Новий голова НАЗК Віктор Павлущик - хто він

|
Версия для печатиВерсия для печати

У неділю увечері було обрано нового голову Національного агентства з запобігання корупції. Ним несподівано для багатьох став детектив НАБУ Віктор Павлущик, за якого одноголосно проголосували всі члени комісії. Натомість заступник голови НАЗК Дмитро Калмиков, якого багато хто бачив фаворитом, отримав лише три голоси підтримки.

Про перебіг голосучвання та нового очільника НАЗК йдеться у статті видання Цензор.НЕТ.

24 та 25 лютого комісія провела останні співбесіди, де кандидати мали представити своє бачення роботи НАЗК та свої перші кроки.

Як відомо, з 64 кандидатів, що подались на конкурс, у фінал пройшли:

Андрій Вишневський – колишній заступник голови НАЗК, який був звільнений Новіковим через те, що він одноосібно зняв з розгляду Кабміну один з документів по антикорупційній програмі. Водночас противники законопроекту 5655 не раз звинувачували саме Вишневського в тому, що зокрема і через його бездіяльність не було зупинено цей законопроєкт.

Сергій Гупяк – відомий читачам Цензор.НЕТ як один з фіналістів конкурсу на директора НАБУ. Наразі керівник територіального управління ДБР у Хмельницькому.

Дмитро Калмиков – заступник керівника НАЗК, якого поза очі називали одним з фаворитів конкурсу. До 25 лютого керівник департаменту антикорупційної політики НАЗК.

Катерина Каплюк – в минулому журналістка-розслідувачка, працювала радником голови НАЗК Олександра Новікова та головним спеціалістом відділу моніторингу способу життя чиновників.

Віталій Нікулін - представник Уповноваженого з прав людини в місцях несвободи, до цього працював юристом.

Віктор Павлущик – старший детектив - керівник відділу детективів Національного антикорупційного бюро України.

Олександр Скомаров - керівник Другого підрозділу детективів НАБУ. Брав участь у конкурсі на директора НАБУ та керівника САП. Його сестра була фігуранткою справи Вадима Альперіна.

Олександр Стародубцев - заступник керівника апарату Національного агентства з питань запобігання корупції.

Сергій Степанян – прокурор САП, наразі керівник антикорупційного департаменту Міноборони.

Артем Хаванов - уповноважений з антикорупційної діяльності Укрексімбанку. До цього, з 2020 по 2022 року, був керівником напрямку протидії шахрайства у ТОВ "МЕТІНВЕСТ ХОЛДИНГ". У 2020 році був керівником Комплаєнс офісу в "УкрОборонПромі". А ще раніше, з 2017 по 2020 роки – керівником антикорупційної програми у "Нафтогазі".

Виходячи з публікацій у пресі, найбільш вірогідними кандидатами на перемогу в конкурсі вважали Андрія Вишневського та Дмитра Калмикова.

Дехто з політекспертів навіть писав про якісь інсади з нарад, де Вишневському гарантували перемогу. А другим нібито був Калмиков. При цьому обох чомусь пов’язували з Артемом Ситником та його впливами на конкурсну комісію.

На співбесідах Вишневський виглядав досить упевнено і говорив предметно. Зокрема, на останній співбесіді він пообіцяв відмовитись від санкційної роботи та збільшити сили, що займаються аналізом декларацій.

Андрій Вишневський

"За моєю інформацією, зараз 11 тисяч спецперевірок прострочені НАЗК через брак людського ресурсу. Також є проблема з колцентром – я не хочу називати цю цифру, бо не хочу завдавати шкоди репутації НАЗК – там суттєва кількість дзвінків лишається без відповіді. Дзвінків щодо декларування та фінансового контролю. І ресурс НАЗК є, за моїми підрахунками це мінімум 32 штатні одиниці, які на сьогоднішній день займаються не властивими НАЗК функціями, або дублювання якесь присутнє", - зазначив Вишневський.

А от щодо санкційних списків, то Вишневський наголосив, що цю роботу звісно не можна викинути в смітник, але після консультацій з урядом її потрібно передати комусь іншому, бо це не функції НАЗК. "Бо за своєю природою, ця робота пов’язана із втручанням в ринки. Бо коли якась міжнародна компанія включається в цей список це призводить до зміни вартості її акцій, репутаційних втрат", - вказав кандидат.

При цьому, дехто звернув увагу, що Вишневського не сильно мучили питаннями про майно.

Хто б точно не зрадів призначенню Вишневського, так це його колишній начальник – Олександр Новіков, який його звільнив за самовольне рішення по відкликанню одного з документів НАЗК з Кабміну.

До речі, не виключено, що вже 27 лютого Вишневський зможе поновитись на цій посаді через суд.

Ще одним фаворитом називали Дмитра Калмикова. При чому цей кандидат мав хороші стосунки з Новіковим, а тому дехто зі співрозмовників автора навіть припускав, що тоді б Новіков зберіг би тіньовий вплив на НАЗК.

Втім всі теорії змов почали хитатись вже на початку голосування.

Для того, щоб кандидат переміг він мав набрати 3 голоси міжнародних членів комісії та один український.

Якщо з першого разу це не вдавалось, то кандидати, які отримали міжнародні голоси, переходили в наступний тур.

Але вже з першого голосування конкурс залишив Вишневський.

Його кандидатуру не підтримав жоден член комісії.

Другою несподіванкою стало те, що три члени комісії від уряду проголосували за Сергія Гупяка. Як відомо, це керівник теруправління ДБР, який минулого року потрапив до числа трьох фіналістів в конкурсі на директора НАБУ. Однак попри рекомендації Дениса Шмигаля Семен Кривонос не став його призначати своїм заступником.

Друга несподіванка – Дмитро Калмиков отримав підтримку лише іноземних членів комісії.

Також завдяки голосам міжнародників у друге фінальне голосування потрапили Олександр Стародубцев з НАЗК та Олександр Скомаров.

За кількістю голосів було очевидно, що головними конкурентами тепер будуть Калмиков та Павлущик.

У другому колі голосування Гупяк отримав вже тільки два голоси кабмінівських членів комісії. Калмиков знову отримав лише 3 голоси міжнародників.

Натомість Павлущик отримав голоси всіх членів комісії.

Що відомо про нового голову НАЗК? Він народився на Вінничині, закінчив академію СБУ. В 2008-2015 роках проходив військову службу в органах СБУ. У 2015 в першу хвилю став детективом НАБУ.

Працює у відділі, який займається розслідуванням справ суддів. Працював над справами ОАСК та найрезоананснішою справою минулого року по затриманню голови Верховного суду Князєва.

Минулого року він уже брав участь в конкурсі на посаду директора НАБУ, але до фіналу не дійшов.

Тоді членів комісії зацікавило, що ціна однієї з квартир була в чотири рази нижчою за ринкову. На це кандидат зазначив, що немає можливості оцінити майно, бо не є спеціалістом у цій сфері.

"У 2005 році мені було 19 років, я проживав "на казармі" у Національній академії СБУ. З приводу ринкової чи неринкової ціни я це питання ставив батькам, вони сказали, що це була дійсна вартість", відповів тоді кандидат.

Більшість же питань стосувались його дівчини та брата, які також працювали в НАБУ. І чи не буде тут конфлікту інтересів, якщо він переможе. Кандидат відповів, що вони звільнились уже.

Наразі Павлущик проживає із Тетяною Водопʼяновою, яка, за словами кандидата, до січня 2023 року була старшим детективом НАБУ. А потім перейшла на роботу в представництво ООН з питань продовольства.

Частина питань на конкурсі на директора НАБУ була якраз про майно родини Водопʼянової, а також про те, чому її матір 2020 року їздила до Москви.

Зараз кандидат подав декларацію за 2022 рік, де вказав 1,4 млн грн доходу та право користування квартирою в Києві. У його власності також Toyota Camry 2014 року. Сини кандидата мали тимчасове житло в Румунії в рамках програми тимчасового захисту.

При цьому, за 2022 рік кандидат не задекларував жодних грошових заощаджень, як і Тетяна Водоп’янова – ані готівкою, ані на рахунку у банках.

В той же час, за 2023 рік Віктор Павлущик вказав, що зберігає готівкою 8500 доларів США та має 17,8 тис. грн на рахунку у банку, а Тетяна Водоп’янова має 7460 доларів США у банку, 3000 доларів готівкою та 82 тис. грн на рахунку у банку, нагадує Судово-юридична газета.

Також видання вказало на те, що окрім участі у конкурсі на крісло директорів НАБУ та НАЗК, Віктор Павлущик також подав свою кандидатуру як кандидат до Вищої ради правосуддя за квотою Президента Володимира Зеленського.

У своєму мотиваційному листі як кандидат на голову НАЗК Павлущик написав, що його "найпершим прагненням як очільника команди НАЗК буде збереження та вдосконалення роботи агентства, підтримка та підвищення економічного та суспільного ефекту від його діяльності, а також максимальне збільшення рівня довіри громадськості".

"Значну частину своєї роботи як керівника такого органу я вважаю за необхідне присвятити саме роботі з персоналом. Колектив НАЗК має бути єдиним, міцним та вмотивованим працювати на досягнення спільної мети. Для цього я вбачаю необхідним реалізацію ряду інструментів з підвищення мотивації та зміцнення командного духу працівників: постійне навчання та підвищення кваліфікації, вжиття заходів щодо уникнення вигорання, підтримання та розвиток напрямку діяльності з превентивної, роз’яснювально-навчальної роботи серед працівників тощо", - наголошував переможець конкурсу.

Як кажуть джерела автора, з колективом Павлущику може бути якраз дуже складно. Бо принаймні колишні співробітники колектив був дуже об’єднаний навколо попереднього голови і нелюб’язно називають "сектою Новікова".

Першу реакцію на своє призначення Павлущик отримав буквально через пару хвилин після голосування. Заступник голови НАЗК Калмиков повідомив у Facebook, що подав заяву на звільнення.

Вгорі: Віктор Павлущик. Скріншот з відео

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Новини

20:00
У неділю гроза лише на південному сході України, тепло
18:07
Олександр Чебаненко: Про чергову імітацію, паспорти чоловікам за кордоном та біг влади по граблях
16:05
Адепти московського патріархату мають психічний розлад та потребують медичної допомоги, - лікар о. Олексій Данилов
14:13
Офіційно: ЗСУ контролюють дві третини сіл Очеретиного та Соловйового на Донецькому напрямку
12:05
Провал оборони в Очеретино створив для ЗСУ загрозу поразки майже у всій Донецькій області
10:04
У квітні 2022 року "зелена влада" планувала здати росії суверенітет України, цьому запобіг Джонсон - Die Welt
09:01
Уночі збито 21 з 34 ракет окупантів, але є влучення у 4 ТЕС
08:00
ГЕНШТАБ ЗСУ: ситуація на фронті і втрати ворога на 27 квітня
20:00
У суботу в Україні дощі лише на сході, на півдні до +25°С
18:05
Від Чорнобилю 1986 - до Чорнобилю 2024: ядерна енергетика нашої країни підійшла до небезпечної межі

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]