На межі виснаження: як порожніють склади військової техніки у рф

|
Версия для печатиВерсия для печати

Радіо Свобода поговорило з OSINT-аналітиками, які після початку повномасштабного російського вторгнення в Україну за допомогою супутникових знімків відстежують скорочення запасів військової техніки на базах зберігання по всій Росії. Їхні висновки невтішні для командування Міністерства оборони РФ: запаси щодо сучасних танків та деяких видів бронетехніки Росія може вичерпати вже до 2026 року – навіть з урахуванням спроб наростити виробництво нових машин та прискорити темпи ремонту тих, що були пошкоджені у бойових діях.

Цього тижня в інтернеті з'явилося чергове відео, на якому можна побачити десятки одиниць розбитої дронами та артилерією, а також російської військової техніки, що підірвалася на мінах. Його опублікували бійці 72-ї окремої механізованої бригади ЗСУ, а знято воно було під Вугледаром, який цими днями знову намагалися атакувати російські війська. Український журналіст Юрій Бутусов відзначив одну особливість цього відео: на ньому можна побачити не лише танки та бронемашини, а й велику кількість мотоциклів – кілька десятків.

У використанні легкої неброньованої колісної техніки на фронті є свої плюси та мінуси (притаманні для обох сторін конфлікту). Тим не менш, дедалі частіше використання російською армією подібної техніки свідчить про дефіцит броньованих машин, що посилюється.

Кратне збільшення випадків використання мотоциклів, баггі та квадроциклів на фронті – не стільки наслідок військової кмітливості, скільки вимушений захід, пов'язаний із виснаженням запасів броньованої техніки, здатної доставити піхоту до позицій противника. Це підтверджують і відкриті дані, такі як супутникові знімки, які дозволяють практично в режимі реального часу відстежувати процес спустошення російських баз, на яких зберігаються танки, бронетехніка та артилерія.

У міру цього спустошення у війська надходить дедалі більш застаріла техніка, а на складах залишається переважно та, яка перед відправкою на фронт потребує серйозного ремонту. Ще в березні 2023 року на відео очевидців потрапив ешелон з російськими танками Т-54/55, розробка яких почалася ще перед закінченням Другої світової війни, - цілком можливо, вона просто виявилася більш придатною для ремонту та швидкого введення в дію на відміну від більш сучасних танків Т-72 чи Т-80, оснащених електронними компонентами.

Останні "мотолиги"

"Значна кількість техніки почала виводитися зі складів влітку 2022 року, коли Росія усвідомила, що попереду тривала війна і потрібно компенсувати жахливі втрати, щоб вести війну на виснаження", – каже в інтерв'ю Радіо Свобода OSINT-аналітик, який пише в соціальній мережі X під ніком @Jonpy99. Як і інші дослідники, які займаються цією тематикою, він відслідковує ситуацію на майже 60 базах зберігання російської техніки. Аналітики постійно звіряють отримані дані один з одним і перевіряють ще раз їх, хоча використання супутникових знімків накладає свої обмеження: за ними неможливо визначити, скільки техніки залишається в приміщеннях, а також її стан і ступінь придатності для відправки на фронт.

"На деяких базах є гаражі або навіси, в яких або під якими може бути техніка. Ми намагаємося уникати спекуляцій про те, скільки її там. Інша проблема полягає в тому, що деякі типи техніки не можна надійно відрізнити один від одного. Відрізнити танк від БМП" або різні типи самохідних артилерійських установок легко, але це набагато складніше зробити з артилерією, що буксирується, Також непросто відрізнити один тип танка від іншого. знаходиться внутрішня начинка цих машин", - говорить користувач соціальної мережі X @HighMarsed, який стежить за запасами російської військової техніки за відкритими джерелами з серпня 2023 року.

Як один із найяскравіших прикладів спустошення російських сховищ танків, бронемашин та артилерії він наводить базу зберігання в селищі Лєсной городок під Читою (в/ч 55449, на фото нижче). "На момент початку повномасштабної війни Росії проти України там були міномети, артилерія, що буксирується, самохідні артилерійські установки. Зараз на цьому ж місці стоять в основному одні військові вантажівки", - зазначає аналітик.

Чи є кореляція між картинкою із супутника та новинами з фронту? За словами @Jonpy99, це незаперечний факт.

"У деяких випадках можна навіть передбачити, що станеться на фронті, виходячи зі стану складів. Наприклад, бачачи, що більшість БМП, що добре збереглися, зникли з баз зберігання, не дивно, що Росія почала покладатися на інші засоби пересування. Спочатку вони почали використовувати БТР і МТ-ЛБ (багатоцільовий транспортер-тягач легкий броньований, в просторіччі "мотолига". - РС), які не призначені для штурмових операцій. Коли втрати продовжували наростати, а запаси готової до експлуатації техніки скорочувалися, вони почали використовувати ще менш придатні для цього засоби, такі як квадроцикли або мотоцикли. На момент початку війни у ​​Росії, ймовірно, було близько 2-3 тисяч МТ-ЛБ, що використовуються, і ще близько 3 тисяч на зберіганні. Їх активно використовували у штурмових операціях, що призвело до величезних втрат. Нині більшість із них зі складів уже зникли. Я думаю, що незабаром російська армія почне використовувати старі БТР-60/70, МТ-ЛБу ("учєбниє - А.) і навіть броньовані розвідувально-дозорні машини БРДМ-2: повільно, але вірно вони стають все більш поширеними в даних про щотижневі втрати, хоча раніше майже не зустрічалися. у них. Останні супутникові знімки підтверджують, що Росія почала виводити велику кількість таких машин зі складів.

Знищена під час українського наступу на Харківщині російська "мотолига", вересень 2022 року

Зведені дані про кількість техніки на російських базах зберігання, засновані на супутникових знімках, показують, що незабаром "мотолиги" можуть зникнути з російської армії: на складах залишилася лише п'ята частина їхньої довоєнної кількості.

Зведення про втрати сторін у техніці на регулярній основі публікує проект Oryx. У розмові з Радіо Свобода волонтер Oryx Якуб Яновський зазначає, що співвідношення підтверджених за відкритими джерелами втрат техніки між Україною та Росією становить приблизно 1 до 2,7. Для танків це співвідношення становить 1 до 3,7, для бронемашин піхоти – 1 до 4,4. За словами Яновського, така перевага на користь української армії обумовлена ​​насамперед тим, що більшу частину війни ЗСУ обороняються, а не наступають – а при обороні і людські втрати, і втрати техніки нижчі.

"На мій погляд, це головним чином пов'язано з тим, що українці більшу частину війни перебувають в обороні. Але навіть коли ЗСУ переходили в наступ улітку 2023 року, їхні втрати не були такими значними, як втрати росіян при обороні. Це лише моє припущення, але причина може бути в тому, що українські військові більше покладаються на піхоту, тому що у них менше матеріальних ресурсів і вони розуміють, що не можуть собі дозволити витрачати їх з такою ж легкістю, як Росія», – каже Яновський. Він також зазначає, що західні союзники можуть надати Україні набагато більше техніки, ніж дають зараз, але це питання часто спирається на політику.

Ахіллес і черепаха

Окрему увагу експертів викликає ситуація із танками. За даними британського Королівського об'єднаного інституту оборонних досліджень (The Royal United Services Institute, RUSI) на лютий 2024 року, у розпорядженні російської армії залишилося трохи більше 2000 справних танків (до війни ця цифра становила понад 3000). Російська оборонна промисловість, згідно з підрахунками експертів RUSI, здатна давати армії близько 1500 танків на рік, включаючи модернізацію старої та ремонт пошкодженої техніки, – це не дозволяє компенсувати втрати на поля бою, які, за даними британської військової розвідки, становили 2600 танків з початку повномасштабного. вторгнення, а за задокументованими даними Oryx – понад 3000. У результаті Росія змушена діставати старі радянські танки зі складів, які, до всього іншого, найчастіше потребують додаткового ремонту перед відправкою на фронт.

187-а база зберігання та ремонту озброєння та техніки Центрального військового округу, порівняння супутникових знімків за 31 серпня 2022-го та 30 червня 2024 року:


 

Цією темою пильно опікується ще один аналітик, що веде на YouTube канал під ім'ям Covert Cabal. У недавньому відео, заснованому на аналізі супутникових фотографій російських баз зберігання військової техніки, він дійшов висновку, що при збереженні нинішньої інтенсивності бойових дій в армії РФ вже до середини 2026 може практично не залишитися танків одного з найпоширеніших сімейств, Т-80 ( Сьогодні їх залишається близько 500).

Не краще ситуація з менш сучасними, але більш невибагливими в обслуговуванні та використанні танками сімейства Т-72: ще в середині минулого року їх у Росії залишалося менше 2000, з тих пір вони повністю зникли ще з кількох складів. Це підтверджується і даними про російські втрати, за якими на початку повномасштабної війни на танки сімейства Т-72 припадало до 70% втрат усіх російських танків. Нині ця цифра не перевищує 30%.

Незважаючи на це, каже Covert Cabal в інтерв'ю Радіо Свобода, повністю танки можуть не закінчитися в Росії ніколи – як і Ахіллес ніколи не зможе наздогнати черепаху, що повзе перед ним, згідно з апорією давньогрецького філософа Зенона Елейського.

"У міру того, як Росія втрачає все більше танків, вона все менше використовує їх на полі бою. Але дня, коли танки "цілком закінчаться", може і не бути. Тим не менш, постає питання про те, що Росія робитиме, коли її запаси будуть виснажені. Можливо, вони спробують викупити танки в інших країн: великі бази зберігання танків із радянських часів є, наприклад, у Білорусі та Казахстані, хоча я не думаю, що останній захоче таким чином брати участь у війні проти України. є й у Китаю", – каже Covert Cabal.

З ним згоден OSINT-аналітик @Jonpy99:

"Росія адаптує свою тактику до цієї ситуації: менше броньованих колон, більше атак хвилями піхоти для компенсації цього, що веде до збільшення втрат особового складу. Проте не можна говорити, що в один день у Росії взагалі не залишиться танків та іншої техніки, не можна хоча б тому, що вони продовжують їх виробляти. До того ж у росіян завжди є можливість викупити колишню радянську техніку в дружніх державах. з Україною кладе на це кінець".

Зображення вгорі: танки Т-62 на 111-й Центральній базі резерву танків (ЦБРТ) у Хальгасо, Хабаровський край, 2015 рік

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністерство оборони закликало громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях.

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]