Електронне шпигунство: на дахах посольств РФ у Європі майже 200 антен, а вислані «дипломати» їх обслуговували

|
Версия для печатиВерсия для печати

З початку 2022 з європейських країн було вислано близько 400 російських дипломатів - це абсолютний рекорд. Коли не вистачає живих розвідників, особливого значення набуває техніка. На приміщенні будь-якого посольства буде багато антен — і це нормально. Дипломатам (і розвідникам з дипломатичними паспортами) необхідно зв'язуватися зі своїм посібником з використанням швидких, стійких, захищених та незалежних від країни перебування каналів. Але, на думку фахівців, кількість антен на дахах представництв Росії у європейських країнах значно перевищує потреби зв'язку.

Видання Досьє пояснює, як влаштовано посольську радіорозвідку рф.

Що це за антени, навіщо на дахах посольств встановлені незрозумілі ящики-контейнери, як це може бути пов'язане з висилкою сотень представників дипкорпусу і чому антена в Брюсселі може накрити пів-Європи — у першій частині розслідування ESPIOMATS, проведеного Центром «Досьє» спільно з Delfi (Естонія), De Tijd (Бельгія), Expressen (Швеція), Frontstory (Польща), ICJK (Словаччина), LRT (Литва), VSquare (Центральна Європа).

Антени на дахах

Класичні супутникові тарілки - параболічні антени, складніші антени Кассегрена, спрямовані грати Яги-Уда, магнітні петлеві антени та прості вертикальні штирі - такий набір знайдеться на дахах  більшості посольств Російської Федерації. У кожної з них свій спектр завдань. Начебто ніякого криміналу, у всіх є цілком легальне і зрозуміле призначення. Складність у тому, що, дивлячись на них зовні, ви ніколи не зможете зрозуміти, чи використовується це обладнання для електронного шпигунства (SIGINT).

За допомогою всієї відомої простої параболічної антени можна встановлювати супутниковий зв'язок та мікрохвильову ретрансляційну лінію або посилювати сигнал бездротового інтернет-маршрутизатора. А ще вона може визначати місце розташування кораблів, літаків і керованих ракет у якості радіолокаційної антени.

Параболічні антени на посольстві Росії в Республіці Македонія (Google Earth). Фото з відкритих джерел

Параболічні антени на посольстві Росії у Словацькій Республіці (ICJK). Фото з відкритих джерел

Параболічні антени та грати Яги-Уда на посольстві Росії в Республіці Хорватії (Google Earth). Фото з відкритих джерел

Штирьові антени взагалі практично універсальні. Втім, на відміну від параболічних, штирьові, магнітні петлеві антени або ґрати Яги-Уда зазвичай не можуть забезпечити зв'язок посольства з російським МЗС — натомість дозволяють перехоплювати сигнали в країні перебування — від переговорів місцевих таксистів до стільникового зв'язку.

Вертикальні та магнітні петлеві антени на посольстві Росії у Королівстві Швеція (Expressen). Фото з відкритих джерел

Переговори європейців – як на тарілці

«Сьогодні супутникова тарілка це така класика. Зараз це найкращий спосіб для посольства отримувати та відправляти цифрові дані. Приватне з'єднання з рідною країною все ж таки набагато надійніше, ніж зашифровані повідомлення через публічний інтернет. Тому, як правило, у кожному посольстві встановлюється щонайменше одна антена», — каже експерт, з яким консультувався De Tijd.

Зазвичай тарілок кілька, хоча теоретично достатньо однієї. Але на російських посольствах їх насторожливо багато. За супутниковими знімками консорціум журналістів нарахував не менше 182 антен на 39 будинках російських представництв у Європі (і це лише видимі «тарілки»). Рекордсмен - посольство Росії в Бельгії, де встановлено 17 антен. Ще на шести представництвах – у Мадриді, Празі, Белграді, Лісабоні, Софії та Нікосії – видно не менше 10 пристроїв.

Зовні видно далеко не всі антени, тому їхня реальна кількість напевно ще більше.

«На практиці завжди є випадки, коли ви використовуєте додаткові тарілки, тому що хочете направити їх кожну на інший супутник, і, звичайно, є потреба у резервних копіях. Але коли ви починаєте помічати, скільки антен встановлено в деяких [російських] посольствах, я дійсно запитую себе, чи не використовуються вони і для інших, конкретних цілей», — каже експерт.

Один із можливих варіантів використання параболічних антен – перехоплення сигналів супутникової телефонії, наприклад системи Thuraya. Подібна антена, встановлена на даху посольства в Бельгії, може дозволити прослуховувати переговори з майже всієї Західної Європи.

Система супутникової телефонії Thuraya відрізняється тим, що використовує всього кілька супутників, зате кожен із них покриває більшу частину світу. Так, супутник Thuraya 2 обслуговує всю Європу та деякі частини Африки та Азії. Щоб максимально збільшити пропускну здатність, сигнали розподіляються більш ніж по 200 регіональних осередках — їх називають точковими променями. Брюссель якраз перебуває на перетині трьох відносно великих шестикутних стільників, що теоретично дозволяє приймати там телефонні дзвінки від користувачів із країн Бенілюксу, Швейцарії та значної частини Німеччини, Франції та Великобританії. Технічно це цілком можливо: як випливає з документів, оприлюднених Едвардом Сноуденом у 2016 році, США перехоплювали розмови за допомогою супутника-шпигуна, який розташувався поряд із супутником Thuraya 2 у 2009 році. На думку фахівців, сьогодні подібна апаратура є й у російської розвідки.

«Ми знаємо, що подібні операції з перехоплення інформації не є чимось новим. Вони походять із початку холодної війни. І звичайно, також у Брюсселі, де розташовано багато європейських інститутів. Ми не повинні бути наївними, це відбувається і сьогодні», - заявив у коментарі De Tijd міністр юстиції Бельгії Вінсент Ван Квікенборн. Міністр зауважив, що «кількість обладнання на дахах російського посольства є значною», і пов'язав це зі штаб-квартирами НАТО та Євросоюзу в Брюсселі.

Менше не означає гірше

Менш потужні антени теж знаходять застосування у радіоелектронній розвідці. Як пояснив експерт, якого розпитали журналісти Frontstory, їх теж можна використовувати в SIGINT: «Через частоти, що приймаються, вони підходять швидше для місцевих сигналів. Вони використовуються, наприклад, таксомоторними компаніями, для прийому повідомлень між пілотами та диспетчерською вежею в аеропорту, а також для прийому — тепер уже зашифрованих — поліцейських радіосигналів. Посольства також можуть використовувати їх для зв'язку зі співробітниками за межами території посольства за власним зашифрованим радіозв'язком».

У розмові з Frontstory колишній голова польської Служби військової контррозвідки (SKW) генерал Петро Питель звернув увагу на маленькі антени навколо великого контейнера на даху будівлі у Варшаві, де мешкають російські дипломати:

«На перший погляд, це схоже на розвинені пости технічної розвідки, які використовуються для перехоплення електромагнітного випромінювання — наприклад, радіопереговорів місцевих спецслужб, мобільних розмов тощо. Таке обладнання росіяни використовують по всьому світі, особливо там, де висока активність спецслужб — переважно, щоб убезпечити свої спецоперації. Таких постів [на відео, яке показали журналісти] дуже багато. Це може свідчити про активну розвідувальну діяльність [у Варшаві] на той час».

Контейнер та антена на даху будівлі у Варшаві, де мешкають російські дипломати. Фото: Frontstory.pl

Вид на будівлю у Варшаві, де мешкають російські дипломати. Фото: Frontstory.pl

Що може те, чого не видно

Схожі контейнери різних форм і розмірів помітні на дахах значної частини російських посольств. Їх вміст, швидше за все, набагато цікавіший від відкритих антен. Загадкові скриньки виявились на дахах диппредставництв у Польщі, Швеції, Бельгії, Чехії, Німеччині, Болгарії, Румунії, Греції та Португалії. У Мадриді контейнер займає майже весь дах посольства.

Посольство Росії у Королівстві Іспанія. Фото: Google Earth

Колишній співробітник розвідки однієї з країн Центральної Європи в розмові з іноземними журналістами припускає, що обладнання в контейнерах може дозволяти перехоплювати з'єднання стільникового телефонного зв'язку: «У моїй країні служби зазвичай здійснювали польоти на гелікоптері над посольством, щоб перевірити, що зникло і що нового з'явилося на даху. Цей контейнер схожий на сарай. У нашого агентства була інформація, можливо, від міжнародних партнерів, що там було встановлено обладнання, яке могло перехоплювати та записувати телефонні розмови у столиці. Не лише інформацію з мобільних телефонів, а й самі розмови. У росіян така технологія була вже 10 років тому; з того часу вона стала більш просунутою». На думку експертів та джерел Frontstory, з даху будівлі посольства у Варшаві російські служби можуть вести прослуховування у радіусі до 30 кілометрів. Співрозмовник, пов'язаний із центральноєвропейськими спецслужбами, додає, що за допомогою антен можна отримувати доступ і до файлових систем телефонів.

Посольства стежать не лише за спецслужбами та політиками інших країн, а й за акціями протесту проти політики Кремля.

"Коли поблизу проходять мітинги, росіяни можуть відстежувати телефонний трафік і збирати дані та ідентифікатори, наприклад, номери IMEI мобільних телефонів", - розповів Frontstory колишній співробітник контррозвідки Угорщини.

За його словами, принаймні в Угорщині росіяни використовують цю технологію на повну потужність. Звіряючи перехоплення електронних комунікацій з камерами відеоспостереження посольств, вони спостерігають за протестами та збирають інформацію про місцевих критиків та українських груп.

Цю тактику посольство використовує вже давно. Шість років тому, коли перед посольством на вулиці Байза пройшла невелика акція протесту під назвою «Зупинимо Москву!», експерт із національної безпеки в коментарі для одного з сайтів новин анонімно попередив протестувальників про стеження, яке ведеться з території російського посольства.

«Насправді ви нічого не можете вдіяти, це російська територія. Максимум — вимкнути чи залишити телефон удома, якщо бачите, що дах посольства схожий на Байконур», — сказав тоді експерт.

Вас слухає…

Як каже центральноєвропейський експерт, обладнання радіоелектронної розвідки у російських диппредставництвах входить до зони відповідальності ФСБ. Чекісти обслуговують обладнання, навіть якщо конкретне завдання виконується на користь СВР чи ГРУ. Технічний персонал ФСБ, за його словами, підтримує і суто розвідувальні операції. Наприклад, ФСБ відстежує ефірну активність навколо свого посольства чи інших важливих об'єктів, щоб виявляти роботу чужої контррозвідки — часто місцеві спецслужби тримають зв'язок по раціях чи стільникових телефонах. Якщо радіотрафік навколо посольства посилюється, ФСБ може порадити ГРУ або СЗР згорнути розвідувальну операцію, щоб не скомпрометувати своїх співробітників.

«У столиці моєї країни у 2010-х роках вони могли вести радіорозвідку в радіусі 25-30 кілометрів, а також перехоплювати телефонні розмови. Іноді це робить операції контррозвідки неможливими. Офіцерам доводилося часто змінювати свої мобільні телефони, бо якщо будь-який із цих номерів був ідентифікований і знаходився на околицях посольства, то росіяни точно знали, що за ними стежать. Тому мобільні телефони доводилося або вимикати, або використовувати номер лише для однієї операції, або використовувати кілька номерів під час однієї операції», - розповідає джерело.

Відправити техніку в простій

Важко визначити, наскільки сьогодні ефективною є російська радіорозвідка під дипломатичним дахом. Обладнання на місці, але більшість персоналу, який має його обслуговувати, вже у Росії. І не з власної волі. Безпрецедентні за масштабом висилки російських дипломатів викликані навіть прагненням знизити активність електронної та радіорозвідки.

Як з'ясували журналісти Frontstory, 20 із 45 дипломатів, висланих із Варшави у 2022 році, були техперсоналом, у тому числі обслуговуючим апаратуру стеження та перехоплення (офіційного підтвердження цих даних немає).

Міністр юстиції Бельгії Вінсент Ван Квікенборн у коментарі De Tijd прямо вказує, що, виславши 21 співробітника російського посольства, бельгійці «послабили інформаційну позицію російських спецслужб і зірвали можливі операції розвідки сигналів». За рекомендацією бельгійської служби безпеки VSSE до списку персон нон грата було включено «досить багато технічних фахівців». «Такі проф 

"Такі профілі мають вирішальне значення в операціях технічної розвідки, таких як зламування та перехоплення даних", - підкреслив міністр.

Співробітників із подібною експертизою справді багато серед персон нон грата. Влітку 2022 року Центр «Досьє» з'ясував, що, як мінімум, п'ятеро висланих співробітників російського посольства в Бельгії мали інженерну освіту в галузі комп'ютерної техніки або радіозв'язку і проходили службу у відповідних підрозділах російської розвідки.

Віталій Станевка, Павєл Маврін, Міхаіл Дубровскій та Дмітрій Волков

За даними «Досьє», дипломати, які залишили Швецію в 2022 році, також мали зв'язки з SIGINT. Дипломат Віталій Станевка виявився прописаним за адресою штаб-квартири ГРУ. Павєл Маврін закінчив Московський інститут електроніки та математики. Ще один дипломат, Міхаіл Дубровскій, вказує як адресу реєстрації військову частину СЗР, а його батьки працювали в компаніях, пов'язаних з Роскосмосом. Його брат вказує у соцмережах, що закінчив Інститут криптографії зв'язку та інформатики ФСБ. Висланий роком раніше Дмітрій Волков навчався у Московському технічному університеті зв'язку та інформатики. Згідно з джерелами Expressen, його відправили до Росії саме через його технічні знання.

Ще один приклад — висланий у березні 2022 року з Естонії аташе Нікіта Пєтров. Центр «Досьє» встановив, що він вивчав системи зв'язку та комутацій у Рязанському військовому училищі та був прописаний у підмосковних Ватутінках неподалік штабу 107-го центру спеціальної служби ГРУ – це командування окремими пунктами радіорозвідки космічних об'єктів. Його батько також служив у військових частинах ГРУ.

Заступник начальника Служби внутрішньої безпеки Естонії (КАПО) Олександр Тоотс стверджує, що завдяки роботі КАПО щонайменше з 2008 року «російська легальна резидентура була пригнічена». Втім, Естонія межує з Росією, тому висилкою дипломатів проблема SIGINT не вирішується. Тоотс стверджує, що Росія веде радіорозвідку зі своєї території — за допомогою станцій стеження в Красному Селі в Ленінградській області та у селищі Вербноє у Калінінградській області. Ще більше інформації збирається за допомогою станцій стеження повітряного базування. За словами заступника голови КАПО, польоти на висоті 3-5 кілометрів дозволяють електронно «переглядати» майже всю територію Естонії.

Станція радіорозвідки у Вербному веде спостереження і за територією Литви. За балтійською країною спостерігають за допомогою стаціонарних та мобільних розвідувальних платформ у Калінінградській області та на материковій частині Росії, а також у російських дипломатичних представництвах у Литві. Крім того, у Балтійському морі радіорозвідка ведеться з використанням розвідувальних суден, літаків-розвідників та наземних розвідувальних засобів.

Станції стеження у Красному Селі у Ленінградській області та у селищі Вербне у Калінінградській області

Станції розвідки розміщені й у Білорусі. Білоруські підрозділи отримують обладнання з Росії та постійно обмінюються розвідданими з російськими колегами. Більше того, білоруська радіорозвідка може працювати за завданнями російських спецслужб, вважають у Департаменті державної безпеки Литовської Республіки.

"Я не можу сказати нічого конкретного з цього приводу, але Росія готувалася до саміту НАТО у Вільнюсі [який пройде 11-12 липня 2023 року], це факт", - говорить іноземним журналістам колишній офіцер військової контррозвідки Литви. Комплекс російського посольства у Вільнюсі вважається найбільшим у країнах Балтії. Протягом багатьох років він був головним тренувальним майданчиком для підготовки співробітників розвідки проти великих західних країн, зазначає експерт. У самій Литві на дахах посольства видимого обладнання немає, але, на його думку, це ні про що не каже:

«Зверніть увагу на нахил даху. На плоских дахах видно обладнання, плоский дах не дозволяє заховати обладнання під ним. Дах посольства Росії в Литві скатний. Під таким дахом можна сховати чутливе обладнання SIGINT.

Крім стаціонарних радарів у посольствах та у прикордонних районах у Балтійському морі діє два типи російських розвідувальних кораблів — «Альпініст» та «Вишня».

Швеція 2022 року вислала лише трьох російських дипломатів. Керівник відділу шведської контррозвідки SAPO Даніель Стенлінг у розмові з Expressen зауважує, що в Росії «досить велика частина дипломатичних місій — це саме співробітники розвідки», включаючи ФСБ, СЗР та ГРУ. На запитання про активність російської радіорозвідки у Швеції Стенлінг вважав за краще не відповідати, пославшись на інтереси своєї служби: «Я не хочу вдаватися в подробиці, тому що тоді ми розкриємо те, що нам відомо, і тим самим ускладнимо нашу роботу».

Тарілки на дахах, кораблі в Балтійському морі та шпигунські станції біля кордонів Росії — це лише найпомітніші вузли російської радіорозвідувальної мережі. Але обладнання розташовується не лише на дипломатичних будинках, а й у приватних квартирах, а ще — у непримітних мікроавтобусах, машинах та навіть у рюкзаках агентів. Сучасні технології дозволяють збирати дані непомітно і антени на дахах далеко не єдиний спосіб прослухати телефон або переслати зашифровані дані. Проте посольства мають важливі переваги: перехоплювати сигнали з дипломатичної території офіційно заборонено і для шпигунських операцій територія диппредставництв набагато безпечніша, ніж чужа країна. Тому вони залишаються важливими базами для радіорозвідки, комунікацій та загальної діяльності спецслужб.

Фото вгорі: численні антени на російському посольстві в Стокгольмі. Фото з відкритих джерел

Переклад: «Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]