Піп упц (мп) не відчинив храм: на Сарненщині загиблого Героя відспівували не в рідному селі

|
Версия для печатиВерсия для печати

30 липня в селі Тріскині прощалися з Іваном Козельцем. Він пішов захищати Україну на другий день великої війни. 26 липня 2023 року 27-річний воїн загинув. Віддати останню шану захиснику зібралося все село. Але заупокійне Богослужіння проводили не в Тріскинях.

Чому так сталося, СарниNews.City запитали в жителів, старости та священника УПЦ МП.

Леонід Долід, староста Ремчицького старостинського округу №6, куди входять і Тріскині, каже, що отець Василій відмовив у похованні, бо «не співслужить з ПЦУ»:

— Мама загиблого Івана Козельця звернулася до місцевого священика отця Василія, щоб дозволив відслужити у храмі Літургію за загиблим сином. Хотіли, щоб відспівували священики Православної Церкви України, але в храмі села Тріскині. Храм є сільський, жителі його всі разом будували в 1990-х роках. Проте він у категоричній формі відмовив. Потім обіцяв подумати та надати відповідь до 11 години ранку 29 липня. Вона знову до нього звернулась і він сказав, що храм для поховання не надасть.

Щоб провести заупокійну службу, воїна в закритій труні везли за 18 км — у Свято-Покровський храм міста Сарни. Жителі Тріскинь кажуть, що це не перший випадок відмови священика УПЦ МП рідним загиблих захисників. Леонід Долід запевняє, що реагуватиме на ситуацію та радитиметься з громадою щодо подальших рішень:

— Однозначно реакція на це буде. Люди вже говорять, що потрібно скликати збори, це питання вирішувати. Думаю, що завтра я зі священником зустрінусь. Можливо, правильно буде провести зустріч не лише з ним, а й з прихожанами цієї церкви. Оскільки вони підтримують священника в його рішеннях.
Отець Василій почав служити у Свято-Миколаївському храмі УПЦ МП навесні 2022 року. У коментарі він наполягає, що жодних конфліктів з матір’ю загиблого воїна не мав:

— Мама загиблого вчора була в мене в дворі. Хлопчинку цього (загиблого воїна Івана Козельця — прим. авт.) я особисто знав ще до того, як священиком став. І я не ворог ні родинам, ні людям. Я мамі сказав, що він є хрещений у цій церкві, було б дуже доцільно, і так само ж люди хочуть, щоб ми відспівували.

Проте служити разом із представниками Православної Церкви України отець Василій відмовився, бо «не має на це права».

До слова, представники Сарненського РТЦК та СП з’ясували, що отець Василій не перебуває на військовому обліку. Тож йому вручили повістку на виклик у військкомат для уточнення облікових даних.

«Аргумент»


На цю тему:

 

Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]