NYT: Розгром армії рф на Харківщині став особистим ударом для путіна

|
Версия для печатиВерсия для печати

Розгром Збройними силами України російської армії в ході контрнаступу створює новий вид політичного виклику для президента РФ Владіміра Путіна: це підриває імідж компетентності та могутності, над створенням якого він працював два десятиліття.

Про це йдеться у статті американського журналіста російського походження Антона Трояновського для The New York Times.

У неділю російські військові продовжили відступ із позицій на північному сході України, які вони займали місяцями. У репортажах державного телебачення відступ називали ретельно спланованою «операцією перегрупування», вихваляючи героїзм і професіоналізм російських військ. Але така подача мало чим пом’якшила гнів серед прихильників війни через відступ на фронті. «Сила – єдине джерело легітимності Путіна, – сказав у телефонному інтерв’ю колишній спічрайтер Путіна Аббас Галлямов. – А в ситуації, коли виявиться, що в нього немає сил, його легітимність почне падати до нуля».

Коли Україна в неділю використовувала свою перевагу, звільнюючи міста та території, пан Путін посилив жорстокість своєї кампанії, поступившись провоєнним голосам на російському телебаченні та в соціальних мережах, та завдав ракетних ударів по цивільній інфраструктурі.

Масштаб невдачі на полі бою став більш очевидним і з’явилося більше доказів розладу всередині правлячого класу Росії. Лідер Чечні Рамзан Кадиров звинуватив російських військових у тому, що вони зробили «помилки» та не змогли пояснити відступ громадськості. 

Путіна наздоганяє його схильність вводити в оману власний народ. Реальність російської невдачі заперечує повідомленням Кремля про те, що російська армія непереможна, Україна пронизана корупцією та боягузтвом, а Путін є блискучим геополітичним стратегом.

Перші ознаки того, що розчарування може завдати шкоди власному престижу пана Путіна, з’явилися, коли в Москві влаштували грандіозний феєрверк на честь 875-ї річниці заснування міста – дехто казав, що це, мабуть, найпринизливіший день для Росії з початку вторгнення 24 лютого. Невдоволення було очевидним у місті, яке влада намагалася захистити від витрат війни. Сергій Миронов, лідер пропутінської партії в парламенті, розкритикував владу за святкування щорічного Дня міста Москви цими вихідними, опублікувавши у Twitter: «Не може бути і не повинно бути, щоб наші хлопці сьогодні гинули, а ми вдавали, що нічого не відбувається!»

За словами російської політологині Татьяни Станової, стратегія опису війни як «спеціальної військової операції», яка не повинна впливати на повсякденне життя більшості росіян, продиктована очікуванням того, що Росія швидко її виграє. Але з невдачею за невдачею стає все важче приховати той факт, що все йде не за планом. «Кремль, в принципі, будував всю свою політику на тому, що поразок бути не може», – сказала вона.

Наскільки сильно невдачі на полі бою цих вихідних завдадуть політичної шкоди Путіну, залежатиме від його здатності переломити їх. Галлямов, колишній спічрайтер, сказав, що боротьба в Україні може підштовхнути еліти навколо російського президента домагатися призначення наступника. «Якщо вони продовжуватимуть знищувати російську армію так само активно, як зараз, – сказав пан Галлямов про ЗСУ, – то все це може прискоритися ще швидше».

На фото: воїни ЗСУ надають медичну допомогу російському полоненому

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Новини

20:00
У п'ятницю в Україні короткочасні дощі, на півдні до +28°С
19:08
Міністр-кримінальник Сольський подав заяву про відставку
18:03
Автівки на потреби армії: який транспорт можуть забрати
16:24
Голову райсуду на Дніпропетровщині взяли на хабарі
16:15
Антитютюнові активісти заплуталися у власній бухгалтерії і не хочуть звітувати за отримані гранти
14:18
ПЦУ спростувала міф про те, що жінкам неможна перебувати у церква в брюках і з непокритою головою
12:59
Щільність застосування дронів на бахмутському напрямку небачена раніше — військовий
10:55
Шабунін: Офіс Генпрокурора закрив понад 1,2 тис. проваджень щодо бізнесу, проте лише 2 з них належать БЕБ, яке "стриже" підприємців
09:02
Офіс генпрокурора після аудиту закрив кожну п'яту справу проти бізнесу, найбільше "туфти" плодить ДБР "імені Татарова"
08:27
Українські чоловіки 18-60 років не зможуть отримати паспорти за кордоном – постанова КМУ

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]