Найбільше розслідування в історії США: після штурму Капітолію під суд відправили 1146 людей

|
Версия для печатиВерсия для печати

Один із них отримав 22 роки в'язниці, 500 людей все ще у розшуку.

Про те, як влаштована ця справа, розповідає видання Медуза.

У справі про штурм Капітолію під судом опинилося понад тисячу людей — їх звинувачують у заколоті, насильстві та зриві сертифікації результатів виборів. Американський юрист Ігор Слабих розповідає, що ці процеси дозволили дізнатися про те, що сталося 6 січня 2021 року, юридичну систему в Штатах та умови утримання у слідчих ізоляторах.

6 січня 2021 року натовп прихильників Дональда Трампа взяв штурмом Капітолій. Конгрес був змушений на кілька годин перервати спільну сесію, де відбувалася сертифікація результатів виборів президента. Розслідування тих подій стало найбільшим в історії США за кількістю фігурантів — і перевершило навіть Уотергейтський скандал.

За 32 місяці після штурму Капітолію затримано 1146 осіб, 657 з них визнали провину та уклали угоди зі слідством. Суди встигли винести 623 вироки — двох обвинувачених було виправдано повністю, 41 частково, 378 осіб покарано позбавленням волі.

Міністерство юстиції, яке у США виконує функції генеральної прокуратури, запустило спеціальний сайт, на якому можна знайти документи звинувачення та суду щодо кожного з підсудних та інформацію про винесені вироки. Обвинуваченим від 18 до 70 років, а середній вік близько 40 років; переважна більшість заарештованих – чоловіки. Найбільша кількість обвинувачених - серед жителів Монтани, Пенсільванії, Західної Вірджинії, Вірджинії, Делавера та Меріленду.

Переважна більшість фігурантів звинувачується за однією або декількома з чотирьох статей:

незаконний вхід і перебування у федеральній будівлі, до якої обмежений доступ, — за цими статтями звинувачено 1061 особу;

застосування насильства та непокора поліції — за цією статтею звинувачено 398 осіб;

перешкоджання офіційній процедурі та неповага до конгресу — за цією статтею звинувачено 317 осіб;

змова з метою заколоту — за цією статтею звинувачено 42 особи.

Частина обвинувачених проходить за статтями про знищення та викрадення державного майна (115 епізодів), атаки на журналістів та їх обладнання (11 епізодів), незаконне володіння зброєю (близько 10 епізодів). 1 серпня команда незалежного спеціального прокурора Джека Сміта звинуватила колишнього президента Дональда Трампа: слідство вважає, що штурм Капітолію стався через його цілеспрямовані спроби зберегти владу після поразки на виборах.

Незаконний вхід та перебування у федеральній будівлі, до якої обмежений доступ

Це найпоширеніша група статей.

Найбільш м'який варіант — «проведення процесій, демонстрацій чи пікетування в будівлі Капітолію», покарання за цією статтею не може перевищувати шести місяців позбавлення волі. Часто прокуратура використовує і м'яку статтю про «навмисний вхід чи перебування в будь-якій будівлі чи території з обмеженим доступом без законного дозволу це робити», за якою підсудним загрожує до року в'язниці. На практиці ті, кого звинувачували у таких злочинах, отримували домашній арешт чи взагалі обходилися лише помешканням під нагляд правоохоронців.

Набагато жорсткіше звинувачення висувалося проти тих, хто приніс зброю, погрожував законодавцям, намагався зірвати засідання конгресу чи застосовував насильство під час прориву до будівлі. За такими статтями підсудним загрожували до 10 років позбавлення волі.

Однією з характерних справ був процес проти Джона Шуберта –молодшого. Спочатку він звинувачувався за чотирма статтями: незаконне знаходження в будівлі, куди обмежений доступ; деструктивну поведінку в ньому; застосування насильства при вторгненні; проведення демонстрацій у будівлі Капітолію.

За угодою з прокуратурою Шуберт-молодший визнав провину у вчиненні лише останнього, найлегшого злочину, і суд засудив його до 18 місяців нагляду. Справа в частині трьох звинувачень, що залишилися, була припинена. Перш ніж винести вирок, суддя зажадала у прокурорів відеозапису з діями обвинуваченого та оголосила рішення лише після їхнього вивчення.

Застосування насильства та непокора поліції

Цілком інакше суд підходив до обвинувачених у застосуванні насильства. Багато хто з них був заарештований на час слідства, а вироки майже завжди включали у себе позбавлення волі. Зі 127 визнали провину у застосуванні насильства до поліцейських 106 були відправлені до в'язниці; 59 людей не стали укладати угоду з прокуратурою і були визнані винними у застосуванні насильства до поліції — жодного обвинуваченого не виправдали.

Томас Вебстер, відставний поліцейський із Нью-Йорка, отримав 10 років позбавлення волі після того, як його визнали присяжними винним за всіма шістьма епізодами. Його звинувачували у застосуванні насильства до поліцейського з використанням зброї, непокори, деструктивній поведінці у будівлі з обмеженим доступом та фізичному насильстві в Капітолії. Вебстер намагався пояснити свої дії самообороною: за його словами, поліцейський першим почав з ним битися, а він піднімав руки, показуючи, що беззбройний. На записі з поліцейської камери видно, що підсудний зламав флагшток, намагаючись пробити пролом у поліцейському ланцюзі, а потім почав зривати захисний шолом із силовика, що впав.

Відео: CBS New York

Альбукерке Хед отримав сім із половиною років позбавлення волі за те, що атакував офіцера щитом, потім схопив поліцейського за шию, витяг його з оточення і кинув у натовп із криком «Один є!» Поки Хед тримав поліцейського, кілька протестувальників побили офіцера, відібрали рацію та застосували проти нього електрошокер. У результаті поліцейський мав такі глибокі рани на шиї, що в лікарні йому довелося накласти шви. Підсудний визнав провину, і прокуратура залишила лише одне звинувачення з 10, незважаючи на те, що Хеда було 45 разів заарештовано в рідному штаті до участі в штурмі Капітолію.

Джуліан Хатер 6 січня 2021 року розпорошив газовий балончик в обличчя трьом поліцейським. Він також визнав провину за двома епізодами застосування насильства з використанням зброї, а прокуратура зняла звинувачення, що залишилися. Суд засудив його до позбавлення волі на шість років та вісім місяців.

Дії щодо перешкоджання офіційній процедурі та неповага до конгресу

Незаконне перешкоджання офіційній процедурі - тяжка стаття, покарання за якою становить до 20 років позбавлення волі. Через евакуацію віце-президента та законодавців сертифікацію виборів було припинено, і тепер 317 осіб звинувачено за цією статтею.

Найвідоміші з них – Річард Барнетт та Джейкоб Ченслі. Перший - він увірвався до кабінету спікера палати представників Ненсі Пелосі - відмовився визнавати провину, був визнаний присяжними винним за семи статтями і отримав чотири з половиною роки позбавлення волі. Другий — його через яскравий зовнішній вигляд прозвали «QAnon-шаманом» — звинувачувався за шістьма епізодами, визнав провину лише за статтею про перешкоджання офіційній процедурі і був засуджений до трьох з половиною років позбавлення волі.

Змова з метою заколоту

З понад тисячі обвинувачених лише 42 особи звинувачуються у змові з метою заколоту. Останній обвинувальний вердикт за цією статтею було винесено 1995 року — її застосовують дуже рідко.

Незважаючи на те, що довести склад злочину за цією статтею дуже складно, мін'юст вирішив використати саме її проти членів ультраправих організацій Oath Keepers та Proud Boys. Багато учасників цих організацій, включаючи лідерів, вже засуджено, деякі частково виправдані присяжними, інші все ще чекають на розгляд справи. Судові процеси не залишили сумнівів у тому, що обидві групи цілеспрямовано готувалися не до мирних протестів, а до штурму Капітолію.

Proud Boys

Proud Boys була створена у 2016 році і називає себе «західними шовіністами», проповідуючи мізогіністські, ісламофобські, трансфобні та антиіммігрантські ідеї. Її назва походить від пісні з фільму «Аладдін», у якій головний герой вибачається перед матір'ю, що був поганим сином, і обіцяє, що вона пишатиметься ним. Кількість прихильників Proud Boys невідома, але організація має 119 осередків на території 46 штатів і відділення в семи інших країнах; у Канаді та Новій Зеландії рух визнано терористичним.

Одразу після виборів у листопаді 2020 року всередині організації почали звучати заклики розпочати громадянську війну. Коли штаб Дональда Трампа анонсував демонстрацію у Вашингтоні 6 січня 2021 року, керівник Proud Boys Енріке Тарріо створив у месенджері спеціальний чат із перевірених прихильників з усієї країни; його назвали «Міністерство самооборони» та присвятили зриву сертифікації результатів виборів.

Наприкінці грудня Тарріо отримав від неназваного спільника план, який називався «1776-й повертається». Документ на дев'яти аркушах містив план захоплення кількох ключових будівель у Вашингтоні, включаючи Капітолій і навколишні будівлі, які використовують конгресмени. Коли спільник написав, що "революція понад усе", Тарріо відповів, що все серйозно і він "не грає в ігри".

Перед штурмом Капітолію угруповання збирало гроші, відбирало учасників атаки, закуповувало для них спорядження та оплачувало їм дорогу. Між вищим керівництвом організації було розподілено ролі: троє займалися просуванням заходу, кілька осіб керували регіональними групами, інші займалися операційною роботою. Proud Boys домовилися діяти потай - у цивільному одязі - і детально планували атаку. 4 січня Тарріо у підземному гаражі зустрівся з лідером Oath Keepers Стюартом Роудсом.

6 січня члени групи зустрілися біля монумента Джорджу Вашингтону і рушили у бік Капітолію. Близько полудня біля будівлі було вже 200–300 учасників Proud Boys. Через годину член організації першим прорвав поліцейське оточення — перед цим він телефонував Джозефу Біггсу, одному з керівників організації. Незабаром на обгороджену територію ринули й інші члени організації, а за ними рушили решта протестувальників.

За кілька хвилин у зашифрованому чаті «Міністерства самооборони» з'явилися повідомлення від двох неназваних членів групи із зазначенням увійти до будівлі. Незабаром один із Proud Boys вибив вікно у будівлі, використовуючи відібраний у поліцейського щит. Перші Капітолію, що потрапили всередину, відчинили двері, і велика кількість протестувальників потрапила всередину. Приблизно о 14:40 члени Proud Boys відчинили ще одні двері до будівлі.

Лідер організації, який перебував у цей момент у годині їзди від Вашингтона, через соцмережі підбадьорював протестувальників, вимагав не залишати Капітолій, «робити те, що має бути зроблено», називав членів організації ополченням і писав повідомлення про революцію, що почалася.

Під час слідства частина членів Proud Boys визнала провину, але інші вимагали суду за участю присяжних. Перший процес завершився 6 вересня. Підсудними були лідери організації Енріке Тарріо, Етан Нордін, Джозеф Біггс, Захар Рел та Домінік Пеззола — саме він розбив вікно поліцейським щитом. Присяжні визнали їх винними, лише Пеззола було виправдано за статтею про заколот. У сукупності зі звинуваченнями в насильстві проти поліцейських та зриві процедури Тарріо отримав 22 роки в'язниці, Нордін – 18 років, Біггс – 16 років, Рел – 15 років. Суддя Тімоті Келлі, який вів процес, був призначений на цю посаду Трампом.

Поліцейський щит, який використовувався як доказ у процесі проти Proud Boys. Фото: Chip Somodevilla / Getty Images

Ще один процес розпочнеться у лютому 2024 року — на лаві підсудних опиниться Шейн Ламонд, один із колишніх керівників поліції округу Колумбія. Він звинувачується в тому, що передавав Тарріо інформацію про плани слідчих, допомагаючи уникати переслідування. З липня 2019-го по січень 2020-го Ламонд та Тарріо комунікували понад 500 разів, а перед штурмом Капітолію вони завели секретний чат у телеграмі, увімкнувши самовидалення повідомлень. Ламонду загрожує до 30 років в'язниці за перешкоджання правосуддю та по п'ять років за три епізоди лжесвідчення.

Oath Keepers

Рух Oath Keepers був заснований Стюартом Роудсом у 2009 році. Його назва походить від клятви, яку дають військові та правоохоронці, — у ній йдеться про захист США від зовнішніх та внутрішніх ворогів. Саме силовики, колишні та діючі, і становлять кістяк угруповання. За заявами руху, у нього більше 30 тисяч прихильників (незалежні дослідники та правоохоронці оцінюють їхню чисельність суттєво нижчу, приблизно у п'ять тисяч осіб).

Oath Keepers, як і Proud Boys, наперед готувалися до штурму Капітолію. Зокрема вони створили «Команду швидкого реагування», яка з вогнепальною зброєю чергувала у Вірджинії біля кордону з Вашингтоном. Лише сам Роудс витратив на зброю та набої до неї 20 тисяч доларів, а один із членів організації — відставний військовий Террі Каммінгс — у свідченнях заявив: «Я стільки зброї в одному місці не бачив з часу служби в армії».

На відміну від Proud Boys, члени Oath Keepers не приховували своєї приналежності та брали участь у штурмі у військовій екіпіровці з емблемами організації. Фото: Jim Bourg / Reuters / Scanpix / LETA

Oath Keepers були поділені на групи, які діяли дуже професійно. Поки перша пробивала дорогу всередину будівлі з одного боку, друга штурмувала інший вхід. Усередині один загін пішов у палату представників, намагаючись знайти спікера Ненсі Пелосі (її на той момент вже евакуювали), а інший безуспішно пробивався до сенату через поліцейське оточення.

Присяжні виправдали трьох із п'яти керівників Oath Keepers за звинуваченням у змові з метою заколоту — і всіх п'ятьох за статтею про знищення державного майна. Втім, ніхто з них не був виправданий повністю: лідера угруповання Стюарта Роудса було засуджено до позбавлення волі на 18 років, а решту отримали від чотирьох до 12 років в'язниці.

Майбутні процеси

Розслідування справ, пов'язаних зі штурмом Капітолію, продовжуються. На сайті ФБР можна знайти інформацію про розшук понад 500 учасників штурму, 200 із лишком з них вже ідентифіковані. Щотижня мін'юст звинувачує двох-трьох учасників штурму. Найбільше розслідування в історії США триватиме ще багато років, але його несподіваним наслідком став інтерес американського суспільства до умов утримання у слідчих ізоляторах.

У жовтні 2021 року один із обвинувачених, учасник Proud Boys Крістофер Ворелл, вимагав звільнення з-під варти за станом здоров'я, але керівництво в'язниці не надало медичних документів. Суддя визнав голову окружної пенітенціарної системи та начальника в'язниці винними у неповазі до суду та зажадав від федеральної влади провести перевірку умов утримання ув'язнених.

Інспекція з'ясувала, що через переповнення в'язниці ув'язненим обмежують доступ до води та їжі, охоронці поводяться грубо, а камери часто забруднені нечистотами. Через це влада Вашингтона домовилася з федеральним урядом — і перевезла 400 підсудних до Пенсільванії, зокрема багатьох обвинувачених у справі про штурм Капітолію.

Це не сильно покращило становище решти. Через рік, у жовтні 2022-го, 34 обвинувачених підписали саркастичний лист із вимогою перевести себе до Гуантанамо, до тюремного табору з «хорошою їжею, можливістю бачити сонце, центрами для занять спортом». У колективному листі на жовтому блокнотному папері арештанти довго перераховують проблеми, з якими зіткнулися в ізоляторі, — це чорна пліснява, необхідність умовляти дати воду, неможливість молитися, погану якість їжі. Ув'язнені пишуть, що охорона дражнить їх символікою Демократичної партії, а умови називають «середньовічними».

У березні 2023 року умови утримання в ізоляторі перевірили конгресмени. Представники двох партій розійшлися в оцінках: демократ Жасмін Крокетт заявила, що в її рідному Техасі умови у в'язницях набагато гірші, а радикальна трампістка Марджорі Тейлор Грін назвала умови жахливими і переказала скарги заарештованих на погрози насильством та відмову у медичній допомозі. Палата представників створила спеціальну комісію для розслідування порушень закону за утримання обвинувачених у штурмі Капітолію.

Фото вгорі: Stephanie Keith / Reuters / Scanpix / LETA

Переклад: «Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Новини

14:22
У Харкові бізнес звільнили від податку на землю та нерухомість
12:12
Держава повинна негайно припинити офіційну комунікацію в Telegram - Нацрада ТРМ
10:02
The Insider: колишній радянський військовий і його дружина з Києва організовували в Європі диверсії
08:00
ГЕНШТАБ ЗСУ: ситуація на фронті і втрати ворога на 30 квітня
20:47
росія вдарила по Харкову та Одесі: 4 загиблих і 29 поранених (ОНОВЛЕНО)
20:38
Батька заступника керівника ОП, "регіонала" Шурму брутально вигнали з фансектора ФК "Карпати" (ВIДЕО)
20:00
У вівторок трохи дощитиме лише на південному сході України
16:39
Імітація правової держави: «Дякуємо Андрію Єрмаку!» замість реформи кримінальної юстиції
14:11
Після перевірок податкової 85% судів бізнесу з податківцями завершуються на користь підприємців
12:17
Україна призупинила захист права на свободу слова, власність та вільні вибори за конвенціями Ради Європи

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]