«Полтававодоканал» придбав генератор удвічі-втричі дорожче від ринку, приховавши ціни на решту

|
Версия для печатиВерсия для печати

Комунальне підприємство Полтавської обласної ради «Полтававодоканал» 27 січня повідомило через систему «Прозорро» про закупівлю дизельного генератора SDMO J66 IV за 1,87 млн грн. Ціна якого, за матеріалами з відкритих джерел, вдвічі, а то й втричі перевищує ринкові ціни.

Про це повідомили журналісти-розслідувачі видання «Наші гроші».

За інформацією видання, КП замовило цей генератор без торгів фірмі «Будгазконсалтинг Лтд» 6 грудня. Названа фірма мала поставити генератор до кінця 2022 року в Полтаву. Решта деталей, в тому числі умови оплати, невідомі, оскільки договір не оприлюднено.

За даними з відкритих джерел, у французького виробника «SDMO» дизельний генератор SDMO J66 буває в двох варіантах: SDMO J66K Compact у відкритому виконанні та SDMO J66K Silent у всепогодному захисному капоті. Вони трифазні, синхронні, стаціонарні та мають номінальну потужність 48 кВт. Зараз їх можна знайти у продажу відповідно по 580 тис грн та 688 тис грн, що в середньому втричі дешевше від тендерної ціни. Цей інтернет-магазин вимагає аванс, однак пропонує гарантію на два роки та безкоштовну доставку «Новою поштою».

 

В іншому інтернет-магазині такі генератори коштують дорожче – відповідно 750 тис грн та 925 тис грн під замовлення. Однак це все одно вдвічі дешевше від вартості договору.

Всього в грудні комунальним підприємством «Полтававодоканал» без торгів було замовлено генераторів всього на на 30 млн грн. Окрім названого вище генератора, фірмі «Монтажно сервісне підприємство «Дім електрики» 22 грудня замовили 19 дизельних генераторів на 28,20 млн грн. Вона поставить їх у Полтаву до кінця 2023 року. В цьому випадку відомі лише кількість і сума, а виробника і модель – замовник приховав, чим унеможливив порівняння з ринковими цінами.

Журналісти видання повідомляють, що Полтавський «Будгазконсалтинг Лтд» належить місцевому жителю Євгенію Сотнику, а директоркою є Олена Саламахо. Раніше, до Сотника вона була засновницею цієї фірми.

Кременчуцьким «МСП «Дім електрики» володіє та керує місцева жителька Наталія Коробка. Воно має спільний номер телефону +380673936645 із кременчуцькою фірмою «МСП-Сатес» Олександра Бужора з Харківської області, яку також очолює Коробка.

Керівником «Полтававодоканалу» з 2017 року є депутат Полтавської облради Василь Воротинцев («Довіра»). Раніше він очолював «Донецьктеплоенерго».

1 лютого прес-служба «Полтававодоканалу» оприлюднила прес-реліз, де бездоказово звинуватила журналістів-розслідувачів в «маніпуляції цінами», пославшись на начебто терміновість виконання замовлення, яке й мало виправдати таке перевищення над ринковою ціною закупленого генеатора. У пресслужбі пояснили, що саме цього постачальника вибрали, бо він міг встановити генератор негайно.

За інформацією місцевого видання «Полтавщина», яка посилається на очільника Полтавської ОВА Дмитра Луніна, 2022 року Полтавська обласна рада надала фінансову допомогу «Полтававодоканалу» на суму 239 млн грн, «Кременчукводоканалу» — на 57 млн грн. 

«Аргумент»


В тему:


Читайте «Аргумент» в Facebook и Twitter

Если вы заметили ошибку, выделите ее мышкой и нажмите Ctrl+Enter.

Система Orphus

Підписка на канал

Важливо

ЯК ВЕСТИ ПАРТИЗАНСЬКУ ВІЙНУ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ТЕРИТОРІЯХ

Міністр оборони Олексій Резніков закликав громадян вести партизанську боротьбу і спалювати тилові колони забезпечення з продовольством і боєприпасами на тимчасово окупованих російськими військами територіях. .

Як вести партизанську війну на тимчасово окупованих територіях

© 2011 «АРГУМЕНТ»
Републікація матеріалів: для інтернет-видань обов'язковим є пряме гіперпосилання, для друкованих видань – за запитом через електронну пошту.Посилання або гіперпосилання повинні бути розташовані при використанні тексту - на початку використовуваної інформації, при використанні графічної інформації - безпосередньо під об'єктом запозичення.. При републікації в електронних виданнях у кожному разі використання вставляти гіперпосилання на головну сторінку сайту argumentua.com та на сторінку розміщення відповідного матеріалу. За будь-якого використання матеріалів не допускається зміна оригінального тексту. Скорочення або перекомпонування частин матеріалу допускається, але тільки в тій мірі, якою це не призводить до спотворення його сенсу.
Редакція не несе відповідальності за достовірність рекламних оголошень, розміщених на сайті, а також за вміст веб-сайтів, на які дано гіперпосилання. 
Контакт:  [email protected]