НАБУ розслідує корупційну схему у ФДМ, до якої причетні Шефір, Коломойський та інші партнери Зеленського

|
Версия для печатиВерсия для печати

НАБУ підозрює ексглаву Фонду держмайна Сенниченка у заволодінні зі співучасниками 500 млн грн коштів ОПЗ та ОГХК. Окрім нього у справі фігурують 4 особи.

Про це йдеться у розслідуванні НАБУ.

"НАБУ і САП викрили злочинну організацію, очолювану колишнім головою Фонду державного майна України, яка впродовж 2020-2021 рр. заволоділа понад половиною мільярда гривень. Голова ФДМУ разом зі спільниками поставив своїх людей директорами АТ "Одеський припортовий завод" та АТ "Об’єднана гірничо-хімічна компанія". Ті, зі свого боку, укладали незаконні договори та продавали потрібним компаніям продукцію за заниженими цінами. Різницю вартості клали собі до кишені. Для ЗО були важливі тільки свої люди, яких керівник та організатор злочинної організації розставляли на підприємства зі сфери ФДМУ, імітуючи конкурси, а насправді без них. Призначали на посади осіб з власного оточення за принципом лояльності до злочинної організації, а не за професійними рисами", - сказав заступник керівника Головного підрозділу детективів - керівник Другого підрозділу детективів НАБУ Олександр Скомаров.

Слідство зазначає, що на початку 2020 року тодішній голова ФДМУ Дмитро Сенниченко домігся обрання "лояльних" членів наглядової ради "ОПЗ", які згодом погодили призначення "потрібної людини" директором заводу. Так, тодішні голова ФДМУ, його наближена особа, два в.о. директора АТ "ОПЗ", два власники ТОВ - упродовж травня 2020-жовтня 2021 рр. незаконно продовжували дію додаткових угод з підконтрольним їм ТОВ про переробку газу в карбамід та аміак, щоб і далі платити менше заводу за переробку сировини.

У НАБУ заявили, що зрештою "потрібну людину" призначають в.о. директора "ОПЗ". Проведення конкурсу на нового постачальника фігуранти справи затягували. Згодом члени злочинної організації зрозуміли, що постійне безпідставне продовження дії договору між АТ "ОПЗ" та підконтрольним ТОВ може викликати запитання з боку правоохоронців. 5 березня 2020 відбувається відбір на постачальника давальницької сировини. Участь брали 6 учасників. За результатами відбору, найбільш вигідною була - пропозиція від ПрАТ "ВК Укрнафтобуріння". Пропозиція ТОВ "Агро газ Трейдінг" була другою, що не влаштовувало фігурантів і вони розробили план скасування конкурсу та домовилися про це з переможцем конкурсу. Результати скасували і підписали договір з наперед визначеним ТОВ, яке погодилося працювати із заводом на старих умовах, не збільшуючи, а згодом навіть зменшуючи суму компенсації заводу за переробку сировини. Як наслідок, АТ "ОПЗ" зазнало не передбачених договором витрат на суму понад 80 млн грн.

Ще у листуванні з 6 грудня 2019, яке наводить НАБУ, Сенниченко пише: "Контракт на давальця (контракт між АТ "ОПЗ" та ТОВ "Агро Газ Трейдінг. - Ред.) на 6 місяців продовжити не вдається. Сьогодні видавав ****. Ледве відбилися. Поки 4 місяці і готуємо конкурс на січень".

Співрозмовник відповідає Сенниченку: "Які були нюанси/аргументи від Б (ймовірно тодішнього глави ОП Андрія Богдана. - Ред.).

Пізніше фігуранти у переписці згадують "дедушку" (ймовірно йдеться про олігарха Ігоря Коломойського, який, за даними НАБУ, є бенефеціарним власником ПрАТ "ВК "Укрнафтобуріння". - Ред.). Один із них каже, що Коломойський "виконав умови" (щодо допомоги у скасуванні результатів конкурсу на нового постачальника. - Ред.).

Також 4 липня 2020 у переписці обговорюють 200 тис. доларів США хабаря для Сенниченка. 21 липня 2020 один із фігурантів повідомив, що Д (так називають Сенниченка у переписці. - Ред.) отримав 200 тис. доларів. За даними НАБУ, Сенниченко отримав від злочинної діяльності за листопад 2019 - липень 2020 близько 1,3 млн доларів США, які учасники між собою називали "фікси", тобто фіксовані суми.

У липні-серпні 2020 між учасниками схеми виникли непорозуміння щодо порядку розподілу коштів. Або фіксовані суми, або відсоток від хабаря, який отримувало ТОВ, це понад 80 млн доларів США.

"Там виведено майже 80 чи 90 млн доларів", - каже на оприлюднених записах один із учасників схеми. 

"200 тис. доларів платили Дімі (Сенниченку.  -Ред.) і тобі 20 щомісяця", - каже керівник схеми.

"По "ОПЗ" виведено начисто... На кінець травня ця цифра мільярд шістсот", - заявив учасник схеми.

Керівник відповів йому: "Це не по "ОПЗ". Це по "АГТ" (Агро Газ Трейдінг. - ред.) ти кажеш".

Також вони обговорюють зміну директора "ОПЗ".

"Вже рубікон було пройдено після Синиці (колишній в.о. директора "ОПЗ"), вже почали виводити по 4-5 млн доларів на місяць. Кому?", - каже учасник схеми.

Керівник схеми у розмові згадує помічника Зеленського Сергія Шефіра.

"Ти пам'ятаєш, коли в січні перед тим як піти (експрем'єр. - Ред.), коли Діма просив. Каже: "Ти можеш там поговорити, щоб Шефір...". Я тоді за Діму розмовляв, і я розумію, що Діма тоді просто полетів, як фанера над Парижем. Ми тоді Діму тримали", - каже керівник схеми.

Також учасник схеми у розмові згадує, що за призначення в.о. директора "ОПЗ" передавалися 100 тис. доларів.

"Встановлена на сьогодні сума збитків (АТ "ОПЗ". - Ред.) від діяльності злочинної схеми становить понад 390 млн грн", - зазначили в НАБУ.

Головний редактор Цензор.НЕТ Юрій Бутусов у своїй статті розповів, що помічник президента Зеленського та його бізнес-партнер Сергій Шефір та спонсор Зеленського Ігор Коломойський можуть бути причетними до діяльності злочинної організації під керівництвом ексголови Фонду держмайна Дмитра Сенниченка та "смотрящего" від Офісу Президента Андрія Гмиріна, яка призначала керівників на державні підприємства за хабар.

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Новини

20:00
У п'ятницю дощитиме в Карпатах і на сході, вдень до +20°С
19:59
Українці гинуть за мільярди Ахметова: благодійне товариство ФК "Шахтар" отримало бронь від мобілізації
19:28
США та Великобританія перевіряють криптовалютні транзакції на суму понад $20 млрд, що пройшли через російську біржу
19:10
The Telegraph: Яка зброя може змінити хід війни в Україні
18:46
Зеленський: рф готує новий наступ у травні-червні, ми не готові до цього (уточнення)
18:07
Як Китай поглинає колись вільний Гонконг
16:59
Чисельність населення України на вільних територіях 31,5 мільйона
14:10
«Чия система витримає, той і переможе»: що стоїть за останніми обстрілами росією енергетичної інфраструктури України
13:59
РПЦ оголосила “священну війну” Україні (документ)
12:04
Бурштинська та Ладижинська ТЕС зруйновані майже повністю: чим Україні загрожують нові атаки на енергосистему

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]