Полтавська ОВА зірвала спробу розкрадання активів КП "Полтаватеплоенерго"

|
Версия для печатиВерсия для печати

Новий очільник Полтавської ОВА Філіп Пронін технічно заблокував спробу керівника Полтавської обласної ради Олександра Біленького і його заступників надати дозвіл комунальному підприємству "Полтававодоканал" на отримання комерційного кредиту у приватном банку під "космічні" 19% річних. Фахівцями обласної військової адміністрації кредитування КП "Полтававодоканал" було розцінене як спроба штучно "загнати" це стратегічне для області підприємство в боргову залежність "дружньому" банку - з метою подальшої корупційної експлуатації його активів в інтересах ОЗУ з-поміж депутатів облради.

Про блокування цієї спроби повідомляє видання "Полтавщина".

Кредит на умовах овердрафту під 19% річних в ОВА сприйняли як невиправдане витрачання коштів обласного бюджету, а тому "переконали" депутатський корпус у тому, що підприємству потрібно шукати більш пільгові умови кредитування. В ОВА запропонували облраді скористатися державною програмою «Доступні кредити 5-7-9%». Угруповання Біленького не стало загострювати свої стосунки з військовою адміністрацією і погодилося шукати інші шляхи фінансової підтримки.

Тому на минулій сесії депутати не підтримали проект рішення, яке б дозволило обласному КП «Полтававодоканал» залучити 8 млн грн кредитних коштів на умовах овердрафту під 19% річних.

У «Полтававодоканалі» повідомили, що нинішні, начебто економічно необґрунтовані тарифи створили великий касовий розрив. Це призвело до того, що підприємство залишилося без оборотних коштів. На випадок аварії, коли діяти потрібно терміново, планували скористатися овердрафтом — короткостроковим кредитом, який дозволяє здійснювати розрахунки, коли коштів на поточному рахунку недостатньо.

Нагадаємо: кримінальних схем розкрадання обласного бюджету Полтавщини лише декілька - військовий стан значно скоротив можливості махінаторів.

Основна “схема”: розкрадання коштів обласного бюджету через фінансування комунальних підприємств-монополістів, які належать до критичної інфраструктури.

На балансі Полтавської обласної ради перебуває велика кількість комунальних підприємств, серед яких немає жодного прибуткового (!) - всі вони стали такими саме за час перебування Олександра Біленького на посаді голови ПОР. Серед них найбільші - КП “Полтававодоканал” і КП “Полтаватеплоенерго”. Саме в ці два “планово-збиткові” підприємства обласна рада регулярно “закачує” сотні мільйонів гривень обласного бюджету. Частина з яких виводяться звідти і розподіляються серед учасників “схеми”.

Вигодонабувачі кримінальної “схеми”: депутати облради Сергій Бєлашов, Олександр Біленький, Олег Кулініч, Лариса Босенко.

Для цього керівниками цих підприємств призначені довірені особи організаторів “схеми”: КП “Теплоенерго” очолює Ігор Процай, очільник фракції партії “Європейська солідарність” у Полтавській обласній Раді, колишній колега С.Бєлашова і Л. Босенко по роботі у податковій інспекції. А КП “Полтававодоканал” донедавна очолював Василь Воротинцев, якого на цю посаду влаштував О.Біленький ще у 2016 році.

До того В.Воротинцев очолював «Донецьктеплокомуненерго», але змушений був покинути Донбас у 2014 році і перебував без роботи. Саме після призначення В. Воротинцева КП “Полтававодоканал” почав регулярно отримувати багатомільйонні транші з обласного бюджету, при цьому тарифи цього КП були найвищими серед інших “водоканалів” по всій Україні.

При тому за весь цей період - 2018-2023 рр. діяльність КП “Полтававодоканал” не перевірялася жодним авторитетним аудитором, ані державним, ані приватним, з тієї ж “великої трійки”. Депутати обласної ради всі ці роки не в змозі отримати будь-яку актуальну інформацію щодо роботи цього КП і ефективності витрачання ним грошей обласного бюджету. Начебто проведений у цьому році “незалежний” аудит, результати якого ніхто з депутатів не бачив, здійснила нікому невідома фірма з ознаками “кишеньковості”.

Механізм “закачування” грошей у КП “Полтававодоканал” і “Полтаватеплоенерго” виглядає так: “нагальну потребу” у поповненні оборотних коштів збиткового підприємства у Полтавській облраді “обнаучують” С. Бєлашов, очільник Комісії з питань житлово-комунального господарства, та Л. Босенко, його багаторічна поплічниця та бізнес-партнер, очільниця Комісії з питань бюджету і управління майном.

Про які суми йде мова? Так, наприклад, є рішення від 23 грудня 2022 року № 520 “Про затвердження Обласної програми фінансової підтримки та технічного розвитку підприємств обласної власності в сфері житлово-комунального господарства Полтавської області на 2023-2025 роки”. Яким на фінансування ЖКГ Полтавщини - тобто “Полтававодоканалу” і “Полтаватеплоенерго” - виділятиметься 1 млрд 491 млн грн.

Після “опрацювання питання” на комісіях облради поплічник Белашова-Босенко Олександр Біленький виносить це питання на “порядок денний”, на сесію. І майже завжди більшість депутатів облради голосують “за” виділення десятків мільйонів на ці КП. Тому що переважна більшість депутатів Полтавської облради - це так звані “раби”, повністю залежні від очільників фракцій і груп, повністю підконтрольні їм люди - що їм накажуть “старші товариші”, те вони й зроблять.

“За” точно проголосують депутати ПЕС, бо їх очільник Ігор Процай, очільник КП “Полтаватеплоенерго” - в “схемі” і “в долі”. “За” проголосують “раби” ВО “Батьківщина” - бо фракцію очолює С.Бєлашов, там же Л. Босенко, яка в статусі голови Комісії отримує зарплатню в облраді як член виконкому. “За” розкрадання бюджетних грошей проголосують “раби” О.Сазонова з колишньої ОПЗЖ, перейменованої в “За Полтавщину” (ага ж, за її, рідненьку, турбується ця сволота). І, звичайно, розкрадання підтримує так звана “партія” “Довіра”. Плюс завжди підтримує старших колег фракція “рабів” з партії, прости Господи, “Рідне місто” - це ще один клон “Партії Регіонів”, який чудово себе почуває там, де є можливість поживитися “об’їдками” зі столу старших товаришів.

Всіх перелічених разом - 50 голосів за потрібного мінімума у 43 голоси “за” прийняття будь-якого рішення облрадою при загальній кількості депутатів у 84 душі.

Потім, після голосування в облраді, бюджетні мільйони “розчиняються” у бухгалтеріях КП “Полтававодоканал” і “Полтаватеплоенерго”, витрачаються начебто на роботи і обладнання, кількість, обсяги, якість і ціну на які не контролює і не перевіряє ніхто - і виводяться у кишені організаторів “схеми”.

До речі, вже колишній очільник штучно збанкрутілого КП "Полтававодоканал" В. Воротинцев ще влітку виїхав за кордон під приводом побачення з сім’єю, але в Україну так і не повернувся. Пізніше, у серпні, від нього з-за кордону надійшла заява про звільнення “за станом здоров’я”. Виїхати за кордон він мав право, як чоловік, якому виповнилося 60 років, але не мав права, як депутат обласної ради… Люди “в темі” розцінили це як втечу від неминучих неприємностей, а бути “гвинтиком” в чужих кримінальних “схемах” освічений професіонал Воротинцев більше не хотів.

Подробиці корупційних схем у Полтавській обласній раді викладені у статті Вкрадена Полтавщина.

«Аргумент»


На цю тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Новини

20:00
У вівторок в Україні майже без опадів, вдень вище +10°С
18:10
74% українців вважають боротьбу з корупцією найважливішою реформою (ОПИТУВАННЯ)
16:11
Для розуміння рівня "менеджменту" в Офісі президента: там досі шукають заміну Костіну: але знайти "незашквареного" - проблема
14:04
Юрій Касьянов: "Вовина тисяча", майбутні вибори та реалії
12:04
У Полтаві чиновник - брат підприємця, який переховується у Росії, задекларував готівку та золота на 2,6 млрд грн
10:01
Президент Грузії: «Я не визнаю ці вибори»
08:12
«Висновків нема. Непотрібно це нікому»: Селидове окуповане, кілька підрозділів ЗСУ ледь встигли вирватися з оточення, оглядачі обурюються спокоєм воєначальників
08:01
Ворог окупував Гірник і просунувся на багатьох напрямках
19:00
Тиждень в Україні почнеться без опадів, вдень до +18°С
17:10
"Вовина тисяча" - це деградація особисто Зеленського (ДУМКИ)

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністерство оборони закликало громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях.

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]