На Чернігівщині піп УПЦ МП примудрився приватизувати древній козацький храм

|
Версия для печатиВерсия для печати

У Носівці в розпалі релігійні пристрасті довкола конфесійної приналежності Свято-Троїцького храму, що є пам’яткою архітектури місцевого значення та має відповідний охоронний номер.

Про це повідомляє Чернігівщина.

До цього часу у церкві править духовенство УПЦ МП, однак частина носівчан організувала збори релігійної громади, на яких більшістю проголосовано змінити конфесійну приналежність храму до ПЦУ. У Свято-Троїцькій церкві УПЦ МП організувало паралельні збори парафіян, на яких ухвалили протилежне рішення – залишитись під омофором митрополита Онуфрія. Але цікаво інше: як з’ясувалося на зборах прихильників ПЦУ, пам’ятку архітектури кінця 18 століття приватизовано так званою релігійною громадою УПЦ МП, серед власників є нинішній настоятель Михайло Гулик.

30-го квітня в Носівському Будинку культури відбулись збори носівчан, на яких постало питання переходу релігійної громади УПЦ МП Свято-Троїцької парафії м. Носівки до Православної Церкви України.
На зборах були присутні майже 200 громадян з місцем реєстрації в Носівці.

«На збори запросили священиків УПЦ Михайла Гулика та Василя Петухова, але батюшка Михаїл з невідомих причин не з’явився, – пише носівчанин Валерій Фурса. – Мирним, демократичним шляхом зібрання прийняло рішення про перехід до ПЦУ. За перехід проголосували понад 180 присутніх, проти переходу – 7, один – утримався».

На зборах в будинку культури голосували по паспорту.

Громада також висловила довіру священику Василю Петухову.

Разом з голосуванням було створено робочу комісію задля вирішення питань, які виникли у зв’язку з переходом храму.

Паралельно до зборів носівчан прихильники УПЦ МП провели власне зібрання у храмі.

Як стверджують в УПЦ МП, в церкві зібралося сотні вірян, які «засвідчили підтримку багаторічному настоятелю і "відродителю храму" протоєрею Михаїлу Гулику у зв’язку з брудною кампанією окремих носівських чиновників та народних депутатів щодо нього у соціальних мережах».

В УПЦ МП називають прихильників ПЦУ провокаторами, яких «зібралося лише кілька десятків», натомість зазначили, що на їхніх зборах були присутні понад 400 вірян. Були це носівчани чи привезені з району прихильники – невідомо.

Прихильники Православної Церкви України зазначають, що процес переходу буде тривалий, адже попереду суди! Як з’ясувалося, древній козацький храм, історична та культурна пам'ятка Носівки, є приватною власністю.

«Ще у 2003 році Михайло Гулик приватизував храм разом з іншими приміщеннями, розташованими на прилеглій території – від недільної школи до туалету включно. Через це постало питання у судовому порядку повернути місту нашу святиню. А це досить тривалий час. І комусь доведеться пройти довгий шлях ганьби», – пише активіст Валерій Фурса.

Схоже, проблема приватизації діючих храмів громадою УПЦ МП – не нова для Чернігівщини.

Так, учасник війни з Росією Євген Косяненко пише, що подібна ситуація і в Борзні.

«У Борзні і в районі московські попи теж поприватизовували церкви ще десь в 2005 році, «щоб розкольники не захопили»... Я думаю, що для попів на це була пряма вказівка від їхнього начальства і активне сприяння місцевих органів влади», – стверджує воїн.

Довідка

Свято-Троїцька церква є головною пам'яткою Носівки і району. Збудована у 1765 року ніжинськими майстрами на замовлення священика Лукашевича.

Рішенням Чернігівського облвиконкому від 19 лютого 1985 № 75 Троїцька церква визнана пам'ятником архітектури місцевого значення.

На облік взята рішенням облвиконкому від 28 квітня 1987 № 119.

Балансова вартість – 39 769 100 грн.

Відповідно до рішення вісімнадцятої сесії Чернігівської обласної ради сьомого скликання від 26 червня 2019 року № 59- 18/VII включена до «Переліку об'єктів нерухомості – пам'яток архітектури, які включаються до Переліку об'єктів спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Чернігівської області та перебувають на бухгалтерському обліку управління містобудування та архітектури Чернігівської обласної державної адміністрації».

Вгорі: священник Михайло Гулик, який приватизував храм

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]