"Поглиблення зв'язків" між рф та Іраном можливе лише на злочинній основі - росЗМІ

|
Версия для печатиВерсия для печати

росія та Іран начебто позбудуться бар'єрів у торгівлі: Москва і Тегеран планують скасувати імпортне мито, заявив віце-прем'єр рф Олександр Новак. За його словами, між компаніями обох країн вже є домовленості у галузі машинобудування, автомобільного та авіаційного виробництв. І в рамках цих угод будуть постачання «відповідних комплектуючих», додав Новак. Міністр нафти Ірану Джавад Оуджі зазначив, що Тегеран розраховує на подальше поглиблення відносин із Москвою.

Але що це поглиблення дасть росії? Про це пише російське бізнес-видання Коммерсант.

У березні росія випередила Іран за кількістю компаній і громадян, які опинилися під санкціями, і посіла перше місце у світі за цим показником. Але конкуренція лише зблизила країни. Тепер чиновники з Москви та Тегерана регулярно повідомляють про нові угоди та заявляють про рішучість розвивати партнерство. Ось і віце-прем'єр Олександр Новак анонсує «спільні підприємства» в галузі машинної та авіаційної будови та обіцяє створити угоду про зону вільної торгівлі між Іраном та ЄАЕС. Яке, слід сказати, вже працювало з 2019 року в обмеженому режимі, повідомляє видання.

Сходознавець Олексій Малашенко закликає не будувати ілюзій щодо значущості Тегерана для російської економіки: «Коли говорять про галузі, то перше, що згадують — медицина та деякі речі, про які згадувати просто не прийнято. Це все-таки насправді якийсь політичний крок.

Якщо ми подивимося на обсяг торгівлі, він не такий значний, як міг би бути. А щодо решти, ніяких ілюзій бути не може: Іран щодо технологій, у тому числі в авіації — це вторинне».

Напевно, найамбіційніший проект Москви та Тегерана — енергетичний на $44 млрд.

$40 млрд із них піде на будівництво газопроводів в Ірані, решта — на розробку нафтогазових родовищ, у тому числі гігантського за обсягами Південного Парсу.

Російські компанії намагалися зробити це і раніше, але у них не вийшло, каже фахівець з Азії та Близького Сходу Олена Супоніна: «Як в умовах санкцій реалізовувати амбітний проект на $40 млрд? Цікаво подивитися, бо деякі російські компанії бралися за цю справу ще коли проти росії не діяли санкції. Поступово вони розуміли, що санкції проти Ірану ще 15 років тому вже не дозволяли розробляти той самий Північний Парс».

Товарообіг між росією та Іраном співрозмовники Ъ FM оцінюють приблизно в $4 млрд, що в десятки разів менше, ніж свого часу з Євросоюзом. Тож панацеєю для Москви Тегеран, звісно, ​​не стане, роблять висновок експерти.

Професор Вищої школи економіки (ВШЕ) Олексій Портанський нагадує, що останніми роками у світі з'явилося кілька великих торгових угод, але Рросія та ЄАЕС залишалися осторонь.

У чому Іран точно може бути корисним росії, то це у навчанні мистецтву паралельного імпорту та сірих схем. І що особливо актуально – у нафтовій галузі. Деякі західні джерела оцінюють загальний експорт нафти з Ірану в 3 млн. барелів на добу. При цьому показники транспондерів іранських судів говорять про експорт у 500 тис. бочок. Співрозмовники "Ъ FM" пояснюють це активною роботою тіньового флоту. І така схема може знадобитися росії після введення нового пакету європейських санкцій.

На фото: два терористи - президент росії владімір путін і голова Ісламської Республіки Ебрагім Раісі

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Новини

20:00
У суботу в Україні хмарно з проясненнями, дощі в центрі та на півдні
18:08
Смерть на колесах: чому китайські електромобілі становлять серйозну загрозу для нашої безпеки
17:04
"Після перемоги Революції Гідності": чому по Татарова, Портнова та інших зрадників з цієї кодли українці все одно прийдуть
16:58
Продаж картин Медведчука, які мають музейне значення, буде зупинений - АРМА
16:05
Генерал СБУ, покидьок Ілля Вітюк у 2014 році знімав Майдан з боку «Беркута» - Слідство.Інфо
15:33
Олександр Чупак: Чому держава не спроможна розв’язати демографічну проблему
13:18
Новини агентури ФСБ: нардеп Артем Дмитрук співпрацює зі священником УПЦ МП Чертиліним, якого підозрюють у держзраді, – Bihus.Info
12:18
Геть від москви: Молдова скоротила зовнішні торговельні відносини з рф до 3%
11:02
Перше збиття Ту-22М3 у повітрі: ЗСУ вразили літак за 300 кілометрів від України (ВІДЕО)
10:54
Ракетний удар рф по Дніпру та області: вбито 9 осіб, зокрема 3 дітей, понад 25 дістали поранення

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]