Марія Очеретяна: Дороге задоволення - українські паспорти тепер видаватимуть по-новому

|
Версия для печатиВерсия для печати

"Заради українського паспорта потрібно буде скласти іспити з історії України та основ Конституції. Кабінет міністрів визначив механізм, за яким це буде відбуватися.

Досі для того, щоб отримати українське громадянство потрібно було скласти лише іспит з української мови. Рік тому, у квітні 2023-го, президент підписав закон, який вводить іспити ще з історії та основ Конституції. Однак для того, щоб цей закон запрацював, Кабмін мав визначити механізм складання іспитів.

Щоб скласти іспити, претендент має зареєструватися через свій електронний кабінет і заповнити заявку в електронній формі. Науково-методичний центр вищої та фахової передвищої освіти розглядає заявку та впродовж 5 робочих днів дає відповідь. У ній буде інформація про місце, день, час, умови та вимоги до складання іспитів.

Під час іспитів відбуватиметься відеофіксація, тому підглянути у шпаргалку не вийде. Відповісти потрібно буде на 45 тестових завдань: 20 – з основ Конституції України та 25 – з історії України. Кожне завдання має чотири варіанти відповіді, один із яких є правильним. Іспит триває 45 хвилин і вважається складеними, якщо людина правильно відповіла на 15 запитань про Конституцію та на 20 – про історію. Процедура буде дуже прозорою, адже компʼютер автоматично покаже кандидату результати.

Якщо кандидат впорався з питаннями, він отримає сертифікати за обидва предмети. Якщо ж ні – спробувати ще раз можна буде через 4 місяці або пізніше. Кількість спроб – безмежна, однак варто памʼятати, що вони не безоплатні. За першу спробу потрібно буде заплатити приблизно 8 тисяч гривень, а кожна наступна коштуватиме близько 4 тисяч. Ця сума буде змінюватися, бо підвʼязана під прожитковий мінімум. Так, бути українцем – це дороге задоволення.

Якщо з першого разу вдалося скласти лише один предмет, кандидат все одно отримає з нього сертифікат. Наприклад, вам вдалося скласти історію, а от знання Конституції ще треба підтягнути. Ви отримаєте сертифікат з історії, а наступного разу відповідатимете лише на питання про Основний закон.

Не потрібно складати іспит лише кільком категоріям людей, які хочуть отримати український паспорт. Це ті, кого суд визнав недієздатним, а також люди з інвалідністю, пов’язаною з порушеннями зору, слуху чи мовлення. Звільняються від іспиту на громадянство і люди, які мають психічні розлади. Звісно, усім їм необхідно буде надати документальні підтвердження.

Механізм зрозумілий, однак це не означає, що іспити почнуть проводити вже завтра. Потрібно ще скласти перелік питань, розробити нормативи, організаційне та технічне забезпечення. Приклад, як це може працювати, вже є. За схожою процедурою відбувається іспит з української мови.

Іспити на знання історії та основ Конституції – однозначно правильне рішення. Людина, яка хоче отримати український паспорт, має добре розуміти контекст нашої держави. Підготовка до іспитів допоможе їй із цим.

Однак наприкінці я все-таки додам ложку дьогтю. Наша міграційна політика – дуже неоднозначна та нелогічна. У січні Володимир Зеленський вніс до парламенту розрекламований законопроєкт про множинне громадянство. Його досі не розглянули навіть у першому читанні.

Але це – ще одна величезна тема, яку мої колеги досліджували в подкасті "Почуті По суті"."

Автор: Марія Очеретяна, Центр спільних дій

(Джерело).

Зображення з відкритих джерел

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Новини

20:06
7 вересня в Ураїні опади не очікуються, мінлива хмарність з температурою до +28
19:10
США оголосили винагороду в $10 млн. за кожного кіберзлочинця хто зламував українські держспортали
18:38
США пригрозили санкціями країнам, які відкривають філії російських банків
17:25
Серед інвесторів у криптовалюту Дурова є компанії, які брали участь у мародерстві окупованих територій України
16:24
Судитимуть ексначальника курсу Академії сухопутних військ у Львові, який бив та принижував курсантів
15:19
Німеччина надасть Україні ще дванадцять самохідних гаубиць Panzerhaubitze 2000
14:20
СБУ затримала агентурну групу рашистів, яка «полювала» на будівлі ТЦК та нафтобази на Кіровоградщині
13:41
В Україні зібрано понад 35 млн тонн нового врожаю
12:28
Російські загарбники нанесли удар по Павлограду, є загиблі та поранені
11:35
Ціни на картоплю в Україні сягнули максимуму за 10 років

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністерство оборони закликало громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях.

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]