credit Suisse, що стурбувало кредиторів, підвищивши їхні витрати на запозичення, створивши загрозу світовому економічному зростанню.

Національний банк Швейцарії відмовився від коментарів, а міністерство фінансів не відповіло на запит про коментарі.

Потертий роками скандалів і втрат, Credit Suisse протягом місяців боровся з кризою довіри, яку він сам створив. За лічені дні його фінал вже здається цілком реалізованим. 

Незабаром після того, як 12 березня з’явилася новина про те, що Сполучені Штати втручаються, щоб гарантувати всі депозити двох кредиторів середнього розміру, які намагаються задовольнити попит на готівку, у центрі уваги була Credit Suisse і те, як вона підтримуватиме довіру вкладників.

За останні три місяці 2022 року клієнти вже забрали 110 мільярдів доларів своїх вкладень із банку, що базується в Цюріху, відтік, який він намагався скасувати.

Співробітник, який був посередником у порятунку низки європейських банків під час фінансової кризи, на умовах анонімності сказав Reuters, що після того, як він побачив банківський крах у США, було мало сумнівів, що UBS буде покликано підтримати Credit Suisse.

13 березня банкір зателефонував в UBS і попередив найбільшого у світі менеджера капіталом про те, що він повинен підготуватися до дзвінка від швейцарської влади.

У середу, через два дні, Credit Suisse охопила повномасштабна криза. Коментарі голови Національного банку Саудівської Аравії Аммара Аль Худайрі, який сказав, що він не може інвестувати далі в швейцарський банк, призвели до падіння акцій Credit Suisse.

Не мало значення те, що найбільший інвестор Credit Suisse також підтвердив довіру до кредитора. «Вони є глобально системно важливим банком, тому... контролюються щодня», — сказав він Reuters. «Немає таких сюрпризів, як у банку середнього розміру в США. Це зовсім інша екосистема».

Джерело, яке продовжувало консультувати UBS з приводу злиття, повідомило Reuters, відмовившись повідомити цифри, послідувало значне відтік депозитів.

У банківському центрі Цюріху та Берні, столиці альпійської держави, зростав тиск. Проте, коли почалися дискусії щодо порятунку Credit Suisse, швейцарські регулятори FINMA та Швейцарський національний банк заявили, що «проблеми деяких банків у США не становлять прямого ризику зараження для швейцарських фінансових ринків», визнаючи, однак, що вони фінансуватимуть банк із необмеженим доступом до фінансування.

Credit Suisse також демонструвала стабільність. Банк повідомив Reuters у четвер, що його середній коефіцієнт покриття ліквідністю, ключовий показник того, скільки активів, схожих на готівку, має банк, не змінився з 8 по 14 березня, незважаючи на світову банківську кризу.

Міністр фінансів Швейцарії Карін Келлер-Суттер, колишня перекладачка та вчителька, яка працює лише кілька місяців, повідомила на недільній конференції для ЗМІ, що додаткову підтримку для Credit Suisse було погоджено, але вона трималася в таємниці через побоювання викликати паніку у людей послідовними екстреними оголошеннями.

Вона сказала, що перебувала в тісному контакті з міністром фінансів США Джанет Єллен і міністром фінансів Великобританії Джеремі Хантом. Обидві країни мають великі дочірні компанії Credit Suisse, в яких працюють тисячі людей.

З Європейським центральним банком у Франкфурті було набагато менше спілкування, сказав один із знайомих з цим питанням. Філії Credit Suisse у Люксембурзі, Іспанії та Німеччині були набагато меншими.

Європейські регулятори були, зокрема, стурбовані тим, що швейцарці можуть накласти збитки на власників облігацій - радикальний крок, який вони зробили, оскільки витрати на порятунок зросли для платників податків.

"Вони зробили це самостійно", - сказав чоловік, побажавши залишитися неназваним, описавши результат як "великий сюрприз".

Представник FINMA сказав, що, незважаючи на те, що Credit Suisse наголошує на Британії та США через масштаби бізнесу в цих країнах, він також поінформував європейські органи влади.

Однак не всі трималися в невіданні.

Корені швейцарського  банку тянуться і на Близький Схід

Саудівські інвестори, які володіють приблизно 10% акцій банку, чинили тиск на швейцарців, попереджаючи, що вони можуть подати позов до суду, якщо не повернуть частину своїх неуспішних інвестицій, сказала інша особа, обізнана з цим питанням.

Національний банк Саудівської Аравії не відразу відповів на запит про коментар

«Гроші повинні були звідкись узятися», — сказав один із чиновників, які брали участь у переговорах.

Правління Credit Suisse, зацікавлене в збереженні певної єдності в дедалі більш суперечливій обстановці, підтримало їх і наполягало на виплаті акціонерам, сказав він.

Ризики підтримки Credit Suisse

Регулятори також хотіли уникнути ліквідації акціонерів, що призвело б до ліквідації банку, потенційно ще більшого головного болю для нації та втрати обличчя лише через кілька годин після підтримки Credit Suisse.

Зрештою швейцарці погодилися, вирішивши знищити 16 мільярдів франків облігацій, компенсувавши акціонерам 3 мільярди франків і перевернувши ключовий принцип банківського фінансування з ніг на голову, а саме, що акціонери, а не власники облігацій, першими отримують удар від банкрутство банку.

Це знаменує собою ганебний кінець установи, заснованої Альфредом Ешером, швейцарським магнатом, якого ласкаво прозвали королем Альфредом I, який допомагав будувати залізниці країни. Credit Suisse банки багатьох швейцарських компаній і громадян, включаючи міністра фінансів Келлер-Суттер.

Як щодо платників податків?

У неділю, коли група швейцарських чиновників і керівників оголосила про угоду, вони не розкаялися.

"Це не порятунок", - сказала Келлер-Саттер журналістам. Томас Джордан, голова центрального банку, захистив пакет, оскільки це було необхідно для протидії будь-якому ширшому шоку.

"Платник податків у цьому сценарії має менший ризик", - сказала Келлер-Саттер. «Банкрутство було б найвищим ризиком, тому що вартість швейцарської економіки була б величезною».

Тим не менш, ринки переживають через надзвичайний поворот подій.

«Коли ти банк для мільярдерів, депозити можуть розлетітися дуже швидко», — сказав один із фігурантів. «За три дні можна померти».

(1 долар = 0,9287 швейцарських франків)

Фото з відкритих джерел


На цю тему:

Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]