НАЗК може тимчасово заблокувати голосування у ВР скандального законопроекту №5655

|
Версия для печатиВерсия для печати

 На думку НАЗК законопроект авторства голови партії «Слуга народу» Олени Шуляк, підготовлений до другого читання, не узгоджується з Антикорупційною стратегією на 2021-25 рр. Національне агентство з питань запобігання корупції направило до профільного комітету Верховної ради офіціального листа за підписом заступника голови НАЗК Андрія Вишневского. 

Отже, депутатам поставлено до відома, що НАЗК розглянуло проєкт Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування сфери містобудівної діяльності» (№ 5655) і дійшло висновку, що документ не відповідає Антикорупційній стратегії на 2021-2025 роки. Про це йдеться у документах, які є у розпорядженні видання ZN.UA.

Згідно з листом, у НАЗК запропонували народним депутатам внести зміни у документ та надали відповідні зауваження та рекомендації. Зокрема,  проєктом закону не передбачено механізм усунення, виявлених порушень законодавства, встановлених в результаті здійснення нагляду, санкцій для об’єктів нагляду у разі встановлення порушень, а також яким чином відповідні порушення мають бути усунуті.

Також не передбачається процедури анулювання права на будівництво, отриманого на підставі поданих документів, які суперечать містобудівному законодавству.

Так, відповідно до ст. 43 проєкту нового закону, щодо порядку проведення перевірок під час здійснення державного містобудівного нагляду, ніяких наслідків для незаконного будівництва у разі виявлення порушень в результаті здійснення державного містобудівного нагляду не передбачено. Це значно підвищує корупційні ризики, а також сприяє поширенню корупційних практик і незаконних забудов.

За нашою інформацією, завтра відбудеться екстрене засідання комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, на якому депутати в авральному порядку збираються "виправити" законопроект відповідно до зауважень НАЗК.

Однак з моменту ухвалення закону в першому читанні до законопроекту внесено понад 223 правки, які депутати отримали на руки лише вчора о 15.00. І для того, щоб оцінити вже по суті новий законопроект (правки становлять 80% всього документа) НАЗК, який в офіційному листі попередив комітет про порушення Антикорупційної стратегії, може офіційно забрати законопроект на повторну експертизу.  

В цьому випадку, згідно ст. 55 закону України "Про запобігання корупції" проведення такої  експертизи НАЗК є підставою для зупинення процедури розгляду або прийняття законопроєкту на строк до десяти днів. Отже розгляд скандального законопроєкту можуть перенести.

Раніше Асоціація міст України надала свої пропозиції  профільному комітету Верховної Ради до другого читання законопроєкту №5655. Як зазначив виконавчий директор асоціації Олександр Слобожан, відсутність чітко визначених норм, до коми й крапки, в законопроєкті збільшує можливу корупцію, зводить нанівець ідею діджиталізаціі дозвільної системи в містобудуванні.

Законопроєкт активно лобіює його автор та голова партії «Слуга народу» Олена Шуляк. За даними ZN.UA, вона окремо вносила на голосування комітету низку правок, які ще більше погіршують ситуацію.

У середині листопада СБУ одночасно провела обшуки у Національній спілці архітекторів України. Заступниця голови Архітектурної палати НСАУ Анна Кирій тоді назвала це «ще одною знаковою подією в ланцюжку помсти архітекторам за нашу позицію по законопроєкту №5655».

«Це ще одна знакова подія в ланцюжку боротьбі окремих політичних діячів держави з громадянським суспільством. І їх імена ми добре знаємо, — написала на своїй сторінки в Фейсбук архітектор. — Рівно в цей день рік тому Архітектурна палата НСАУ проводила всеукраїнську акцію за справжню реформу містобудування, а не той схематоз, що пропонується лобістами в 5655».

«Аргумент»


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Новини

20:00
У суботу в Україні хмарно з проясненнями, дощі в центрі та на півдні
18:08
Смерть на колесах: чому китайські електромобілі становлять серйозну загрозу для нашої безпеки
17:04
"Після перемоги Революції Гідності": чому по Татарова, Портнова та інших зрадників з цієї кодли українці все одно прийдуть
16:58
Продаж картин Медведчука, які мають музейне значення, буде зупинений - АРМА
16:05
Генерал СБУ, покидьок Ілля Вітюк у 2014 році знімав Майдан з боку «Беркута» - Слідство.Інфо
15:33
Олександр Чупак: Чому держава не спроможна розв’язати демографічну проблему
13:18
Новини агентури ФСБ: нардеп Артем Дмитрук співпрацює зі священником УПЦ МП Чертиліним, якого підозрюють у держзраді, – Bihus.Info
12:18
Геть від москви: Молдова скоротила зовнішні торговельні відносини з рф до 3%
11:02
Перше збиття Ту-22М3 у повітрі: ЗСУ вразили літак за 300 кілометрів від України (ВІДЕО)
10:54
Ракетний удар рф по Дніпру та області: вбито 9 осіб, зокрема 3 дітей, понад 25 дістали поранення

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]