Організував судилище над захопленими в Керченській протоці українськими моряками: зрадник з СБУ отримав підозру від ДБР

|
Версия для печатиВерсия для печати

Йдеться про моряків катерів «Бердянськ», «Нікополь» та буксира «Яни Капу».

Державне бюро розслідувань повідомило про підозру колишньому правоохоронцю з Криму, який влаштував судилище над українськими моряками. Він після анексії півострова перейшов на бік ворога, повідомляє ДБР.

Під час захоплення загарбниками Криму у 2014 році, правоохоронець проігнорував вказівки керівництва та вирішив перейти на бік ворога. Окупанти призначили його слідчим управління ФСБ РФ по Криму та Севастополю.

Як повідомляють правоохоронці, на новій посаді чоловік переслідував кримськотатарських активістів. У кримінальних провадженнях, які він ініціював, кримськотатарські релігійні організації визнавалися судами терористичними, а їх лідерів затримували та тримали в жахливих умовах.

У 2018 році фігурант відзначився тим, що влаштував судилище над українськими моряками, яких взяли в полон окупанти в районі Керченської протоки під час переходу з Чорного до Азовського моря. На суді він клопотав про тримання під вартою у слідчому ізоляторі всіх затриманих українців, навіть поранених. Наразі зраднику інкримінують дезертирство та державну зраду (ч. 1 ст. 111 та ч. 1 ст. 408 Кримінального кодексу України).

Нагадаємо, у листопаді 2018 року три кораблі ВМС України – малі броньовані катери «Бердянськ» та «Нікополь» і буксир «Яни Капу» – вирушили у місію з метою навігації з українського порту Одеса через Керченську протоку. При заході в протоку вони зустрілись із прикордонними суднами РФ, які спочатку за надуманими причинами не пропустили їх через протоку, а потім не відпустили назад і зрештою взяли їх на таран та захопили разом з екіпажем. Поранень дістали декілька українських моряків, у полон потрапили 24 українських військовослужбовців.

Через пів року Міжнародний трибунал ООН з морського права виніс рішення, яким зобов'язав Росію звільнити українські кораблі та полонених українських моряків. Проте це рішення Росія проігнорувала.

Українці були звільнені лише 7 вересня 2019 року в рамках обміну між Україною і Росією у форматі 35 на 35. 18 листопада 2019 року в акваторії Чорного Моря РФ передала Україні катери «Бердянськ» та «Нікополь» і буксир «Яни Капу».

Вгорі: захоплені ворогом українські кораблі. Фото з відкритих джерел

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністерство оборони закликало громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях.

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]