Politico: Угорщині загрожує паливна криза через зупинку транзиту нафти ЛУКОЙЛу Україною, у Будапешті нервують

|
Версия для печатиВерсия для печати

Через зупинку транзиту нафти ЛУКОЙЛу (MOEX: LKOH) через Україну Угорщина може зіткнутися з паливно-енергетичною кризою.

Про це пише Politico з посиланням на експертів.

Тривале зупинення постачання змусить Будапешт звільнити стратегічний резерв нафти, якого вистачить на 90 днів.

Експерт з Угорщини з аналітичного центру Centre for Eastern Studies Ілона Гизіньська заявила, що країна може зіткнутися із «захмарними цінами» на енергоносії та дефіцитом електроенергії, якщо найближчими тижнями не буде знайдено рішення. Провідний аналітик із сирої нафти в компанії Kpler Віктор Катон додав, що в нинішніх умовах нафтопереробним заводам доведеться виснажувати свої запаси, тоді як угорській владі необхідно шукати шляхи дипломатичного врегулювання.

Минулого тижня Україна зупинила транспортування нафти ЛУКОЙЛу до Угорщини та Словаччини, оскільки компанія потрапила до українського списку санкцій. Постачання йшло через південну гілку «Дружби», для якої спеціально було зроблено виняток у санкціях ЄС. Глава МЗС Угорщини Петер Сійярто засудив дії України та пообіцяв обговорити це питання на засіданні Ради ЄС.

Експерти галузі вважають, що обмеження української сторони можуть загрожувати недозавантаженням НПЗ у Словаччині та Угорщині, якими володіє угорська MOL. На думку експертів, виходом може стати переоформлення обсягів інших постачальників, не обмежених санкціями.

Фіцо у розмові зі Шмигалем розкритикував санкції України проти російського «Лукойла»

Прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо у суботу провів телефонну розмову із українським колегою Денисом Шмигалем, під час якої розкритикував включення Україною російської нафтової компанії «Лукойл» до санкційного списку. Про це повідомляє TASR із посиланням на пресслужбу словацького уряду.

Фіцо вважає, що запровадження санкцій проти «Лукойла» шкодить не Росії, а переважно деяким країнам ЄС.

Він заявив, що «Словаччина не має наміру бути заручницею українсько-російських відносин», і зауважив, що рішення України про блокування транзиту «Лукойлу» призведе до того, що словацький нафтопереробний завод Slovnaft, який входить до угорської групи MOL, отримає на 40% менше нафти, аніж потрібно для переробки.

«Це вплине не лише на словацький ринок, але й може призвести до припинення поставок нафти, виробленої на заводі Slovnaft, в Україну, а вони становлять майже десяту частину всього українського споживання», – сказав Фіцо.

В офісі Шмигаля заяву Фіцо щодо російського «Лукойлу» поки що не коментували.

Раніше Словаччина та Угорщина заявили, що припинили отримувати нафту від свого ключового постачальника «Лукойл» після того, як у червні Україна запровадила заборону на транзит ресурсів російської енергетичної компанії через свою територію.

Зображення вгорі: очевидні агенти спецслужб росії - глава уряду Словаччини Роберт Фіцо (ліворуч) та прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан. Будапешт, 16 січня 2024 року. Агентура Кремля в Європі залишилася без дешевої російської нафти

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Новини

11:35
Ціни на картоплю в Україні сягнули максимуму за 10 років
10:31
Білий дім розглядає можливість надання Україні крилатих ракет великої дальності JASSMs
09:28
Збірна України виборола 9 медалей у восьмий день Паралімпіади-2024 у Парижі
08:18
Хантер Байден визнав себе винним у ухиленні від сплати податків
20:10
6 вересня в Україні очікується мінлива хмарність, температура повітря до +28°
19:22
До Європи дістався новий інвазивний вид бджіл. Вони прилетіли з Індії
18:01
Кількість громадян, які загинули унаслідок удару РФ по Полтаві, збільшилася до 55.
17:02
Миколаївська філія Адміністрації морпортів під керівництвом ексрегіонала переплатила за автівку з панорамним дахом
16:39
Нова енергія Зеленського: звинувачену за розкрадання в мінюсті призначили міністром юстиції
16:09
У США заарештували колишню співробітницю уряду Нью-Йорка за шпигунство на користь Китаю її видала Ферарі та елітна нерухомість

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністерство оборони закликало громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях.

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]