Нардеп-зрадник та нардеп-корупціонер намагаються вчинити диверсію ліквідувавши місцеве самоврядування

|
Версия для печатиВерсия для печати

 Народні депутати із групи “Відновлення України” Валерій Гнатенко та Олександр Юрченко зареєстрували законопроєкт, який пропонує, по суті, розпустити низку місцевих рад (№ 9520). 

У тексті законодавчої ініціативи йдеться про зміни до закону “Про статус депутатів місцевих рад” щодо дострокового припинення повноважень депутата місцевої ради, зазначає Рух Чесно. Фігурант Реєстру зрадників Гнатенко, який організовував незаконний референдум у Дружківці, та фігурант антикорупційних розслідувань Юрченко пропонують додати нову підставу для автоматичного дострокового припинення повноважень депутатів місцевих рад — якщо діє військова адміністрація. 

Читайте також: Як народні обранці втекли від народу та війни на Лазурове узбережжя та імітують роботу у ВР

Передбачається, що в разі ухвалення цей закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Законопроєкт має розглянути Комітет Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування.

Станом на сьогодні військові адміністрації утворені в усіх областях та районах України та місті Києві (на базі місцевих державних адміністрацій), а також ХерсоніЧерніговіКраматорську та низці громад прифронтових територій. 

Читайте також: Нардепа Юрченка затримали на блокпосту, воно наражалося на кулю (ВІДЕО)

Тобто в разі ухвалення законопроєкту в такій редакції будуть припинені повноваження всіх депутатів обласних рад, районних рад та депутатів місцевих рад прифронтових населених пунктів. 

Рух ЧЕСНО звернувся до членкині Комітету з організації державної влади та місцевого самоврядування Аліни Загоруйко (“Слуга народу”), аби отримати коментар щодо ініціативи, яку мав би розглянути на засіданні комітет.

“Якщо говорити про районні та обласні військові адміністрації, то вони мають визначений перелік задач і повноважень, які не дублюють функції відповідних місцевих рад. Якщо говорити відверто, то така ініціатива мені не подобається, виглядає як наступ на місцеве самоврядування. Як на мене, такий підхід не має нічого спільного з демократією, яку ми захищаємо і про яку постійно кажуть наші західні партнери”, — зазначає Загоруйко.

Народна депутатка додає, що у законі “Про місцеве самоврядування в Україні” є стаття 78, яка регламентує питання дострокового припинення повноважень усієї ради. І в цій статті вже визначено, що рада достроково припиняє повноваження у випадках, передбачених іншим законом — “Про правовий режим воєнного стану”. До того ж останнім врегульовано питання утворення та функціонування військових адміністрацій.

“У мене дуже багато питань до діяльності Київради, і особливо до багатьох рішень, які йдуть проти волі киян. Але! Розпускати місцеву раду на підставі створення ВЦА — це шлях до узурпації влади. Ніхто від цього не виграє. Радує тільки те, що шансів у цього законопроєкту бути прийнятим майже немає,” — наголошує народний депутат Роман Грищук (“Слуга народу”), який був обраний до парламенту від Солом’янського району столиці.

Асоціація міст України теж гостро розкритикувала цей законопроєкт:

“Це провокаційний антидемократичний законопроєкт, який передбачає ліквідацію місцевого самоврядування в громадах, де місцеві ради працюють і виконують свої повноваження. В Україні, яка захищає від рф свободи і демократію всього світу, шансів у такого законопроєкту нема. Знаю, що депутати профільного комітету мають чим займатися без такого проєкту, в тому числі для законодавчого забезпечення відновлення місцевого самоврядування після нашої перемоги”, — каже Олександр Слобожан, виконавчий директор Асоціації міст України.

Нагадаємо, з лютого 2023 року депутатам місцевих рад, які не отримують заробітну плату і не є працівниками ради, урядовою постановою заборонили виїздити за кордон. Це вплинуло на права жінок у місцевому самоврядуванні, рівень дипломатичного представництва України за кордоном і на жіноче лідерство в політиці, яке розвивають західні партнери країни.

Крім того, члени комітету під час засідань неодноразово наголошували на тому, що Кабмін неякісно працює над втіленням регіональної політики, яка є важливою для державотворення.

«Аргумент»

 


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Новини

20:47
росія вдарила по Харкову та Одесі: 4 загиблих і 29 поранених (ОНОВЛЕНО)
20:38
Батька заступника керівника ОП, "регіонала" Шурму брутально вигнали з фансектора ФК "Карпати" (ВIДЕО)
20:00
У вівторок трохи дощитиме лише на південному сході України
16:39
Імітація правової держави: «Дякуємо Андрію Єрмаку!» замість реформи кримінальної юстиції
14:11
Після перевірок податкової 85% судів бізнесу з податківцями завершуються на користь підприємців
12:17
Україна призупинила захист права на свободу слова, власність та вільні вибори за конвенціями Ради Європи
10:47
Михайло Онуфер: Армія – це зріз, показник країни. Якщо в країні відбувається хаос, в армії відбувається те саме
08:01
ГЕНШТАБ ЗСУ: ситуація на фронті і втрати ворога на 29 квітня
20:00
На початку тижня грози лише на сході України, вдень до +21°С
18:11
Чому в Україні Вербна неділя, а не пальмова

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]