Орбан надіслав ЄС листа про путінський "мир для України", його дії розлютили союзників України

|
Версия для печатиВерсия для печати

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан після візиту до Росії написав голові Європейської ради Шарлю Мішелю та лідерам ЄС листа із описом його переговорів із президентом РФ Володимиром Путіним.

Про це інформує Європейська правда.

У листі прем’єр Угорщини запевняє, що під час візиту "не висував жодних пропозицій і не висловлював жодної думки від імені Європейської ради чи Європейського Союзу", а протилежні твердження "є безпідставними".

Говорячи про розмову з Путіним, Орбан заявив, що ставлення президента РФ до ситуації на лінії фронту "суттєво відрізняється від тлумачення президента Зеленського".

"Путін жодним чином не згадав російські втрати. Що стосується українських втрат, то російська сторона оцінює щомісячні втрати українських сил у 40-50 тисяч солдатів, які ще більше посилилися в останні тижні. Тому (Путін. – Ред.) був здивований тим, що президент України відкинув пропозицію про тимчасове припинення вогню", – каже він. Водночас, ідеться в листі, Путін готовий розглянути можливе перемир'я, яке "не слугуватиме прихованій передислокації та реорганізації українських сил".

Угорський прем’єр додав, що Росія (зі слів Путіна) готова погодитись тільки на умови, визначені під час переговорів у Стамбулі у квітні 2022 року, "особливо п'ятий пункт документа, який визначає міжнародні гарантії безпеки, які повинні бути надані Україні". Ідеться про право вето так званих гарантів безпеки України на можливе застосування сили проти неї, причому серед цих гарантів Росія хотіла бачити себе.

Також Москва, ідеться в листі, "готова обмінятись думками" стосовно так званої мирної пропозиції Китаю і Бразилії. Ця "пропозиція" передбачає проведення "мирних переговорів" між Україною та Росією і взагалі не згадує про необхідність відновлення територіальної цілісності та суверенітету України.

Решту листа Орбан присвятив переказуванню своїх тез про те, що "Європі потрібен мир" для економічного процвітання, а шанси на мир зменшуються "через те, що дипломатичні канали заблоковані і відсутній прямий діалог між сторонами".

Час є вирішальним фактором у світлі інтенсифікації бойових дій і швидкого зростання людських жертв. Якщо ми не зможемо зупинити цей процес, то в найближчі два місяці ми станемо свідками більш драматичних втрат і військових подій на фронті, ніж будь-коли раніше", – вважає Орбан.

Насамкінець угорський прем’єр заявив, що США через виборчу кампанію в найближчі місяці не зможуть виявити "політичне лідерство" в цьому питанні, тому потрібно розглянути можливість запустити "європейську ініціативу" в дусі "стратегічної автономії".

Нагадаємо: 5 липня прем'єр Угорщини Віктор Орбан відвідав з офіційним візитом Москву. У столиці РФ він зустрівся з російським диктатором Володимиром Путіним.

Під час спільної пресконференції з Путіним Орбан зробив кілька заяв щодо війни Росії проти України. Зокрема, він наголосив, що позиції Києва та Москви щодо миру "дуже далекі одна від одної".

Своєю чергою низка європейських лідерів доволі різко відреагувала на візит глави угорського уряду до Москви. Вони наголосили, що Орбан не представляв ЄС у РФ під час зустрічі з Путіним.

Нагадаємо, що перед візитом до Москви Орбан відвідував Київ. 2 липня він зустрічався з президентом України Володимиром Зеленським.

Орбан під час візиту до Києва запропонував припинити вогонь.

3 липня прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив, що президент Володимир Зеленський не підтримав його пропозицію щодо припинення вогню для переговорів із РФ.

Нещодавні поїздки прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана до Москви та Пекіна викликали роздратування серед союзників по Європейському Союзу і НАТО, оскільки його "дипломатичні потуги для встановлення миру в Україні не є ефективними" і, на думку деяких політиків, лише підіграють Росії.

Лідери ЄС намагалися дистанціюватися від візиту Орбана до Москви і підкреслили, що він не представляв союз, коли заявив, що працює над пошуком шляхів для встановлення миру в Україні, пише Bloomberg.

"Але їхні спроби засудити його позаштатну діяльність ускладнилися тим, що 1 липня Угорщина перебрала на себе головування в ЄС на ротаційній основі ‒ на що поспішили звернути увагу Владімір Путін і Сі Цзіньпін", − зазначили у виданні.

Орбан має досвід використання західних альянсів своєї країни для того, щоб сіяти розбіжності, затримувати допомогу Україні та укладати бізнес-угоди з Росією і Китаєм. Але тепер він прагне робити це під офіційною печаткою ЄС, змушуючи тих, хто намагався підштовхнути Сі до згортання його "безмежного партнерства" з Росією, дивитися на це з роздратуванням.

У листі від 5 липня Орбан повідомив колегам-лідерам, що він не висловлював жодної думки від імені ЄС. Водночас заява прем'єр-міністра Польщі Дональда Туска свідчить про те, що ці запевнення могли їх не переконати.

Жоден чиновник не має права виступати посередником у встановленні миру в Україні від імені ЄС без попереднього схвалення блоку, заявив Туск на прес-конференції разом з президентом України Володимиром Зеленським у Варшаві. "Історія пам'ятає політиків, які говорили, що працюють над досягненням справедливого миру, але насправді працювали над капітуляцією", − додав він.

Речник Ради національної безпеки Білого дому Джон Кірбі підтримав Туска і сказав, що йому не відомо про жодне попереднє повідомлення про обидві поїздки. Дипломатичні зусилля Орбана "не здаються продуктивними" у досягненні миру в Україні, і це викликає занепокоєння у США, зазначив він.

Видання вказує, що ніщо з цього не зупиняє популістського угорського лідера, який вже давно насолоджується своєю роллю посередника.

У квітні парламент ЄС ухвалив необов'язкову до виконання резолюцію, в якій висловив побоювання щодо того, чи зможе Угорщина "гідно виконувати" обов'язки головуючої країни, зважаючи на порушення нею принципу верховенства права. Але Орбан не лише прийняв цей здебільшого церемоніальний статус, але й продовжує ним користуватися, нещодавно здійснивши свій перший візит до Києва з часу російського вторгнення.

Посли ЄС планують домогтися від Угорщини більшої ясності щодо візитів Орбана на своєму щотижневому засіданні в середу. За словами дипломата, який попросив не називати його ім'я, деякі країни стурбовані тим, як Будапешт використовує своє головування в Євросоюзі. Вони занепокоєні тим, що Угорщина використовує цей статус для досягнення своїх цілей. 

Цього тижня Орбан вирушає на саміт НАТО у Вашингтоні. Представники угорської влади не виключили зустрічі з кандидатом у президенти США Дональдом Трампом до повернення Орбана додому.

Трамп заявив, що хоче швидкої мирної угоди, і якщо його оберуть у листопаді, він може підтримати позицію Орбана. На думку аналітиків, це натякає на довгострокову стратегію бурхливої діяльності угорського прем'єра навіть якщо поки що, на їхню думку, дипломатичний наступ Орбана може не принести жодних відчутних результатів, окрім роздратування ключових союзників.

Угорщина неодноразово намагалася підірвати зусилля Заходу з надання допомоги Україні, включаючи фінансування й постачання зброї. Орбан є затятим критиком санкцій ЄС проти РФ та, попри війну Росії проти України, підтримує тісні економічні зв'язки з Москвою. 

Що стосується Трампа, то союзники з популістського табору Орбан та колишній президент США вже давно підтримують приязні відносини. Трамп навіть заявляв, що Орбан “зробив величезну роботу” і його “поважають у всій Європі”. Прем'єр Угорщини, тим часом, казав, що якби президентом Штатів у лютому 2022 року був Трамп, то "війни в Європі більше не було б".

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]