Мегабанк виводять з ринку, він неплатоспроможний

|
Версия для печатиВерсия для печати

Національний банк відніс Мегабанк до категорії неплатоспроможних через суттєві порушення в частині оцінки кредитного ризику, інсайдерське кредитування та невиконання плану докапіталізації.

Про це повідомила пресслужба Національного банку.

Ще 3 лютого, до початку повномасштабного вторгнення, банк було віднесено до категорії проблемних. Регулятор каже, що Мегабанк мав суттєві порушення в частині оцінки кредитного ризику, систематичного  кредитування пов’язаних осіб (інсайдерське кредитування), значний обсяг непрофільних активів на балансі та невиконання плану докапіталізації/реструктуризації за результатами стрес-тесту 2021 року.

Водночас відтоді Мегабанк не виконав вимоги НБУ щодо усунення порушень протягом визначеного регулятором терміну, та неприведення роботи банку у відповідність до законодавства. Це стало підставою для віднесення Мегабанку до категорії неплатоспроможних з подальшим виведенням його з ринку.

"Проблеми в діяльності банку не були спричинені запровадженням воєнного стану. Вони почалися задовго до початку війни", – наголосили в НБУ. Регулятор підкреслив, що "неодноразово звертав увагу керівництва банку та його акціонерів на наявність потенційних ризиків у діяльності банку".

Згідно законодавства акціонери банку повинні вживати своєчасних заходів, аби запобігти настанню неплатоспроможності банку, чого не було зроблено з боку акціонерів Мегабанку, аби вчасно і повністю виконувати зобов'язання перед клієнтами і проводити платежі. Як зазначає НБУ, про це свідчать численні скарги, що надходили до регулятора після віднесення банку до категорії проблемних.

Частка Мегабанку становила 0,46% від чистих активів платоспроможних банків. Віднесення його до категорії неплатоспроможних жодним чином не впливає на стабільність банківського сектору України, який сьогодні є стійким та платоспроможним.

Наголошується, що вкладники-фізособи отримають відшкодування в повному розмірі вкладу від Фонду гарантування. Загалом можлива сума виплат гарантованої суми вкладникам на 21 травня становить 4,4 млрд грн.

За словами першої заступниці голови НБУ Катерини Рожкової, на рахунках юридичних осіб у банках знаходиться ще 2,5 млрд грн, з яких 1,4 млрд грн – кошти "Українських енергетичних машин" ("Турбоатом"). Також банк має борг перед Мінфіном за кредитом Європейського інвестбанку на суму близько 500 млн.

Картотека (невиконані платежі) на ранок 3 червня становили 30 млн грн, зокрема за комунальними підприємствами Харкова. "Невиконані зобов'язання значно більші, бо останнім часом банк взагалі перестав виконувати зобов’язання перед фізособами, підприємцями, малим та середнім бізнесом, ФОПами – але він не відображав це як картотеку, і ми збирали її лише по скаргах клієнтів", – додала Рожкова.

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Новини

20:00
У середу в Україні сухо на півдні та сході, ніччю - заморозки
18:07
Юрій Ніколов: Корупційна історія Сольського - для розуміння того, наскільки укорінена в Україні корупція
17:57
"Porsche на тестя": у заступника начальника поліції Дніпра знайшли 14 млн незаконних активів
17:34
"Довічне" отримав нацгвардієць, який розстріляв своїх співслужбовців на заводі Південмаш у Дніпрі
16:03
На Волині сержант отримав 15 років тюрми за вбивство двох добровольців
15:02
Ціна на газ для населення залишиться незмінною до травня 2025 року
14:06
Захід нарешті помітив російських терористів у рясах
13:59
ДП "Документ" тимчасово не видає документи за кордоном
12:03
Сергій Удод ("Гудвін"): Як організувати ефективну медслужбу в батальйоні
11:03
Звичайне шахрайство: жителі "хрущовки" з Нетішина переказали понад 3,6 млн грн партії "Слуга народу" - Рух "Чесно" викрив мережу фіктивних донорів партії влади

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]